Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 30 aprilie 2019

Despre metodica studiului (34)

Episoadele anterioare pot fi citite aici: episodul 1, episodul 2, episodul 3, episodul 4, episodul 5, episodul 6, episodul 7, episodul 8, episodul 9, episodul 10, episodul 11., episodul 12., episodul 13, episodul 14, episodul 15, episodul 16, episodul 17, episodul 18, episodul 19, episodul 20, episodul 21., episodul 22, episodul 23, episodul 24, episodul 25, episodul 26, episodul 27, episodul 28, episodul 29, episodul 30, episodul 31, episodul 32, episodul 33.

Construcţia planşelor la marca uzuală de 1 leu Ferdinand "cap mic"

Subiectul mă preocupă de mult timp, pentru că am sesizat existenţa unor clişee nealiniate faţă de rândul/coloana din care fac parte. Aceste clişee cu decalaje le-am semnalat şi pe blog, prima oară în 2012, aici (mergeţi mai în josul paginii), avansând ideea că este posibil să întâlnim clişee care au fost înlocuite în planşă. Ulterior, în 2015, am revenit asupra subiectului (aici), punând în discuţie un ştraif orizontal conţinând un clişeu deplasat.

Mai recent am fost provocat de o cunoştinţă să îmi spun punctul de vedere asupra planşelor mărci de 1 leu. Aşa că am scos "la lumină" un stoc de mărci de 1 leu în perechi, ştraifuri şi blocuri, cu scopul de a le verifica şi a vedea dacă mai întâlnesc astfel de variaţii în construcţia planşelor.


Acesta este o parte a stocului de mărci de 1 leu, cu care am început verificarea. Primele operaţii de sortare au urmărit clasificarea pe tipuri de clişee, respectiv pe danteluri la fiecare tip. Nu mi-am propus să fac o cercetare exhaustivă a întregii cantităţi de mărci deoarece pe lista de priorităţi stau alte emisiuni. Cu toate acestea tot am reuşit să identific trei grupe principale de neconformităţi.

Ce am urmărit

La sortarea pe tipuri de clişeu şi pe danteluri am urmărit existenţa:
- clişeelor deplasate faţă de rândul/coloana lor;
- apaiţia unor capete de cui utilizate la fixarea blocurilor de zinc pe suporţii de lemn;
- apariţia unor semne marginale ale clişeelor.

Prima concluzie

Nu am identificat perechi mixte cu tipuri diferite (dar nu exclud în continuare existenţa lor), poate că materialul de studiu de care dispun este (încă) insuficient (deşi este vorba de peste 2.000 de exemplare în perechi, ştraifuri şi blocuri). Aşa că voi continua căutarea. Acelaşi lucru îi invit să-l facă şi cititorii pasionaţi de studiul uzualelor Ferdinand, cine ştie de unde sare iepurele.

Nu cred că ar trebui scăpat din vedere posibila legătură dintre neconformităţile menţionate mai sus.

Capete de cui

La fiecare neconformitate voi prezenta piesele martor, descriind fiecare piesă în parte. Puteţi face click pe imagini pentru mărire (sau le puteţi descărca pe propriul calculator, pentru o examinare la o scară mai bună. Posesorilor de telefoane le recomand să apeleze la un desktop sau un laptop, mai potrivite decât ecranul în miniatură al smartphone-ului.

1 leu violet negricios tipul I, dantelat A, cu cap de cui între cele două clişee, la nivelul cartuşului valorii. Ancrasarea în partea inferioară a clişeelor poate indica fptul că ele provin ori din ultimul rând de jos al colii, ori din marginea inferioară a unui bloc de 25 clişee.

1 leu violet tipul I dantelat A. Sunt vizibile două capete de cui pe marginea superioară a ştraifului, unul între clişeele 2-3, iar celălalt în colţul drept superior al mărcii 4. La acest ştraif nu apar clişee deplasate.

1 leu violet-lila tipul I, dantelat K. Apare un cap de cui deasupra literei R din ROMANIA la marca din stânga. Clişeele sunt aliniate, fără deplasări.

1 leu lila tipul I dantelat K. Pe marginea superioară apar două capete de cui, unul deasupra mărcilor 1-2 şi celălalt deasupra mărcilor 2-3. Amprenta primului cap de cui seamănă cu cea de pe ştraiful de patru mărci de mai sus, cea din colţul drept. Aşadar ar exista mai multe capete de cui pe acelaşi rând.

Semne marginale

Aceste amprente pot apărea din cauza planicităţii defectuoase a formei de tipar. Ele pot indica posibila poziţie marginală a rândului/coloanei.

1 leu violet tipul I, dantelat K. Deasupra celor două clişee sunt vizibile amprentele marginii formei de tipar. La această pereche se înregistrează şi o uşoară deplasare în sus a clişeului din dreapta.

1 leu lila tipul I, dantelat K. Dacă măriţi imaginea puteţi vedea semnele marginale deasupra clişeelor 3, 4 şi 5, ultimul clişeu fiind şi deplasat uşor în sus faţă de celelalte clişee din straif.

Clişee deplasate

La această categorie numărul de piese identificate este mult mai mare. Deplasările ar putea fi încadrate în două grupe: sesizabilă cu ochiul liber, respectiv deplasare marcată (ultima indicând în mod aproape cert o intervenţie făcută asupra formei de tipar).

1 leu lila tipul I, dantelat A. Clişeul din dreapta este uşor deplasat în sus. Perechea poate proveni de pe marginile a două blocuri de câte 25 clişee.

1 leu lila tipul I, dantelat A. Clişeele 2 şi 3 sunt uşor deplasate în jos faţă de clişeele 1 şi 4. Nu apar capete de cui sau semne marginale.

