Pe lângă defectul clasic semnalat la valoarea de 10 bani (coţul stâng superior spart), mărcile emisiunii Paris mai oferă neastâmpăraţilor un subiect de studiu la fel de interesant: cadrul orizontal inferior deteriorat sau spart sub floarea din colţul stâng.
Aceasta este o variantă dintr-o categorie mai largă de erori (astfel denumite, deocamdată).
Totuşi problema care se pune (din punct de vedere metodologic) este natura defectului cu pricina. Pentru a vă face să înţelegeţi dilema, voi face o mică incursiune teoretică.
Consider că este necesară aceasta deoarece am remarcat existenţa defectului, sub cel puţin patru forme diferite, în coala de porbe definitive cu 300 de impresiuni existentă la Muzeul Filatelic Naţional (am avut ocazia să cercetez colile semnate de Hulot pe timpul cât aceste au fost expuse).
Odată ce aceste defecte existau încă din stadiul planşei folosit pentru imprimarea colilor de probă, în mod justificat se ridică întrebarea dacă nu cumva defectele clişeelor au luat naştere pe timpul multiplicării acestora, şi nu din cauza unor deteriorări intervenite ca urmare a uzurii ori a manipulării defectuoase pe timpul imprimării.
Dacă priviţi problema prin prisma unei simple linii a timpului cred că dilema se poate înţelege (dar şi soluţiona) mai uşor (click pe schemă pentru mărire).
Deci "cheia" problemei este de fapt stabilirea momentului în care au luat naştere defectele anumitor clişee, în raport de timpul t2. Dacă defectele au luat naştere în intervalul t1 - t2, atunci este mai mult decât posibil ca ele să se fi produs pe timpul procesului de multiplicare, şi atunci ele nu mai sunt erori, ci semne distinctive ale unor tipuri de clişeu.
Mai jos vă prezint câteva piese care au defectul cu pricina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu