Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 30 mai 2018

Oficiul telegrafo-poştal Kerson

De curând a fost comercializat pe un site de licitaţii online un plic foarte interesant, purtând două ştampile pe care le văd prima oară, mărturisesc (şi nu în reproduceri sau desene). Dar aş avea o scuză, pentru că specializarea mea de bază pe istorie poştală se opreşte pe la 1910 (la data scoaterii din circulaţie a mărcilor Spic de grâu), respectiv corespondenţele nefrancate sau insuficient francate.

Acest plic justifică în opinia mea adăugarea la capitolul "Poşta română în străinătate" a încă unei categorii.


Acesta este plicul cu pricina, la care nu am de adăugat decât câteva comentarii:

1. Corespondenţa a fost expediată în ţară pe 22 decembrie 1917, la Galaţi, potrivit ştampilei cu cerc dublu OFICIUL TELEGRAFO-POSTAL/KERSON aplicate cu tuş violet.


2. Francatura atestă faptul că oficiul din Kerson a dispus de mărci româneşti (?) pentru efectuarea serviciului de coespondenţe uşoare.
3. Plicul nu pare a fi expediat de vreun militar ori de vreo unitate militară, ci de un expeditor civil.
4. Plicul poartă ştampila de sosire GALAŢI/CURSA I/18 JAN 918.
5. Plicul a fost cenzurat după intrarea în ţară. Pe spatele plicului se distinge o ştampilă cu cerc dublu cu dată de tipul CENZURA MILITARĂ A... (nu mă hazardez la mai mult, ea fiind parţial ilizibilă). Pe faţă a fost aplicată o ştampilă de cenzură descrisă de ing. Călin Marinescu (ca legendă, nu şi ca model - "Cenzura poştală militară în România 1914-1940", Bucureşti, 2004, pag. 47). Legenda ştampilei: LIBER/Cenzura militară Centrală/Recomandate. Într-adevăr, plicul expediat din Kerson poartă pe faţă inscripţia manuscrisă (cu cerneală neagră) "Rec 112/Herson".


Plicul cu pricina a fost vândut cu 389 euro, şi cred că au fost şi amatori care au scăpat licitaţia.

Despre oficiul din Kerson am mai scris pe blog (indirect) prezentând activitatea lui Vasile Sava, care a condus unitatea poştală între august 1917 şi aprilie 1918, aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu