Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 5 ianuarie 2020

O superbă reclamă filatelică postclasică

Reclamele filatelice ale negustorilor de timbre anterioare anului 1900 nu sunt la fel de comune cum sunt corespondenţele filatelice din aceeaşi perioadă, pentru simplul fapt că numărul negustorilor era mult mai mic, iar fondurile necesare realizării unor stocuri de mărci care să conteze cât de cât erau semnificative, mai ales pentru angrosişti.

Piesa de mai jos a fost descoperită de un colecţionar de origine română din Canada şi ulterior postată pe un portal de licitaţii online.


La prima examinare corespondenţa pare a fi un imprimat extern francat corect cu 5 bani, expediat în toamna anului 1896 din Bucureşti în Germania, la Berlin. Frumuseţea piesei vine abia după ce se examinează şi textul ofertei de la interior (click pentru mărire).


Preţurile din ofertă sunt exprimate în mărci germane. Sunt foarte interesante proporţiile la compararea preţurilor între diferitele emisiuni, care (cu puţine excepţii) s-a păstrat până astăzi.

Deşi este vorba despre corespondenţa unui negustor, piesa este una reprezentativă pentru istoria filateliei româneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu