Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 30 ianuarie 2017

Documentarea prin vizionarea licitaţiilor vechi

Sunt multe piese care au apărut de-a lungul timpului în vechile licitaţii ale caselor importante din Europa şi de peste ocean. Timp de mulţi ani, accesul la cataloagele acestor evenimente a fost posibil pentru un număr foarte mic de colecţionari, între aceştia un număr şi mai mic au avut şi posibilitatea să înţeleagă ceva. Nu că amatorii de piese frumoase din România nu ar fi avut această dorinţă, dar condiţiile de care a beneficiat pasiunea noastră au fost vitrege de când mă ştiu.
Principala cauză pentru această stare de lucruri a fost lipsa cronică de literatură de specialitate în limba română.

După răspândirea internetului, posibilităţile de informare au crescut aproape geometric ca volum de informaţie disponibilă, totuşi au rămas puţine încercările de identificare şi de clasificare a informaţiilor valoroase şi, mai ales, cu câteva excepţii aproape că lipsesc formele de informare a colecţionarilor.

Chiar dacă articolele pe care le-am publicat în ultimii şase ani nu au fost pe placul tuturor, am încercat să pun gratuit la dispoziţia celor interesaţi rezultate ale căutărilor mele. În articolul de faţă doresc să semnalez piese interesante din licitaţiile mai vechi ale casei elveţiene David Feldman. Mă voi rezuma doar la prezentarea câtorva piese fără a detalia şi datele tehnice (licitaţie, lot, preţuri), deoarece interesul se îndreaptă spre inventarierea unor piese (de a căror existenţă nu ştiu mulţi colecţionari), nu spre enumerarea preţurilor. Calitatea fotografiilor este cea originală a cataloagelor respective.

Pereche verticală a mărcii franţuzeşti de 20 centime Napoleon "Empire" obliterată cu două ştampile clare BUKAREST ale oficiului poştal consular austriac. Combinaţie deosebit de interesantă.

Faţa unei scrisori francate cu mărcile de 25 bani "barbă" dantelată şi 50 bani "favorit" 1869, expediate în 1872 de la Bucureşti la New York. Numărul corespondenţelor clasice româneşti expediate peste ocean este foarte mic.

Astfel de piese sunt întâlnite cu mare greutate chiar şi la marile expoziţii mondiale. La începutul anilor '80, un astfel de lot putea fi achiziţionat cu o sumă ce depăşea 100.000 de franci elveţieni.
Aceste mărci au avut putere de circulaţie pe teritoriul Ardealului şi Bucovinei între 1850 şi 1858 (fiind de fapt şi primele mărci poştale care au circulat pe actualul teritoriu al României.
Numărul perechilor cu cruci ale Sfântului Andrei păstrate până astăzi este foarte mic, reprezentând piese de rezistenţă ale filateliei clasice europene.

Fragment purtând şase exemplare ale mărcii maghiare de 25 Kr. gravate din a doua emisiune (1871) - ştraif vertical de trei plus trei unicate - obliterate cu ştampila SIBIU MANDATE POŞTALE. Această francatură multiplă este una rară.

Scrisoare spectaculoasă francată cu cinci exemplare de 3 soldi (Levantul austriac), expediată în februarie 1874 din Sulina (oficiul austriac) la Triest. Este o piesă spectaculoasă de istorie poştală a Levantului.

Scrisoare la fel de spectaculoasă expediată în mai 1869 de la Constanţa la Loano, lângă Genova. Francatura este compusă din marca locală de 20 paras a poştei locale feroviare Contanţa - Cernavodă, precum şi de două mărci ale Levantului austriac (15 soldi, emisiunea 1864 plus 25 soldi, emisiunea 1867). Combinaţia este extrem de rară (la data licitaţiei scrisoarea era evaluată cam cât ultimul model de Mercedes cu opţiuni complete).

Două scrisori purtând mărci ale companiei de navigaţie maritimă Morton (Imperiul Otoman) expediate în 1872 de la Constantinopol la Galaţi. Numărul scrisorilor întregi păstrate cu mărcile acestei agenţii de navigaţie se numără pe degetele de la cele două mâini, fiind adevărate rarităţi ale filateliei mondiale.

Mă opresc pentru că doresc să las piese de prezentat şi pentru alte articole.

2 comentarii:

 1. Interesant, abia aștept continuarea! Nu știam nimic despre T.B. Morton & Co., însă m-am documentat și am aflat că este vorba despre poștă locală turcească, care a emis mărci proprii, franco și pentru ziare, între anii 1869-1872. Cu bine, Cătălin

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Despre poşta locală Morton am mai scris pe blog, am făcut chiar o documentare destul de cuprinzătoare pe parcursul unui serial de două episoade (linkurile se pot lua cu Copy/Paste):

   Partea I-a:

   http://romanianstampnews.blogspot.ro/2012/06/despre-posta-locala-maritima-t-b-morton.html

   Partea a II-a:

   http://romanianstampnews.blogspot.ro/2012/06/despre-posta-locala-maritima-t-b-morton_25.html

   Ștergere