1 leu lila-violet tipul I, dantelat A. Clişeul nr. 2 este deplasat în sus faţă de restul clişeelor din rând, el fiind în acelaşi uşor înclinat spre stânga. Nu apar capete de cui, dar înclinarea clişeului (nefirească la multiplicarea galvanică) poate indica o intervenţie asupra formei de tipar.

Pentru acelaşi ştraif am mai făcut o imagine la care am aşezat linii orizontale întrerupte sus şi jos, astfel încât deplasarea clişeului să fie mai uşor de observat.

1 leu violet tipul I, dantelat K. Clişeul din stânga este deplasat în sus. Nu apar capete de cui.

1 leu violet-brun tipul I, dantelat K. Deplasare similară a clişeului din stânga, ca la perechea precedentă. Nu există miscrosemne care să indice că este vorba despre aceleaşi clişee.

1 leu lila tipul I, dantelat K. Deplasare în sus a clişeului din stânga, care este uşor înclinat spre stânga.

Idem, deplasare şi înclinare similare ale clişeului din stânga cu cele de la perechea precedentă, dar în mod cert nu este vorba despre aceleaşi poziţii din blocul de clişee, deoarece la a doua pereche distanţa dintre clişee este vizibil mai mare.

1 leu lila-violet tipul I, dantelat K. Clişeul 3 este uşor deplasat în jos, concomitent cu apariţi mai multor semne de capete de cui, astfel (click pe imagine pentru mărire):
- în marginea superioară, între clişeele 1 şi 2;
- între clişeele 1 şi 2, unul (mai greu sesizabil) la nivelul goarnei de sus, iar celălalt la nivelul cartuşului valorii (parţial acoperit de ştampilă);
- între clişeele 2 şi 3, la nivelul cartşului valorii;
- pe marginea dreaptă a clişeului 3, la mijlocul cadrului cu afectare uşoară a integrităţii acestuia.

1 leu lila tipul I, dantelat K. Deplasare majoră în sus a clişeului 3, care este în acelaşi timp şi mult mai apropiat de clişeul 2 (sunt evidente spaţiile inegale dintre clişee). Orice deplasare majoră este rară (dar acest lucru nu înseamnă că bişniţ-menii autohtoni pot cere cine ştie ce sumă neobrăzată pe "marea eroare" pe care tocmai acum au "descoperit-o"). Vezi şi semnalările de la linkurile puse la începutul articolului.

Idem, decalare a clişeului 3 similară cu cea de la ştraiful precedent, părând a fi din aceeaşi poziţie a blocului cu clişee.

1 leu lila maroniu tipul I, dantelat K. Clişeul 2 este uşor deplasat în sus şi totodată înclinat spre stânga faţă de celelalte două clişee.

În colţul stâng inferior al mărcii 1 apare amprenta unui cap de cui, iar în cartşul valorii apar două linii orizontale albe, scurte, la baza literei E din LEU.

1 leu lila-violet tipul I, dantelat K. Aceasta este o piesă interesantă: din cauza dantelurii descentrate sunt vizibile cadrele mărcilor din rândul de sus, cu o excepţie însă: cel al mărcii din mijloc, care nu se vede datorită deplasării clişeului în sus (puţin probabil sp existevreun câmp orb în componenţa colii). În colţul drept superior al clişeului 1 este vizibil un cap de cui.

1 leu lila-violet tipul I, dantelat K. Deplasare vizibilă în sus a clişeului 4, concomitent cu apariţia unui cap de cui sub clişeul 1, în dreptul cartuşului valorii.

1 leu lila tipul I, dantelat K. Clişeul 2 este deplasat în sus. Nu apar capete de cui.

Surpriza...

Vine de la o pereche din marca de 1 leu lila tipul II (cuvântul LEU plasat spre dreapta în cartuşul valorii). Clişeul 2 este foarte uşor deplasat în sus, iat în colţul stâng superior al clişeului 1 este vizibil un cap de cui.
Este surpriză pentru că la planşa tipului II nu am întâlnit prea des amprente ale capetelor de cui, şi nici deplasări marcante ale clişeelor.

Concluzia finală

Este o certitudine că asupra planşei mărcii de 1 leu tipul I s-au făcut intervenţii, înlocuindu-se unele clişee (altfel decuparea acestora nu ar fi avut niciun sens). Este posibil să se fi înlocuit unele clişee cu defecte, apelându-se la acest procedeu pentru a nu se confecţiona integral blocul cu clişee. Pe lângă erorile semnalate în articolul precedent de pe blog mai există de exemplu o eroare pe care am văzut-o cu mulţi ani în urmă: Ferdinand "fără nas". Este posibil ca deteriorarea clişeului să fi fost făcută intenţionat, el fiind probabil înlocuit imediat după ce defectul a fost observat (eroarea este foarte rară în opinia mea, nu am văzut-o decât de două ori în activitatea mea, fiindu-mi semnalată încă de câteva ori fără să le văd concret).

Problema este că nu sunt convins că nu există perechi mixte cu tipuri diferite la marca de 1 leu. Circulaţie poştală a acestei valori este foarte interesantă, cererea de la oficii fiind mare (în mod sigur este valoarea cu cel mai mare tiraj dintre toate valorile Ferdinand "cap mic"). Dacă mai ţinem cont şi de durata de viaţă a unei forme de tipar, este mai mult decât probabil că au existat reconfecţionări repetate ale plăcilor de zinc.

© 2019. Preluarea prezentului articol sau a oricărei imagini se poate face numai pe baza unui acord scris încheiat cu autorul.

2 comentarii: