Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 12 martie 2017

Două circulaţii

Cele două circulaţii au făcut parte din oferta prezentată la licitaţia de istorie poştală cu numărul 56 a casei argentiniene Antonio Torres, desfăşurată în luna februarie a.c.

Motivul pentru care le prezint este de a vă convinge de faptul că este bine să fie urmărite toate licitaţiile, indiferent de locul lor de desfăşurare, deoarece întotdeauna pot apărea surprize plăcute, putând să descoperiţi piese la care nu v-aţi fi aşteptat.


Prima piesă constituie o combinaţie interesantă pentru colecţionarii de piese timpurii ale Regatului de după Marea Unire. Cartea poştală maghiară de 10 fillér a fost expediată recomandat din Oradea Mare pe 2 martie 1920 la Viena. Ea poartă drept francatură suplimentară patru mărci cu supratiparul PTT-FF monogram, precum şi o etichetă de recomandare rămasă de la administraţia poştală maghiară. Carte poştală a fost şi cenzurată chiar în Oradea. Ţtampila aplicată la oficiul de expediţie (Oradea 1) este aproape ilizibilă (posibil din lipsa tuşului), mărcile fiind suplimentar anulate şi manual, cu creionul chimic.
Una peste alta cartea poştală este o piesă interesantă, dar preţul cu care a fost oferită (exagerat în opinia mea) a făcut ca ea să nu aibă amatori. Nivelul preţului vă poate face şi o părere asupra cunoştinţelor celor de la casa de licitaţie (fie vorba între noi).


A doua piesă este un plic expediat din Estoril, Portugalia, în Ohio, SUA. Plicul prezintă interes pentru colecţionarii români datorită persoanei expeditorului, înscris pe clapa de pe verso: "H.M. KING CAROL OF ROMANIA".
Plicul a fost expediat pe 20 august 1951, cu mai puţin de un an înaintea decesului, care a avut loc pe 4 aprilie în anul următor, tot la Estoril.
Cine a fost Bethie Smith, destinatara din SUA a acestui plic, nu aş putea să vă spun. Poate ştie altcineva şi mă poate ajuta.
Nu ştiu dacă plicul a fost vândut pe timpul licitaţiei.

2 comentarii: