Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 19 aprilie 2015

Cum găsim ceea ce ne interesează pe portalurile de licitaţii online?

Am rămas cu o datorie faţă de unul dintre cititorii şi comentatorii blogului. Îmi cer scuze pentru întârzierea cu care răspund, dar mai am câte o perioadă în care mă doboară problemele de sănătate şi ori nu mai am puterea să scriu, ori nu mai am niciun chef.

Am fost întrebat cum fac de reuşesc să descopăr piese pe care alţi colecţionari sau amatori nu le-au văzut.

Răspunsul s-ar putea să vă descurajeze, deoarece nu există nicio formulă "secretă" pentru aceasta. Din păcate, portalurile de licitaţii online (mă gândesc aici la cele trei mai importante: eBay, Delcampe şi copia românească mai slăbuţă Okazii) au motoare de căutare care (în opinia mea) nu sunt performante în niciun fel. Această situaţia este generată de două cauze principale:

1. Portalurile s-au extins în domenii numeroase de interes (pe eBay de exemplu poţi să găseşti de la ace de cusut la vile, automobile şi ditamai iahturile), iar lucrul cu bazele de date foarte voluminoase, concomitent cu reducerea la minimum a redundanţei face ca anumite chei după care se poate efectua o căutare să nu depăşească un număr considerat suficient.

2. Lipsa unei standardizări relativ stricte determină utilizatorii care postează obiecte la vânzare să acorde acestora definiţii uneori fanteziste în titluri şi/sau descriere, ori acestea să fie făcute extrem de sumar şi să nu ofere informaţii relevante pentru potenţialii clienţi. La aceasta se poate adăuga încă o cauză (aşa cum se întâlneşte la portalul românesc Okazii): categorii de obiecte prea generale sau prost alese (în cazul filateliei cel puţin).

Şi plecând de aici - Dumnezeu cu mila! Fiecare persoană interesată are mari şanse ca din cinci căutări cu termeni apropiaţi să se trezească cu vreo trei rânduri de rezultate diferite. Să ştiţi că şi mie mi s-a întâmplat acest lucru de foarte multe ori.

Ca exemplu, priviţi la definiţiile date de postacii de pe eBay timbrelor (sau loturilor filatelice) pentru Austria (click pentru mărire):


Puteţi vedea că fiecare îşi defineşte postările cum îi trece prin cap.

Cum pot să nu scap ceea ce mă interesează?

- vizualizarea în integralitate a TUTUROR loturilor/pieselor postate pentru o ţară/un teritoriu; aici e o problemă delicată, pentru că pe aceste portaluri nu postează numai profesori-doctori, cei mai mulţi utilizatori stând prost cu geografia; numele ţării noastre l-am găsit ca Romania, Rumania, Roumanie, Rumanie, Rumänien, ba uneori ca Transilvania, Wallachia sau Moldavia; ştiu că este ceva plictisitor şi necesită mult timp, dar alte şanse nu sunt, deoarece dacă se efectuează căutări după termeni gen "Air Post", "Poste Aerienne", "Luftpost" etc. există destule şanse să nu daţi peste toate piesele din simplul motiv că vânzătorul nu a plasat aceşti termeni nici în titlul lotului, nici în descrierea acestuia;

- apelarea la un client RSS (vezi aici ce înseamnă) în care puteţi include fluxul anumitor pagini variabile de internet afişate pe baza interogării unei baze de date (este cazul paginilor tuturor portalurilor); problema delicată este că niciunul dintre aceste portaluri nu asigură linkuri valide pentru fluxurile RSS, aşa că este nevoie de ceva cunoştinţe suplimentare de identificare a acestora; la acest capitol nu vă pot ajuta, trebuie să transpiraţi singuri pentru rezolvarea problemei şi să utilizaţi motoarele de căutare;

- apelarea la site-uri care asigură conversia unor pagini web în fluxuri RSS; le puteţi găsi căutând pe Google "site to RSS" sau "page to RSS"; unele sunt slăbuţe, altele sunt cu plată, majoritatea solicită înregistrarea şi crearea unui cont de utilizator; nu vă recomand niciunul, căutaţi-le, descoperiţi cum funcţionează şi vedeţi care dintre ele vi se potriveşte mai bine;

- apelarea la alte site-uri sau motoare de căutare specializate, realizate de terţi; sunt câteva mai bunicele, care utilizează (pentru eBay) motoarele portalului; ca să învăţaţi/descoperiţi mai multe trebuie să parcurgeţi documentaţia fiecărui portal de licitaţii, eventual forumurile găzduite de aceste portaluri.

Un comentariu:

  1. Va multumesc foarte mult pentru acest articol . Pentru mine este o tema de gindire si un inceput de drum . Urmeaza sa incep a-mi face temele in noua directie .
    Inca o data un mare Multumesc si sper sa le fie si altora de folos .
    Cu stima
    Jianu Vladimir

    RăspundețiȘtergere