joi, 10 ianuarie 2019

Ştampilă sau supratipar?

Pe timpul incursiunilor mele zilnice pe portalurile de licitaţii online am găsit o carte poştală care mi-a atras atenţia şi care mi-a ridicat unele întrebări. Click pe imagine pentru mărire.


La prima vedere este o carte poştală simplă obişnuită, cu marcă fixă Carol I - Tipo de 5 bani. Examinată cu mai multă atenţie, se poate deosebi o ştampilă (?) liniară fără cadru, cu textul "POŞTA MILITARĂ".

Am făcut o scanare aşa, mai în diagonală a bibliotecii mele de imagini, să văd dacă nu am mai salvat vreo piesă asemănătoare (şi asta deoarece nu-mi mai aduc aminte să fi văzut aşa ceva). N-am găsit nimic (asta nu înseamnă că n-ar mai exista în alte colecţii piese de care să nu ştiu, dar de care nici nu am fost interesat pentru că n-au intrat în zona mea de interes).

Cartea poştală a fost expediată din Pârscov pe 20 septembrie 1916, apoi a trecut prin Biroul de Cenzură Militară Buzău, pe 21 septembrie. Din păcate lipseşte o ştampilă de sosire (şi nici n-am putut vedea cealaltă faţă a întregului, imaginea nefiind potată de vânzător).

Ştampila (?) cu pricina mă face să îmi imaginez două situaţii:

1. Este vorba despre un supratipar? Atunci avem în faţă o carte poştală simplă transformată într-una militară.
2. Este doar o ştampilă? Atunci ea poate fi specifică unei anumite unităţi militare şi se constituie într-o ştampilă poştală de serviciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu