Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 28 aprilie 2017

Regal de piese austriece circulate în Principate

Casa germană Württembergisches Auktionshaus a oferit spre vânzare luna trecută  o colecţie specializată de piese austriece (poşta regulată, precum şi ale companiilor de navigaţie LLoyd şi DDSG) circulate pe teritoriul Principatelor Dunărene în secolul al XIX-lea. Unele piese oferite se încadrează cu adevărat în topul circulaţiilor din Principate şi tocmai datorită acestui fapt nu am dorit să las evenimentul nerecenzat.

Dorinţa mea este să vă fac o prezentare a pieselor care mi-au plăcut mie mai mult şi să vă las să vă bucuraţi de frumuseţea acestora. Nu voi face nicio referire la preţuri (cine este interesat este liber să se informeze la sursă).



Nu pot să nu încep cu o superbă pereche orizontală a primei mărci austriece (1 kreuzer 1850, tipul III, hârtie de fabricaţie mmanuală) cu un tipar foarte clar, specific primelor tiraje ale planşei 3b, purtând două amprente de lux ale ştampilei tip E din Făgăraş.


Din a doua emisiune, combinaţia 2+3 kreuzer (ambele tipul II)  circulate la Deva este un atractivă, care nu se întâlneşte chiar pe toate drumurile.


Tot din a doua emisiune etse şi ştraiful de mai sus: 2 kreuzer tipul I (!!!) pe un mic fragment, purtând trei amprente ale ştampilei tip E de la Braşov.


Tot din a doua emisiune (de acestă dată pentru ziare) mi-a atras atenţia fragmentul de banderolă francat cu un exemplar cu margini întregi al mărcii albastre, obliterată Cluj (tip D, ornament cu stea jos). Această marcă este una care se întâlneşte destul de rar circulată în Transilvania.


Revenind la prima emisiune, nu am putut să trec peste scrisoarea expediată din Gherla la Pesta, francată cu un unicat de 9 kreuzer obliterat cu ştampila negativă liniară (SZAMOS UJVÁR), cu data completată manual cu cerneală. Este una dintre ştampilele rare din Transilvania (evaluată cu 800 puncte de Müller şi cu "R" de Gary Ryan, după cum se poate citi în certificatul lui Puschmann).


Aceasta este o piesă foarte frumoasă: prefilatelică expediată de la ofociul consular austriac din Bucureşti la Viena în 1818. Ştampila de expediţie are o particularitate interesantă (litera y/Walachey răsturnată). Scrisoarea a trecut prin carantina din Turnu Roşu (sigiliul pe verso), fiind taxată cu 14 kreuzer la destinaţie.


O altă piesă superbă este scrisoarea de mai sus (click pe imagine pentru mărire), francată cu un unicat de 9 kreuzer (prima emisiune) şi expediată de la oficiul militar austriac de campanie din Bucureşti la Iaşi. Circulaţiile austriece între două localităţi din Principate pe timpul Războiului Crimeii nu sunt comune.


Iată un plic superb (click pentru mărire) expediat în 1864 de la oficiul consular austriac din Bucureşti la Paris, francat cu o pereche de 10 soldi şi două de câte 15 soldi (toate din emisiunea 1864 a Levantului austriac), obliterate cu ştampila BUCAREST cu cerc simplu. Plicul a tranzitat prin Viena şi Strasbourg.


Aceasta este o scrisoare foarte rară prin natura anulării mărcilor. Scrisoarea a fost expediată din Giurgiu la Constantinopol, via Constanţa. Particularitatea foarte frumoasă este modul de anulare al perechii de 10 osldi albastru: "Giurgevo" manuscris, cu cerneală neagră.


O altă francatură spectaculoasă din Principate: scrisoare francată cu 60 de soldi (unicat şi ştraif vertical de cinci exemplare), expediată în 1865 din Brăila la Triest, via Viena.


Tot din Brăila este şi plicul de mai sus, francat cu 80 soldi (unicat de 5 soldi, unicat plus două perechi de 15 sold), expediat în 1866 la Marsilia, via Viena, Strasbourg şi Paris.


Aceasta este o superbă scrisoare expediată în 1867 din Brăila la Bergrad, purtând ca francatură (foarte rară) o pereche a mărcii de 17 kreuzer DDSG anulată cu ştampila ovală aplicată cu cerneală albastră. Scrisoarea a făcut parte din colecţia cunoscutului expert dr. Jerger.


Plic recomandat, expediat din Ploieşti la Ostende, francat cu 40 soldi (pereche de 15 soldi pe faţă şi unicat de 10 soldi pe verso). Plicul a fost încărcat cu porto (5 soldi pentru Ţara Românească şi 25 osldi pentru Austria), tranzitând Prusia. Ostende este o destinaţie neobişnuită pentru corespondenţele expediate din Principate.


Scrisoare din a doua treaptă de greutate, francată cu două exemplare de 10 kreuzer verde DDSG, expediată din Calafat la Brăila. Astfel de francaturi sunt rare.


Francatură mixtă DDSG - Austria: scrisoare francată cu un unicat de 17 kreuzer DDSG, expediată din Bechet la Pesta. La intrarea pe teritoriul imperiului, la Orşova, scrisoarea a fost francată şi cu un unicat de 5 kreuzer din emisiunea uzuală curentă austriacă.


Scrisoare francată cu 3 unicate de 10 bani albastru "Bucureşti I" expediată la Orşova (în zona de graniţă). Francatura românească a fost obliteraă cu ştmapila de bord a vasului Medea aparţinând DDSG. Ştampilele DDSG pe corespondenţe francate cu mărci româneşti sunt neobişnuite. Se mai cunosc numai două alte piese. Scrisoarea a făcut parte din colecţia Paul Hirsch.


Scrisoare cu francatură tricoloră (46 soldi, francatură mixtă, două emisiuni) expediată din Cernavodă la Mancone, în Italia. Identitatea expeditorului este arătată în antetul foii de hârtie: "The Danube and Black Sea Railway and Kustendjie Harbour Company Limited". Mărcile sunt obliterate cu ştampila DDSG (cu luna scrisă cu cifre romane). Este una dintre cele mai frumoase piese ale Levantului austriac circulate în Principate şi a făcut parte din faimoasele colecţii Künzi şi Houser.

Bogăţia de piese frumoase a licitaţiei a fost una deosebită, aşa cum se poate vedea o dată la mulţi ani. Sper că v-a plăcut prezentarea.

2 comentarii:

  1. Un adevărat "festin" de istorie poștală, cu atestate și piese filatelice de pus în ramă! Cu mulțumiri pentru informații, Cătălin

    RăspundețiȘtergere