Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 8 februarie 2017

Probă cu centrul răsturnat

Internetul oferă filateliştilor posibilităţi nemaipomenite de informare prin uşurarea accesului la informaţia postată de-a lungul şi de-a latul mapamondului. De aceea în ultimii ani avem cu toţii posibilitatea de a vizualiza o mulţime de piese care ne-au fost necunoscute înainte.
Totodată acum avem posibilitatea de a verifica multe dintre informaţiile pe care le întâlnim în diverse cataloage şi lucrări.

Un exemplu este perechea de probe din imaginea de mai jos (click pentru mărire).


Literatura filatelică de limbă engleză denumeşte o asemenea piesă drept "Printers waste". Corespondentul în limba română ar fi "probă de imprimare".
Centrul ambelor clişee este răsturnat cu 180 de grade faţă de cadru, iar perechea este nedantelată, cuprinzând şi marginea de coală (care nu are niciun fel de semne marginale).

Prezenţa ştampilei oficiului temporar nu ar trebui să vă dezorienteze: cel mai probabil coala respectivă de probe a fost sustrasă din tipografie, apoi împărţită între diverşi amatori (în urmă cu circa 30 de ani am mai văzut o pereche identică, provenită din milocul colii, neuzată însă). Perechea de faţă a ajuns cel mai probabil pe mâna unui colecţionar care a dorit la data respectivă să îşi confecţioneze un suvenir în amintirea expoziţiei. De altfel o cantitate importantă a tirajului emisiunii a fost obliterată de complezenţă cu aceeaşi ştampilă.

Perechea a fost vândută pe un portal online chiar înaintea Sărbătorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu