Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 3 mai 2019

Preseparare la Brăila?

Se spune că aproape toată viaţa filatelistului pasionat este ocupată cu sortatul mărcilor, potrivit propriilor cerinţe şi metodologii. Mai devreme mă conformam acestei zicale, aranjându-mi o bucăţică din baza de date cu imagini şi o marcă mi-a captat atenţia:


Despre presepararea mărcilor întâlnită la biroul poştal din Iaşi în anii 1869-1871 se ştie, povestea a fost semnalată. Am scris şi eu despre aceasta pe blog aici, aici şi aici. În toate cazurile a fost vorba de mărci "favoriţi" din 1869 sau "barbă" nedantelat din 1871.

Iată că în cazul semalat acum, este borba despre un unicat de 18 bani "favorit" din 1868, care însă nu mai poartă o ştampilă Iaşi, ci Brăila.
Fiind doar un unicat izolat şi mai fiind şi primul asemenea exemplar care este semnalat, presepararea la biroul din Brăila nu poate încă fi statuată, dar îi rog pe cititori să îşi verifice propriile piese, poate face cineva o confirmare a situaţiei.

Presepararea s-a făcut decupând parţial mărcile, iar la utilizare sau la vânzare oficiantul rupea pur şi simplu porţiunea de hârtie rămasă nedecupată. Colţurile care ar indica acest lucru la marca de 18 bani sunt indicate cu săgeţi albastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu