Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 2 aprilie 2015

Dacă îngroşi obrazul nu înseamnă că eşti mai deştept

Cu vreo săptămână în urmă căutam ceva pe net. Ca de obicei, atunci când cauţi ceva, mai mult ca sigură vei da peste altceva. Eu am dat, de pildă, peste un blog sau site al unor iubitori de ecologie. Articolul peste care mi-au căzut ochii se referea la China, mai precis la călătoriile lui Ernest Henry Wilson în regiunile Yunnan şi Sichuan. Am continuat să parcurg articolul, dar am dat peste o chestie care m-a făcut să ridic sprâncenele. Materialul este semnat de către o absolventă a unei specializări a Facultăţii de Geografie (UB).


Referindu-se la China, autoarea atribuie numele de "Ţara Soarelui Răsare" Chinei, deşi orice licean de pe vremea mea (excluzând repetenţii, desigur) ştiu că această denumire generică este atribuită Japoniei şi nu Chinei. Iar această denumire mi-a fost fixată şi de multe articole pe care le-am citit, referitoare la mărcile poştale japoneze.

M-am gândit că poate m-am ramolit eu şi nu mai ştiu problema. Dar "goagăl" mi-a dat dreptate, al naibii!


De ce m-am hotărât să scriu despre asta? Internetul este, oricum, plin de prostii şi informaţii eronate, ce mai contează una în plus sau în minus?
Ei bine, când am văzut articolul cu pricina mi-am permis să las un comentariu în care atrăgeam atenţia asupra confuziei. Comentariul nu a mai apărut şi nici denumirea eronată nu a fost corectată.
Această atitudine m-a deranjat, recunosc. Mai ales că de la acel articol au mai fost publicate altele două, iar cel care le-a suit nu avea cum să nu vadă "dashboard"-ul, unde ţi se atrage atenţia că există comentarii.
Dacă am judecat prost, vă rog să-mi spuneţi.

2 comentarii:

  1. Cand eram mica n-aveam idee ca Japonia si China sunt doua mancarici diferite :)
    Si musai, toti cei cu ochii oblici, erau "chineji". E drept ca m-am uitat mult la filmele cu Bruce Lee

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am învăţat multe din filatelie şi din cataloagele aferente. Dar asta este deja o chestie de cultură generală pentru un absolvent de liceu (nu de facultate). Părerea mea, desigur.

      Ceva mai târziu am apucat să învăţ diferenţele de fizionomie dintre chinezi, mongoli, japonezi şi coreeni.
      Dar la filmele cu Bruce Lee şi eu m-am uitat! :))

      Ștergere