Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Grop moldovenesc din 1861

Scrisoarea din imaginea de mai jos a fost oferită recent pe un portal internaţional de licitaţii, ieşind oarecum în evidenţă faţă de media uzuală a pieselor româneşti prezente în ofertele curente.


Scrisoarea a fost desfăcută pentru vizualizarea celor două feţe.
Este vorba despre o scrisoare însoţitoare a unui grop, expediată pe 14 noiembrie 1861 de la Vaslui la Iaşi. Ca lungime, traseul corespunde primei categorii de distanţă,
Expeditorul trimiterii este (potrivit descrierii făcute de vânzător) "Expediţia oastei - Târgul Vaslui". Nu am reuşit să citesc inscripţia de pe sigiliu.


Încercând să desluşesc textele de pe faţa scrisorii, am identificat:
     - valoarea gropului pe care îl însoţeşte scrisoarea - "Valora 536 lei = 15 parali";
     - taxa percepută pentru scrisoarea însoţitoare: 2 lei - suma dintre tariful de 40 parale pentru o scrisoare simplă şi 40 parale taxa pentru recipisă; după valoarea este înscrisă o altă valoare pe care nu am reuşit să o interpretez: 30...(este posibil ca valoarea să semnifice greutatea).
Pe spatele scrisorii se poate vedea un calcul care poate fi legat de valoarea gropului, părând a fi scris cu aceeaşi cerneală folosită şi pe faţă (probabil la biroul de la Vaslui).
Sosirea la Iaşi este marcată prin aplicarea ştampilei tip "draperie mică" (Kiriac Dragomir tip DR61), cu o dată foarte timpurie (cea mai timpurie dată cunoscută a acestui tip de ştampilă este 3 noiembrie).

Pe scrisoare mai există (în afara mărcii expertului Marco Martin, aplicată cu tuş verde albăstrui) două perechi de însemnări de al căror rol nu sunt lămurit pe deplin:
     - pe faţă, o cifră "1" făcută cu cerneală albastră, cu aceeaşi cerneală apărând pe verso (lângă ştampila tip draperie) o semnătură ilizibilă;
     - tot pe faţă - cifra "1" mare, scrisă cu creionul albastru.
Am dubii cu privire la semnificaţia acestor cifre "1", dar cred că este posibil ca plata taxelor de 2 lei (80 parale) să fi fost făcută numai parţial la expediere, adică numai 1 leu, urmând ca restul de 1 leu răma de plată să fi fost perceput de la destinatar, la sosire. Procedurile poştale existente la acea dată permiteau această posibilitate din câte cunosc.

Preţul final al scrisorii s-a ridicat la 556 dolari. Nu sunt în măsură să afirm dacă el a fost sau nu manipulat de către un "iepure" (dar se va vedea acest lucru dacă scrisoarea reapare la vânzare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu