joi, 18 octombrie 2018

Continuă să apară falsuri la licitaţiile "mari"

Nu demult am scris despre unele piese oferite într-o licitaţie a firmei Universal Philatelic Auctions. Ei bune, povestea s-a repetat cu prilejul licitaţiei cu numărul 71 din 9 octombrie a.c.

Câte de afectată este oferta de mărci româneşti nu aş putea spune, deoarece numai un mic număr de loturi este însoţit de fotografii. Sunt totuşi ilustrative cele patru loturi de mai jos.


Fragment cu o marcă de 3 parale şi una de 30 parale care ar aparţine emisiunii 1862. În afara ineditului francaturii (nu se cunoaşte încă o astfel de combinaţie după ştiinţa mea), prin examinarea chiar sumară a caracteristicilor celor două mărci constat că avem de-a face cu falsuri, în opinia mea.
Fragmentul a fost oferit cu 400 lire sterline.


Un lot de două piese litografiate a fost copus din cele două valori "barbă" impresiune defectuoasă. Ilustrată a fost numai valoarea de 50 bani (care este şi cea mai rară dintre cele două) şi care este un fals grosolan, cunoscut de mult timp de colecţionari.


La această marcă ne lovim nu de un flas, ci de o catalogare eronată. O marcă obişnuită de 25 bani cu filigran PR (Spic de grâu culori schimbate, 1899) a fost prezentată drept eroarea de culoare din 1897. Cunoscătorii ştiu că eroarea de culoare prezintă o spărtură caracteristică a goarnei din dreapta, care nu apare însă şi la marca oferită în licitaţie.


În fine, un al patrulea lot cu probleme: acesată "nedantelată" este tot un fals grosolan, cunoscut de mult timp de colecţionari şi uşor de identificat printr-o simplă comparaţie a desenului cu cel al unei mărci obişnuite, dantelate.

Recomand cititorilor să manifeste precauţie în contactul cu acest comerciant şi să întrebe un specialist dacă au dubii la anumite loturi oferite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu