La licitaţia desfăşurată de Heinrich Köhler cu ocazia expoziţiei filatelice Stockholmia 2019 (sfârşitul lunii mai a.c.) au fost oferite două piese clasice româneşti care mi-au atras atenţia prin frumuseţea lor.
Prima piesă clasică este un frumos exemplar de 54 parale din prima emisiune Cap de bour dispus pe un mic fragemnt de scrisoare. Marca are margini mari şi nu are reparaţii, iar ştampila JASSY MO(LDOVA) este în mare parte prezentă. Marca prezintă o particularitate: în colţul drept inferior este vizibilă o ruptură apărută pe timpul detaşării din coală (ştraif?), ceea ce atestă operaţia de preseparare a mărcilor efectuată la biroul din Iaşi (pentru detalii puteţi consulta primul volum al monografiei lui Fritz Heimbüchler).
Marca a fost oferită la un preţ de strigare de 5.000 euro, fiind adjudecată cu 6.500 euro (fără taxe şi comisioane).
A doua piesă este o scrisoare foarte frumoasă francată cu o pereche orizontală din marca de 80 parale pe hârtie albăstruie Cap de bour din a doua emisiune. Valoarea de 80 parale pe hârtie albăstruie (tipul III, ultimulu tiraje) este o marcă rară, cu atât mai mult în pereche pe scrisoare (francatură corespunzătoare treptei a patra de greutate). Această combinaţie nu se cunoaşte până în prezent în numai patru exemplare!
Scrisoarea a avut un preţ de plecare de 10.000 euro, fiind achiziţionată pentru 24.000 euro.
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereAm gasit pe Gallica un studiu de epoca destul de amanuntit referitor la timbrele Moldovei si Romaniei si m-am gandit ca poate va este de folos. Nu am gasit nicio adresa de contact, de aceea am apelat la un comentariu.
Timbres de Moldavie et de Roumanie, par le Dr Magnus. 2e édition
https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k3040894h?rk=21459;2
Cu stima,
Sorin CN
sorin_cn@yahoo.com
Mulţumesc pentru completare. Cred că există în Bucureşti cel puţin o persoană care deţine originalul. Sub formă de PDF se găseşte în mai multe locuri pe net.
ȘtergereDin păcate valoarea documentară este mult depăşită.