Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 31 mai 2017

Fals al unei clasice litografiate

Prin luna martie, pe eBay a fost oferită o pereche orizontală obliterată a mărcii de 20 parale pe hârtie subţire (1867), marca din dreapta prezentând eroarea tipică "punct în greaca din dreapta sus". Perechea purta o ştampilă KAHUL MOLDOVA "mare". Unul dintre prieteni s-a oferit să participe la licitaţie, dar după ce am examinat cu mai multă atenţie fotografia piesei l-am sfătuit să renunţe pentru că perechea mi-a trezit dubii în ceea ce priveşte originalitatea. Click pe imagine pentru mărire.


Perechea a fost totuşi vândută fără a beneficia de prea multă atenţie, zic eu (20 de lire sterline după 14 oferte).

Primele elemente care mi-au trezit atenţia au fost dispunerea tipurilor (ambele mărci aparţin aceluiaşi tip major) şi prezenţa ştampilei CAHUL MOLDOVA. Referitor la alăturarea tipurilor, literatura nu face precizări, deoarece colile cunoscute ale mărcii de 20 parale pe hârtie subţire nu conţin această eroare (ori poate s-or fi descoperit între timp şi nu sunt eu la curent cu această problemă). Referitor la ştampilă, acest tip se cunoaşte utilizată cu data târzie 1 septembrie 1865¹, pentru utilizare pe mărcile Cuza (1865) şi Carol cu favoriţi (1866-1867) fiind înlocuită cu ştampila tip A65 (agrafă bogată)², care se şi întâlneşte pe mărcile "favoriţi" din 1866-67.

Un al treilea element vizual care m-a determinat să mă îndoiesc de originalitatea perechii a fost aspectul tiparului. Este un lucru pe care nu l-am povestit în amănunt pe blog până acum: ochiul format al cunoscătorului principalelor procedee de tipar poate face relativ uşor diferenţa dintre aspectul unei litografii şi cel al unui tipar înalt clasic. Diferenţa constă în aspectul zonelor imprimate la cele două procedee de imprimare, deoarece modul în care cerneala de tipar interacţionează cu hârtia este diferit, iar diferenţele devin uşor sesizabile cu un antrenament ceva mai îndelungat din partea colecţionarului. Ca elemente mai concrete care diferă faţă de aspectul unei litografii sunt contururile cadrelor, ale cifrelor şi literelor din inscripţii şi, nu în ultimul rând, al fineţii haşurilor efigiei. Iar pentru a vă putea convinge, vă prezint mai jos câteva exemplare de mărci cu punct în greacă, care au fost atestate ca originale. Faceţi click pe imaginea perechii, apoi pe restul imaginilor şi comparaţi-le pentru a vă convinge singuri. Vă recomand să comparaţi în special haşurile părului efigiei, atât între pereche şi restul pieselor, cât şi separat între unicatele de mai jos. Diferenţele vă vor apărea mai evidente.

Original neuzat

Original neuzat

Original obliterat

Unicat aflat pe o scrisoare (imagine decupată)

Referitor la tipurile blocului de report, combinaţia tipurilor principale se poate întâlni (cel mai probabil) la perechile tip 3 + tip 1 (probabilitatea ca perechea să provină din corpul principal al colii este mult mai mare faţă de provenienţa din anexă, chiar dacă nu este cunoscută cu exactitate componenţa tuturor modelelor de coli ale mărcii de 20 parale pe hârtie subţire). La perechea ilustrată la început nu am reuşit să îmi dau seama care ar putea fi tipurile (şi nici nu cred că se poate, perechea nefiind originală, deci neputând prezenta microsemnele tipurilor).

Ca ultim argument am apelat din nou la suprapunerea imaginii ultimei mărci cu imaginea mărcii cu punct în greacă din pereche. Se pot sesiza unele diferenţe între poziţiile elementelor de desen echivalente (click pentru mărire). Elementul de referinţă la suprapunere este colţul stâng superior.



Până aici - toate şi frumoase, aştept însă şi alte opinii.
____________
¹ Kiriac Dragomir, Ştampilografie poştală (România: 1822-1910), Târgu Mureş 1990, pag. 85.
² Idem, op. cit. pag. 98-99.

Găsit eroare, caut confirmare

Sincer vă spun că nu ştiu dacă am mai văzut-o sau nu, nu am la îndemână clasorul conţinând capitolul cu pricina şi nici acces la baza mea de date. Ca să nu uit, public totuşi semnalarea.


Cred că este destul de evidentă, urmăriţi săgeata. Aşadar o confirmă cineva?

marți, 30 mai 2017

Când tupeul dă din coate, dispare orice ruşine ori bun simţ

Asta este, ăştia suntem. Pentru un pumn de gologani, unii ar face orice. Ultimul exemplu, o caricatură la ofertă "specială" (click pe imagine pentru mărire).


Contrar părerilor unora, asemenea scuze s-ar putea să nu conteze.


Dacă nu eşti expert nu este o crimă. Sunt totuşi lucruri care nu se fac.
Nu sunt eu arbitrul pieţei (şi nici nu-mi doresc), dar consider că atenţionarea amatorilor potenţiali asupra falsurilor ar trebui să fie o preocupare de bun simţ a oricui.

Câteva scurte

• Am rărit articolele de pe blog, am preferat mai degrabă postările pe Facebook, unde am un feedback mai rapid.
• Apropo de Facebook, mesajele nesolicitate primite pe Messenger vor fi întotdeauna ignorate.
• Pentru cei neliniştiţi: da, lucrul la volumul promis continuă, dar încă nu sunt hotărât asupra necesităţii prezenţei câtorva capitole din lucrare.
• M-a întrebat cineva de ce nu mai public rezultatele înregistrate de piesele româneşti în licitaţii. Răspuns: Nu doresc să le dau mură-n gură bişniţ-manilor care populează zona noastră de interes. Cine e curios şi le poate culege şi singur, pe propria transpiraţie.
• Cine are ceva de comunicat sau de semnalat o poate face în grupurile specializate de pe Facebook. Le recomand deoarece răspunsurile sosesc repede. Un motiv ar mai fi acela că-mi displac discuţiile private pe subiete de interes public.
• Pentru cei care caută diverse subiecte pe motorul de căutare de pe blog: folosiţi cu încredere diacriticele specifice limbii române, de aceea nu primiţi rezultate. Dacă nu ştiţi unde să le găsiţi pe tastaturi, vă recomand să vă căutaţi alte preocupări.
• Dacă nu v-a sărit în ochi textul scris cu roşu sub fotografia din antet, îmi menţin poziţia: nu mă interesează niciun fel de "marfă" (nici măcar chilipiruri) şi nici nu am nimic de vânzare. Nu fac niciun fel de comerţ. Citiţi legea, ca să n-o "furaţi".
• Pentru utilizatorii de tablele şi smartfoane: când căutaţi ceva, comutaţi şi pe formatul complet al paginii blogului, vă asigur că arată altfel.
• Pentru cei supăraţi pe filatelia organizată: dacă vrei să critici, ai măcar bunul simţ să devii membru al unui cerc/club şi promovează-ţi propunerile/ideile. Criticatul de pe margine are valoarea zero.

miercuri, 17 mai 2017

Software: QuarkXPress 2017, încă o versiune cu îmbunătăţiri majore (partea a II-a)

Prima parte a recenziei se poate găsi aici.

Astăzi, mai devreme, am avut privilegiul să primesc accesul la ultima versiune de test a QuarkXPress 2017 şi am pornit imediat la treabă, folosindu-mă de această oportunitate pentru a realiza şi a doua prate a recenziei noii versiuni. Aşadar, continuăm!

Transformarea unui layout
(Adaptive Layout Conversion)

Aceasta este o facilitate extraordinar de bună pentru utilizatorul care are nevoie să transforme un layout realizat anterior.

Astfel, utilizatorul poate transforma un layout la următoarele formate:
- de la print la print;
- de la print la digital;
- de la digital la digital.

La această conversie, "digital" înseamnă formatul necesar pentru o publicaţie electronică, aşa cum sunt formatele ePub sau Kindle. Duplicarea se poate face apelând comanda Layout - Duplicate, deschizându-se fereastra de dialog Duplicate Layout în care se pot insera noile setări necesare. Partea excepţional de utilă introdusă în versiunea 2017 este posibilitatea de a extinde setările aplicate pe timpul duplicării cu numeroase opţiuni suplimentare. Pe timpul testului am duplicat cartea referitoare la perfinurile "Adeverul" pe mărcile Spic de grâu. Cartea a fost realizată iniţial pentru formatul print, cu dimensiunile standard B5. La multiplicare am ales ca format tot printul, dar am dorit să reduc dimensiunile lucrării de la B5 la A5.

Dacă până acum redimensionarea unei lucrări trebuia făcută cu ajutorul paletei Scale, de această dată în fereastra de dialog Duplicate Layout a fost introdusă o nouă casetă de opţiune, Apply Adaptive Scaling, însoţită de un buton Options care deschide o nouă casetă de dialog, Adaptive Scaling (click pe imagine pentru mărire).


În această fereastră de dialog se pot seta opţiuni personalizate generale, pentru text, pentru imagini, pentru casetele de tip "None", pentru tabele şi pentru elementele interactive introduse într-un layout pentru web.

Column Flow

O nouă facilitate introdusă în versiunea 2017 are ca obiect manipularea modului teaşezare a textului în pagina proiectului. Pentru noua facilitate, atât la paleta pentru măsurători, cât şi în fereastra de dialog Character Attributes a fost adăugat un nou tab, Column Flow (click pe imagine pentru mărire).


Noua facilitate permitele următoarele transformări ale textului şi coloanelor:
- porţiunea de text selectată dintr-o coloană poate fi împărţit pe mai multe coloane;
- textul selectat dintr-o casetă de text cu mai multe coloane poate fi extins peste numărul dorit de coloane;
- între coloane poate fi adăugată sau îndepărtată o linie despărţitoare. Click pe imagine pentru mărire.


Forme prestabilite noi pentru casete

Noile forme pot fi generate cu ajutorul unui buton nou dispus în paleta cu unelte:


Odată desenată o casetă cu forma dorită, printr-un dublu-click pe butonul din paleta de unelte poate fi deschisă o fereastră de dialog cu ajutorul căreia forma generată poate fi editată/transformată (click pentru mărire):


Se pot genera inclusiv casete/forme cu totul neobişnuite (click pentru mărire):


Cât timp noua unealtă este activă, un simplu click pe suprafaţa paginii deschide o casetă de dialog pentru alegerea setărilor necesare generării unei noi casete/forme:


Noi preferinţe pentru transformarea în obiecte native

La versiunea 2016, transformarea (de exemplu) în obiecte native QXP a unui fişier PDF care conţinea o imagine de tip bitmap avea ca rezultat includerea în fişierul *.qxp a imaginii respective.
La versiunea 2017 a fost introdusă opţiunea de salvare separată a imaginilor ca fişiere individuale (click pentru mărire):


Marcarea/evidenţierea textului

Denumită Text Shading, respectiv Text framing, noile opţiuni se referă la generarea unui fundal, respectiv a unui cadru, ambele personalizate, pentru textele selectate.

Noile facilităţi se pot seta cu ajutorul controalelor introduse într-un tab nou al paletei cu măsurători (click pentru mărire):


Textul poate fi evidenţiat prin alegerea opţiunii dorite: ori numai pentru textul selectat, ori pentru întregul paragraf.


Opţiunile de evidenţiere sunt numeroase, le voi enumera pe scurt:
- generarea unui fundal colorat pentru textul selectat ori pentru întregul paragraf;
- stabilirea unui spaţiu peste care fondul se întinde peste marginile textului/paragrafului;
- evidenţierea uuni paragraf prin inserarea unui cadru în jurul lui; cadrul se poate genera pe toate laturile paragrafului, ori numai selectiv pentru una/două/trei laturi.

Una dintre cele mai frumoase setări o reprezintă posibilitatea de a "tăia" fundalul colorat la forma casetei de text.

Pentru evidenţierea textului a fost adăugată şi o paletă nouă, cu ajutorul căreia se pot genera seturi noi de setări (click pentru mărire):


Cu ajutorul aceleiaşi casete de dialog se pot alege şi setări pentru cadrul unui paragraf. Aşa că, odată generate, seturile de evidenţiere se pot ataşa unui paragraf/text selectat în mod asemănător formatării paragrafului/textului cu o anumită foaie de stil.

Combinarea casetelor de text

Atunci când, de exemplu, se importă într-o pagină un fişier PDF şi apoi acesta se transformă în obiecte native, textul va fi cel mai adesea împărţit în casete multiple. Selectând casetele de text, cu ajutorul meniului contextual ele se pot combina într-o singură casetă (click pentru mărire).


Îmbinarea casetelor se poate face luându-le în ordine, de sus în jos, ori în ordinea în care acestea au fost selectate. După îmbinare se obţine o singură casetă:


Formatarea iniţială a textului rămâne nemodificată.

Outline (contur) pentru text

Aceasta este una dintre opţiunile de formatare/transformare a textului solicitate în mod repetat de către utilizatori, solicitare la care inginerii de la Quark au răspuns.


În imaginea de mai sus (click pentru mărire) se pot vedea controalele adăugate la tabul Character Attributes din paleta de măsurători. Grosimea liniei de outline se poate stabili independent, ca şi culoarea şi nuanţa acesteia. Există de asemenea posibilitatea ca textul să nu mai aibă culoare de umplere, ci numai contur. Modul în care liniile conturului interacţionează la îmbinări/colţuri se poate seta la rândul său.

Acestea nu sunt toate îmbunătăţirile introduse în versiunea 2017 a QuarkXPress! Există multe alte capabilităţi noi sau perfecţionate faţă de versiunile anterioare. Prezentarea lor exhaustivă depăşeşte însă scopul prezentului articol.

Ce mi-ar fi plăcut să văd în noua versiune?

Am propus de mai multe ori introducerea posibilităţii de utilizare a unui tabel tip Excel ori a unui fişier de tip CSV/Text (Tab Delimited) pentru popularea uuni proiect cu date variabile (poate ceva de genul facilităţii Mail Merge prezente în alte programe). Din păcate o astfel de facilitate nu poate fi realizată decât cu ajutorul unor extensii produse de terţi (care nu sunt la îndemâna oricui din cauza preţului destul de ridicat). Este una dintre facilităţile mult dorite de realizatorii de cataloage şi prezentări.

luni, 15 mai 2017

Exemplu de studiu tradiţional la mărcile austriece pentru ziare tip Mercur

Filele de album prezentate mai jos constituie o mică parte dintr-o colecţie particulară oferită într-o licitaţie din Germania în luna martie a.c.

Colecţia nu a fost pregătită în vederea participării la vreo expoziţie, ci pur şi simplu a fost astfel aranjată datorită pasiunii colecţionarului. Colecţia nu are vreo valoare fenomenală. Mărcile pentruziare tip Mercur au avut un consum poştal considerabil, fiind tipărite şi puse în circulaţie într-o multitudine de tiraje succesive, planşele de tipar fiind de mai multe ori refăcute. De aceea, aceste mărci constituie un câmp excelent de studiu pentru colecţionarul pasionat de filatelie tradiţională.

Nu închei fără a menţiona faptul că marca lila/violet a avut până în 1871 putere de circulaţie pe întregul teritoriu al Transilvaniei, Banatului şi Bucovinei, iar după acest an numai în Bucovina. Vizionare plăcută! (click pe imagini pentru mărire).


joi, 11 mai 2017

Un eseu curios

La vânzarea casei britanice Sandafayre cu numărul 6264 din martie a.c. a fost oferit un eseu pe care nu l-am văzut niciodată (nici eu, şi nici amicii pe care i-am mai întrebat).Click pe imagine pentru mărire.


Potrivit descrierii, ar fi un eseu realizat de imprimeria De La Rue în jurul anului 1900, iar efigia ar aparţine regelui Carol I al României. Eseul este imprimat pe carton lucios, cu dimensiunile aproximative de 90×60 mm.


Problema este că mie nu-mi prea pare că persoana din desen ar semăna cu regele nostru. Dacă are cineva mai multe detalii este rugat să lase un comentariu.

Aşa-numitul eseu nu a fost vândut la licitaţia indicată şi, mai mult decât probabil, el va fi oferit din nou cu ocazia unei licitaţii viitoare, aşa cum obişnuieşte acest negustor să procedeze cu loturile nevândute.

Clasice româneşti la Koehler

Licitaţia desfăşurată în luna martie a.c. a avut în ofertă câteva piese clasice româneşti (şi din zona românească de interes), pe care le voi trece rapid în revistă (cele care mi-au plăcut mie, nu toate).


Una dintre piesele care mi-au plăcut mai mult a fost foaia de expediţie de mai sus, expediată în septembrie 1905 împreună cu trei pachete de la Jaffa (oficiul austriac) în Bucovina, la Cernăuţi. La sosire, formularul a fost încărcat cu un porto de 3 heller, aplicându-se marca portocorespunzătoare pe verso.


Aceasta este o scrisoare recomandată interesantă, expediată din Moscopole (Epir) în noiembrie 1914 în Germania la Braunschweig, via Koritsa. Mărcile emisiunii locale din Moscopole sunt destul de rarre pe trimiteri întregi. Sper să nu mă întrebe cineva ce legătură are piesa cu aria românească de interes.


Cap de bour de 54 parale din prima emisiune, unicat obliterat JASSY MOLDOVA 6/9 cu tuş roşu. Celelalte detalii se pot citi din certificatul semnat de Heimbüchler. Pentru cei foarte cuiroşi, marca a fost oferită cu 5.000 euro, dar a fost vândută cu numai 4.000 (pentru că nu au existat amatori şi cerere).


40 parale din a doua emisiune pe hârtie albă, bloc neuzat de patru mărci cuprinzând două perechi tête-bêche. Clişeul mărcilor aparţine aşa-numitului "tip II", căpătând uzura caraceristică a literei P din ПAP de jos, respectiv uşoara deteriorare a cadrului deasupra lui P din ПAP de sus.


Bloc neuzat de 16 exemplare de 2 parale Cuza 1865 pe hârtie simplă, cu gumă originală. O piesă foarte frumoasă şi bine păstrată.


Scrisoare simplă francată cu un unicat de 20 parale Cuza 1865, expediată de la T. OKNEI (tip Moldova mare) la Galaţi. Nu este o mare raritate, dar mi-au plăcut faţa echilibrată a piesei şi ştampilele curat aplicate.


Foaie de expediţie pentru două colete expediate în noiembrie 1902 din Altona, Germania în Bucovina, la Cernăuţi, via Myslowitz. Piesa mi se pare interesantă datorită prezenţei, pe faţa formularului, a etichetei vămii din Cernăuţi. Pe verso se poate observa ştampila administrativă a aceleiaşi vămi, precum şi ştampila poştală de sosire.

A existat şi din afara ariei româneşti de interes o piesă care mi-a plăcut în mod deosebit (click pe imagine pentru mărire):


Coală integrală de 40 bucăţi a timbrului rusesc fiscal din 1909-1910 cu rânduri tête-bêche şi supratipar SPECIMEN. Acest timbru fiscal se pare că a avut (ca timbru normal, nu ca specimen) utilizare şi în Basarabia. Acesta este motivul pentru care mi-am inclus piesa în baza de date.

Sper că v-a făcut plăcere această prezentare. Dacă nu, spuneţi-mi de ce printr-un comentariu.