marți, 30 octombrie 2018

Francatură colorată

Zilele trecute, o frumuseţe de scrisoare din perioada postclasică a fost vândută pe un portal de licitaţii online (click pe imagini pentru mărire).


Scrisoarea este o trimitere recomandată expediată în octombrie 1880 iniţial loco din Timişoara (ştampilă ovală TEMESVÁR AJÁNLOTT - Timişoara Recomandat), purtând o francatură realizată din patru culori (patru valori diferite). Scrisoarea a fost ulterior redirecţionată la sud de Dunăre, la Sofia în Bulgaria, pe faţă fiind aplicată ştampila de sosire. Cele patru mărci fac parte din emisiunea 1874 (fără filigran; emisiunea cu filigran a fost pusă în circulaţie abia în 1881).

Scrisoarea a fost vândută fix cu 500 euro (după 27 biduri). O fi mult? O fi puţin?

luni, 22 octombrie 2018

Despre metodica studiului (33)

Episoadele anterioare pot fi citite aici: episodul 1, episodul 2, episodul 3, episodul 4, episodul 5, episodul 6, episodul 7, episodul 8, episodul 9, episodul 10, episodul 11., episodul 12., episodul 13, episodul 14, episodul 15, episodul 16, episodul 17, episodul 18, episodul 19, episodul 20, episodul 21., episodul 22, episodul 23, episodul 24, episodul 25, episodul 26, episodul 27, episodul 28, episodul 29, episodul 30, episodul 31, episodul 32.

Un microsemn ignorat de 146 de ani

De o vreme m-am hotărât să îmi pun ordine în mărcile postclasice adunate timp de mulţi ani, să le cataloghez din nou (după o primă sortare făcută demult) şi să le scanez integral, pentru a putea verifica toate caracteristicile clişeelor (pentru că m-a cam lăsat vederea şi nu mai pot distinge totul cu proprii ochi). Iar surprizele n-au încetat să apară, pentru că am găsit multe erori pe care nu le văzusem prima oară când am sortat mărcile. Şi în plus faţă de acestea, am identificat un microsemn care apare atât la mărcile emisiunii Paris de 5 bani, cât şi la aceeaşi marcă din emisiunea Bucureşti I.

Am făcut o scurtă trecere în vedere a bibliotecii mele digitale şi am selecţionat un număr de piese care ilustrează microsemnul nou descoperit. Puteţi face click pe imagini pentru mărire, pentru a vizualiza mai bine mărcile.

Atrag atenţia că acest microsemn nu reprezintă o eroare, aşadar ar fi nepotrivit ca biznizman-ii care mai urmăresc blogul să "plaseze" pe vreun portal de licitaţii "imensa eroare". N-ar fi decât o înşelătorie ordinară.

Prezenţa mirosemnului este vizibilă la tiparele clare şi curate ale mărcii de 5 bani Paris. În totalul mărcilor cercetate am identificat însă (rar) şi exemplare la care acesta se prezintă sub o formă slabă (dar rămâne vizibil la marca scanată cu o rezoluţie de 1.200 dpi).
Microsemnul apare în continuare la marea majoritate a mărcilor de 5 bani Bucureşti I, de-a lungul întregului tiraj (pe toate nuanţele şi dantelurile). Există însă şi exemplare imprimate defectuos, care nu mai prezintă microsemnul, dar consider că de vină este tiparul dezlânat ori prea ancrasat.

Microsemnul constă în prezenta unui mic punct de culoare situat între cadrele orizontale superioare (exterior şi interior), la stânga literei R din ROMANIA.


Microsemnul apare chiar de la decupajele  mărcii de 5 bani  Paris (click pe imagine, urmăriţi săgeţile de culoare roşie).


Apariţia microsemnului într-un bloc neuzat de patru mărci Paris (click pentru mărire).


Microsemnul la mărcile unui bloc nedantelat de şase exemplare Paris (click pentru mărire).


Microsemnul la un ştraif circulat de 5 bani Paris (click pentru mărire).


Microsemnul la mărcile Paris de un fragment (ştraif de cinci mărci, plus un unicat) (click pentru mărire).


Microsemnul la o pereche neuzată de 5 bani Bucureşti I dt. 11 (B1) (click pentru mărire).


Microsemnul la mărcile unui bloc circulat de patru exemplare Bucureşti I, dt. 11 (B1).


Microsemnul la o marcă dt. 11 (B1) de pe un fragment (click pentru mărire).


Microsemnul la mărcile unui ştraif de trei exemplare dantelate 11 (B1) de pe un fragment de scrisoare (click pentru mărire).


Microsemnul la un ştraif circulat de patru exemplare Bucureşti I dantelate 13½ (A) (click pentru mărire).


Microsemnul este prezent pe ambele feţe la un exemplar de 5 bani Bucureşti I dantelat 13½ (A), imprimat recto-verso (click pentru mărire).

Cred că această prezentare este suficient de cuprinzătoare pentru demonstraţia propusă.

© 2011-2018 Max Peter. Preluarea acestui material nu se poate face decât după încheierea unui acord prealabil în formă scrisă.

duminică, 21 octombrie 2018

Şi totuşi, care este preţul corect?

În urmă cu câteva ore s-a încheiat o licitaţie pe un portal online pe care am urmărit-o din curiozitate. Ea s-a încheiat cu un rezultat la care unii amatori se pare că nu s-au aşteptat, pentru că am şi fost sunat de doi colaboratori ca să mă întrebe ce părere am despre preţul final. Este el corect? Reprezintă el o oglindă a rarităţii lotului în cauză?


Acesta este lotul despre care este vorba (click pe imagine pentru mărire). Cele nouă blocuri au realizat un preţ final de 766 dolari, după 50 de biduri. Preţul ar putea constitui un record pentru acest supratipar neoficial (nu-mi aduc aminte să fi văzut un preţ mai mare în vreo licitaţie).
Totuşi rezultatul afişat pe portalul online nu prea are o garanţie reală, deoarece amatorii ştiu că au existat numeroase situaţii în care preţurile au fost manipulate prin plasarea de biduri de la identităţi "prietene".

Pe un subiect asemănător am primit comentarii cu ocazia prezentării licitaţiei colecţiei de rarităţi americane care a aparţinut miliardarului W.H. Gross: de ce nivelul estimărilor a fost mai mare decât preţurile finale realizate? Pentru mine este clar că autorii întrebărilor/comentariilor nu stăpânesc mecanismele de formare a preţurilor pe o piaţă liberă şi nici particularităţile specifice pieţei filatelice.

Nu voi dezvolta subiectul pentru că am scris mult pe blog pe acest subiect. Voi puncta numai câteva idei.

1. Preţurile listate în cataloagele filatelice sunt orientative şi nu reprezintă ceva bătut în cuie.
2. Regula de bază a formării preţurilor o constituie raportul dintre cerere şi ofertă, cu anumite limitări specifice numai pieţei filatelice.
3. În mecanismul de formare a unui preţ la un moment dat intervin factori subiectivi, care ţin de comportamentul şi/sau decizia cumpărătorului, independent de preţul solicitat de vânzător.
4. În foarte multe situaţii preţurile realizate ţin de o conjunctură a momentului tranzacţiei. Aceeaşi tranzacţie desfăşurată în alt moment poate să se încheie la cu totul alte preţuri.
5. Preţurile mărcilor sunt influenţate de o mulitudine de factori, dintre care cei mai importanţi se referă la starea calitativă.

Mai multe informaţii puteţi găsi în broşura gratuită despre preţurile mărcilor poştale, care poate fi descărcată de aici de cei care nu o au deja.

sâmbătă, 20 octombrie 2018

Câteva întreguri poştale

Cărţile poştale militare gratuite utilizate în Primul Război Mondial au fost imprimate în tipar înalt în condiţii vitrege, folosindu-se un număr mare de elemente grafice care au generat apariţia unui număr mare de tipuri şi de varietăţi. Excelentul catalog al lui Amanoil Săvoiu este prima lucrare care pune ordine în bogăţia de variante ale acestor întreguri poştale, clasificându-le şi cotându-le. De aceea, ea constituie cel mai potrivit punct de plecare pentru cercetări  noi, care pot contribui la catalogarea tuturor varietăţilor.


Această carte poştală militară a fost catalogată sub nr. MPC 7C (1918). Deşi am în biblioteca mea digitală un număr important de cărţi poştale militare circulate, nu am reuşit să identific niciun exemplar circulat. Nici catalogul nu cotează exemplarele circulate, iar celor necirculate le atribuie "f.p." (Fan price - cotă de amator).
Exemplarul din imaginea de mai sus a fost vândut într-o licitaţie online anul trecut cu 166 dolari.


Aceasta este o carte poştală simplă din 1893 care a fost debitată eronat din coală (marginea din stânga este foarte mică). Nu ar fi o piesă nemaipomenită, dar într-o colecţie frumoasă de întreguri n-ar strica şi astfel de tăieturi mai ciudate.


Mandatul acesta este puţinmai "obosit" şi nu are nici cuponul. Dar să ne uităm şi pe verso.


Parcă am vedea ceva în colţul drept inferior:





Este vorba despre un uşor offset (abklatch) al mărcii fixe (nu este vorba despre un tipar vizibil pe verso, deoarece cartonul mandatului este destul de gros pentru a împiedica trecerea culorii pe cealaltă faţă). Vreau să vă spun că am văzut şi exemplare cu abklatch mult mai marcat.
Şi acest tip de varietăţi şi-ar găsi un loc într-o colecţie frumoasă de întreguri.

joi, 18 octombrie 2018

Şi Cherrystone recidivează

În urmă cu mai mulţi ani, casa americană Cherrystone a pus la vânzare în cadrul unei licitaţii o "serie" de mărci aşa-zise ale ocupaţiei române în Odessa (minunile catalogate de Michel, dar care sunt de fapt făcături ordinare ale unor negustori, am scris despre aceasta aici, şi aici).

De data aceasta, la licitaţia din 16 octombrie a.c. casa Cherrystone a oferit două unicate purtând un alt supratipar (click pe imagine pentru mărire):


Mărcile poartă supratiparul 1 MAI 1941/JAMBOREEA NATIONALA. Şi asta nu e tot! Supratiparele de pe cele două mărci seamănă, dar nu sunt identice (diferă lungimea lui şi tipul caracterelor).

Nu a existat niciodată vreo emisiune de acest fel. Supratiparul este opera unor particulari şi a fost realizat pentru înşelarea neiniţiaţilor.
Ca fapt divers, cele două mărci au fost oferite cu 140 dolari, fiind vândute cu 190 dolari.

Piese excepţionale la David Feldman - Imperiul Otoman

Licitaţia s-a desfăşurat exact în urmă cu o săptămână, înglobând în ofertă un număr important de piese - mărci, scrisori, ştampile, circulaţii - din aria Levantului. Nu am de gând să copiez catalogul licitaţiei, ci doar să prezint două piese care mi-au plăcut mai mult.


Prima piesă este o scrisoare expediată în aprilie 1867 din Sulina, la Genova, în Italia. Scrisoarea a fost francată cu două mărci Napoleon, una de 20 şi cealaltă de 40 centime, ambele fiind obliterate cu ştampila romb cu puncte 5099 cu cifre mari, iar pe faţa scrisorii a fost aplicată foarte clar ştampila de zi a oficiului consular, SULINA TURQ. D'EUROPE 7 AVRIL 67.
Scrisoarea - o piesă deosebit de rară - a fost semnată de expertul Nakri. Ea a avut un preţ de strigare de 20.000 euro, dar nu a fost vândută.


A doua pisă este un plic francat cu trei mărci de 10 bani din emisiunea Bucureşti II 1876 (pereche şi unicat), obliterate ПОЛЕВОЕ ПОЧТ.ОТДБЛЕНIЕ 2.(1) 2. / 1 OKT 1877, ştampilă aparţinând oficiului de campanie rus staţional la acea dată la Buzău. Plicul a fost expediat În Italia, la Milano.
Piesa este una cheie pentru istoria poştală a războiului ruso-turc din 1877-1878, război în care România şi-a câştigat independenţa.
Plicull a fost oferit (şi s-a vândut) cu 12.500 euro.

Licitaţia a cuprins multe piese frumoase şi rare sau foarte rare, care nu se văd decât o dată la mulţi ani. Menţionez o serie de piese excepţionale ale poştei otomane în Dobrogea (multe necunoscute în literatura filatelică românească).
Cei care nu au vizionat licitaţia, dar doresc să o facă pot accesa acest link (care cred că nu va fi disponibil pentru o perioadă mai îndelungată, aşa că vă sfătuiesc să vă grăbiţi). În afara pieselor puteţi vedea şi ce s-a vândut şi la ce preţuri.

Continuă să apară falsuri la licitaţiile "mari"

Nu demult am scris despre unele piese oferite într-o licitaţie a firmei Universal Philatelic Auctions. Ei bune, povestea s-a repetat cu prilejul licitaţiei cu numărul 71 din 9 octombrie a.c.

Câte de afectată este oferta de mărci româneşti nu aş putea spune, deoarece numai un mic număr de loturi este însoţit de fotografii. Sunt totuşi ilustrative cele patru loturi de mai jos.


Fragment cu o marcă de 3 parale şi una de 30 parale care ar aparţine emisiunii 1862. În afara ineditului francaturii (nu se cunoaşte încă o astfel de combinaţie după ştiinţa mea), prin examinarea chiar sumară a caracteristicilor celor două mărci constat că avem de-a face cu falsuri, în opinia mea.
Fragmentul a fost oferit cu 400 lire sterline.


Un lot de două piese litografiate a fost copus din cele două valori "barbă" impresiune defectuoasă. Ilustrată a fost numai valoarea de 50 bani (care este şi cea mai rară dintre cele două) şi care este un fals grosolan, cunoscut de mult timp de colecţionari.


La această marcă ne lovim nu de un flas, ci de o catalogare eronată. O marcă obişnuită de 25 bani cu filigran PR (Spic de grâu culori schimbate, 1899) a fost prezentată drept eroarea de culoare din 1897. Cunoscătorii ştiu că eroarea de culoare prezintă o spărtură caracteristică a goarnei din dreapta, care nu apare însă şi la marca oferită în licitaţie.


În fine, un al patrulea lot cu probleme: acesată "nedantelată" este tot un fals grosolan, cunoscut de mult timp de colecţionari şi uşor de identificat printr-o simplă comparaţie a desenului cu cel al unei mărci obişnuite, dantelate.

Recomand cititorilor să manifeste precauţie în contactul cu acest comerciant şi să întrebe un specialist dacă au dubii la anumite loturi oferite.

miercuri, 17 octombrie 2018

O combinaţie căreia nu-i găsesc justificarea

Cu toate că nu mai achiziţionez de mult piese sau timbre, continui să urmăresc portalurile de licitaţii pentru a identifica diverse varietăţi ori francaturi care ar putea îmbunătăţi şi ilustra catalogul la al cărui manuscris lucrez de mai mulţi ani.

Unul dintre exemplele descoperite în urmă cu câteva luni îl constituie o bandă de ziare (?) care poartă o francatură mixtă realizată dintr-o marcă de 5 bani Carol I Tipografiate şi o marcă uzuală rusească de 5 copeici (click pe imagine pentru mărire):


Cele două mări de pe faţă sunt obliterate cu o ştampilă cu cerc dublu rusească cu legenda ETAPNOE No. 279 (litere chirilice) 21 12 17. Pe verso se distinge o ştampilă de zi cu cerc dublu VASLUI 6(?) IAN 918.

Recunosc faptul că nu ştiu nimic despre ştampila rusească (pe care o bănuiesc a aparţine unui oficiu militar). Nu îmi dau seama nici dacă avem de-a face cu o francatură circulată efectiv prin poştă, ori este doar un suvenir realizat de un colecţionar.

Poate are cineva mai multe informaţii.

marți, 16 octombrie 2018

De ce este bine să examinăm cu atenţie loturile

Atunci când un alt colecţionar vrea să "scape" de unele timbre, elpoate fi mai meticulor, selectând mărcile mai interesante sau împăţindu-le pe loturi mai mici, după criterii diverse.

Există însă şi cazuri în care cel care oferă spre vânzare un lot de timbre să nu fie interesat de ţara ori perioada respectivă, să nu aibă un spirit de observaţie mai ascuţit sau să nu dispună de anumite cunoştinţe. Şi atunci, potenţialul cumpărător poate profita de această situaţie, identificând mărci mai interesante ori piese mai puţin comune.

Exemplific cu un lot de mărci diverse, comune în majoritatea lor:


Chiar prima marcă, un unicat de 5 bani din emisiunea Bucureşti II prezintă o particularitate:


Marca are aplicată central şi lizibil o ştampilă austriacă a oficiului STEYR. Nu este o mare raritate, dar este o piesă frumoasă care poate sta cu cinste în clasorul oricărui îndrăgostit al mărcilor poştale vechi româneşti.

Sulina: o ştampilă curioasă

Cred că am mai scris despre ştampile uzate sau aplicate defectuos. Am găsit un alt exemplu de această dată (click pe imagine pentru mărire).


Pe o trimitere simplă externă, oficul de expediere a aplicat ştampila de zi. Deşi la prima vedere ea pare o ştampilă cu cerc simplu, tipul acantei din ornamentul din partea inferioară mă face să cred că este de fapt vorba de o ştampilă cu cerc dublu, la care cercul interior nu s-a imprimat.

Pe marginea acestui subiect m-am contrazis cu un prieten. Voi ce părere aveţi, aţi mai întâlnit aşa ceva?

luni, 15 octombrie 2018

Cele mai mari rarităţi ale filateliei americane au fost scoase la vânzare

Pe 3 octombrie a.c., casa americană Siegel Auctions a desfăşurat licitaţia colecţiei de rarităţi americane realizate de miliardarul William H. Gross, cunoscut pentru succesul fondurilor sale de investiţii şi activitatea pe bursă, dar mai puţin cunoscut ca un talentat filatelist, investitor în timbre, dar şi ca un apreciat autor al unor acţiuni caritabile.

Licitaţia a fost constituită din numai 106 loturi, care au însumat realizări cu puţin peste 10 milioane dolari!

Chiar dacă informaţiile sunt disponibile pe internet, în sprijinul colecţionarilor mai puţin expermentaţi cu navigarea pe internet, voi face mai jos o prezentare succintă a celor mai importante piese. Cele două preţuri prezentate la fiecare piesă reprezintă preţul estimat (Est.), respectiv cel de achiziţie (V.).


Unul dintre cele numai două plicuri cunoscute, expediate de şeful oficiului din Annapolis, Maryland purtând ştampila provizorie a oficiului său. Est. 300.000-400.000 dolari, V. 390.000 dolari.


Cel mai frumos plic din cele 8 cunoscute, purtând marca provizorie a oficiului din Millbury. Est. 300.000-400.000 dolari, V. 300.000 dolari.


Singura scrisoare cunoscută care poartă combinaţia dintre mărcile "Urşi" de 5 şi 20 cenţi din St. Louis. Est. 75.000-100.000 dolari, V. 90.000 dolari.


Renumitul "bloc Crawford" conţinând 16 exemplare neuzate din prima marcă americană. Este cea mai mare formaţiune neuzată cunoscută. Est. 200.000-300.000 dolari, V. 230.000 dolari.





"Blocul din biblie", cel mai mare bloc cunoscut din valoarea de 10 cenţi a primei emisiuni americane. Îşi trage porecla deoarece a fost descoperit în urmă cu mai mult de o sută de ani într-o biblie. Blocul este considerat una dintre cele mai frumoase bijuterii ale filateliei americane. Est. 500.000-750.000 dolari, V. 500.000 dolari!


Singura francatură mixtă de 35 cenţi din prima emisiune, pe o scrisoare cu destinaţie Belgia, în Europa. Est. 300.000-400.000 dolari, V. (numai) 190.000 dolari.


Scrisoare francată cu 40 cenţi, emisiunea 1847, expediată sin San Francisco la New Yourk, piese cheie pentru istoria poştală americană. Est. 150.000-200.000 dolari, V. (cu numai) 105.000 dolari.




Pereche a mărcii de un cent din emisiunea 1851 conţinând o combinaţie rară de tipuri. Est. 75.000-100.000 dlari, V. 135.000 dolari.


Bloc neuzat de patru mărci de 5 cenţi din emisiunea 1856, singurul bloc neuzat aflat într-o colecţie privată. Est. 200.000-300.000 dolari, V. 260.000 dolari.


Singurul bloc neuzat de patru mărci al mărcii de 5 cenţi 1857 cunoscut astăzi. Est. 400.000-500.000 dolari, V. 400.000 dolari!


Bloc neuzat de 8 exemplare de 15 cenţi (cu grilă), cu numărul de planşă pe marginea de coală. Est. 100.000-150.000 dolari, V. 140.000 dolari.


Bloc similar celui precedent, dar al valorii de 24 cenţi. Est. 100.000-150.000 dolari, V. 130.000 dolari.


Excepţional bloc de 24 cenţi 1869, toate mărcile cu centrul răsturnat. Este unul dintre cele mai importante blocuri ale filateliei americane care au supravieţuit până astăzi. Est. 750.000-1.000.000 dolari (!!!), V. 625.000 dolari!!!


Excepţional bloc de 20 de exemplare al mărcii de 1 cent "Pan-American", cea mai mare formaţiune cunoscută a acestei erori. Est. 300.000-400.000 dolari, V. 400.000 dolari!!!


Singurul exemplar neuzat cunoscut al mărcii de 2 cenţi "Misionarii din Hawaii", raritate de nivel mondial. Est. 500.000-750.000 dolari, V. 525.000 dolari!!!

Pentru cei care doresc să păstreze catalogul licitaţiei conţinând descrierile complete ale acestor bijuterii, el poate fi descărcat de aici.

Pentru toate imaginile din acest articol, ©Siegel Auction Galleries.

Capete de bour şi alte piese frumoase, la Köhler

Licitaţia de toamnă a casei germane Heinrich Köhler, desfăşurată luna trecută, a menţinut nivelul ridicat al ofertelor cu care şia obişnuit deja clienţii. Dintre piesele oferite potenţialilor amatori am reţinut câteva care sunt de interes pentru zona românească. Las fotografiile să vorbească.

Marca austriacă pentru ziare de 30 kreuzer roz, neuzată şi cu margini complete reprezintă una dintre rarităţile filateliei clasice austriece şi mondiale. Virtual, această marcă a circulat şi pe teritoriul românesc aflat în componenţa Imperiului Habsburgic.


Marca este semnată de Ebel şi Grobe, fiind certificată şi de Diena, Edwin Müller şi Goller. La o cotă Michel de 50.000 euro, preţul de strigare a fost stabilit la 10.000 euro, fiind însă vândută cu 40.000 euro.


Un "salt" mai important l-a realizat scrisoarea din 1846 expediată de la oficiul consular austriac din Iaşi în Bavaria. Ea poartă diferite adnotări ale taxelor poştale, fiind şi dezinfectată pe parcurs. Corespondenţele externe sunt ceva mai rare decât cele cu imperiul. Ea a avut un preţ de plecare de numai 100 euro, find vândută pentru 1.500 euro.


Cap de bour, marca de 27 parale pe fragment de dimensiuni mici, cu ştampilă aproape completă FOKSCHANI MOLDOVA (una dintre cele numai 7 exemplare cunscute cu această ştampilă). Aspectul frumos al piesei a diminuat influenţa unui defect (vizibil în fotografie), descris şi în atestatul semnat de Gmach. Oferit cu 2.000 euro, s-a vândut cu 6.000.


Exemplar obliterat de 54 parale cu ştampilă albastru-verzuie JASSY MOLDOVA. Calitatea mărcii este descrisă în atestatul de mai sus. Oferită cu 1.500, marca a fost vândută cu 2.600 euro.


Marcă neuzată de 81 parale albastru pe albăstrui, cu unele mici defecte descrise în atestatul care o însoţeşte. Este una dintre cele mai rare mărci clasice europene. A fost oferită cu 4.000, dar achiziţionată cu 9.000 euro.


Exemplar de 108 parale obliterat pe un fragment mic, cu margini mici, dar cu cadrul neatins, ştampilat JASSY MOLDOVA cu tuş albastru, amprentă completă. Piesă cu un aspect deosebit de frumos, care a atras amatorii. Fragmentul a avut un preţ de strigare de 4.000 euro, realizând un preţ final de adjudecare de şase ori mai mare: 24.000 euro!

Cu astfel de piese fac unii colecţionari filatelie.