Săptămâna trecută am dat fără să vreau pe eBay peste un fals al mărcii de 50 bani portocaliu Cifra în patru colţuri. Iniţial nu am observat că este un fals, dar mărind imaginea mi-au sărit în ochi unele neregularităţi ale tiparului.
M-am gândit să caut în biblioteca mea de imagini un exemplar neuzat pentru a-l folosi ca martor, alături de fals, pentru a ajuta cititorii să descopere singuri diferenţele dintre original şi fals, dar - surpriză! Pe lângă un alt exemplar fals al mărcii de 50 bani am descoperit încă un fals, de această dată la valoarea de 25 bani albastru!!!
Dacă falsul valorii de 50 bani a fost semnalat într-un articol mai vechi din Filatelia de către Silviu Fragomir, celălalt fals nu a fost semnalat, din câte cunosc. Când l-am identificat am avut unele îndoieli în ceea ce priveşte statutul de fals, datorită existenţei a două tipuri diferite de clişeu. Aşa că am căutat o pereche conţinând ambele tipuri. Să le vedem.
Acesta este falsul mărcii de 25 bani, care are şi o imitaţie a pseudofiligranului stema mică (realizat nu prin impresiune în masa hârtiei, ci cu ajutorul unei substanţe grase). Detaliile care mi-au atras atenţia sunt grosimea neregulată a cadrului alb interior care înconjoară efigia, forma şi poziţia cifrelor din cele patru cartuşe ale valorii, precum şi aspectul efigiei. Pe lâgă aceste detalii mi-a mai atras atenţia şi ştampila, care se vrea o imitaţie a unei ştampile rurale. Nici dantelura nu seamănă cu cea a originalelor.
Pentru a putea face comparaţie cu originalul, vă prezint mai jos o pereche orizontală cu cele două tipuri (şi care mai este şi nedantelată la mijloc pe deasupra, click pe imagine pentru mărire):
Falsul a fost oferit tot pe eBay cu mai mult de zece ani în urmă (am început să ţin evidenţa pieselor în licitaţii cam prin 2000).
Să trecem la falsul valorii de 50 bani. Cred că am mai scris despre acest fals pe blog, dar sunt sigur că majoritatea cititorilor mai recenţi nu au citit articolul cu pricina, aşa că o reluare nu strică.
Falsul seamănă cu cel prezentat precedent, şi dacă vă uitaţi mai cu atenţie la ambele piese, puteţi vedea un aspect similar al tiparului, dar şi al dantelurii. Ştampila nu seamănă cu niciun tip utilizat în perioadă.
Acesta este falsul menţionat la începutul articolului. Pare a fi executat cu acelaşi clişeu (ori matriţă) ca şi falsul de mai sus. Se deosebeşte faţă de original prin forma diferită a cifrelor din colţuri, prin literele care nu seamănă, precum şi prin poziţia acestora: poziţia piciorului vertical al literei R din ROMANIA faţă de cifra 25 din colţul stâng superior, precum şi poziţia literelor NCI din CINCI faţă de cifra 25 din colţul stâng inferior. Nu mai vorbesc de aspectul efigiei, aproape identic cu aspectul efigiei de la falsul de 25 bani. Falsul poate induce în eroare colecţionarul "obişnuit" prin reproducerea ştampilei BUCURESTI CURSA II, diferită totuşi de cea dublu cerc originală prin existenţa la reproducere a unei haşuri din linii verticale în cercul interior, haşură inexistentă la ştampila originală.
Aceasta este o captură de ecran a ofertei de pe eBay. Nu am o captură similară şi pentru falsul valorii de 25 bani pentru simplul motiv că atunci când am salvat imaginea, cu mulţi ani în urmă, nu aveam obiceiul să salvez şi capturile.
Pentru a putea compara falsurile cu originalul, vă prezint mai jos o pereche neuzată a valorii de 50 bani (click pe imagine pentru mărire):
Always educational, thank you!
RăspundețiȘtergereI thank you, Mark!
Ștergere