Una dintre observaţiile pe care le-am făcut în urmă cu mai mulţi ani - şi anume existenţa unor mici variaţii ale dimensiunilor clişeelor mărcilor postclasice, mai precis la emisiunea Spic de grâu - se pare că există la mai multe emisiuni. Lucrul interesant este că aceste variaţii nu există numai la emisiunile realizate în ţară, ci şi la emisiunea Paris, imprimată în străinătate.
Sesizasem aceste mici diferenţe ale dimensiunilor la valoarea de 10 bani albastru, dar ele apar la toate valorile. În plus faţă de aceste diferenţe ale dimensiunilor clişeului (în fapt ale florii clişeului, adică ale suprafeţelor imprimabile), diferenţe ale dimensiunilor apar şi la clişeele propriu-zise. Acestea determină slabe variaţii în alinierea florii clişeelor.
Diferenţele dimensiunilor nu pot apărea decât în două cazuri:
a) pe timpul procesului de multiplicare galvanică;
b) din cauza uzurii pe timpul procesului de imprimare.
Examinat cu atenţie, uşoarele diferenţe de aliniere apar şi la acest ştraif (oferit recent pe un portal de licitaţii online). Pentru a putea vedea mai bine despre ce este vorba, puteţi descărca fişierul PDF (2 MB) pe care l-am pregătit special în acest scop.
Totuşi, având în vedere pe de o parte dimensiunea planşei (două corpuri, fiecare a câte 150 de clişee, deci 300 de mărci pe coală), la un tiraj de 1 milion de mărci s-au imprimat numai 3.333 de coli (fără prisoare, care nu ar fi depăşit probabil 50 de coli). Aşadar o uzură avansată a clişeelor cauzată de numărul mare de coli iese din discuţie. De aceea este mai mult decât probabil ca diferenţele de dimensiune să fie cauzate de procesul de multiplicare galvanică. Aşadar este foarte posibil să existe tipuri şi/sau subtipuri (diferenţele de dimensiune pot apărea ori atunci când se multiplică după cel puţin două matriţe diferite, ori atunci când se utilizează o singură matriţă, dar operaţia de multiplicare este executată de mai multe ori, în "serii" succesive.
După descoperirile diferenţelor de desen care apa la valoarea de 10 bani şi ţinând cont de cele expuse mai sus, este foarte posibil ca şi la restul valorilor să apară diferenţe la elementele de desen (de fapt la gravură). De aceea, până la proba contrarie este posibil să apară noi descoperiri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu