joi, 7 iunie 2018

Hârtie roz pe verso, ori gumă roz?

Am avut (pentru a nu ştiu câta oară) o discuţie contradictorie cu cineva referitoare la tipul hârtiei utilizate la primele tiraje ale uzualelor Spic de grâu. Pentru că în toate cataloagele (începând cu '900 toamna) scrie că mărcile au fost imprimate pe hârtie fără  filigran, albă, roz pe verso, aproape toţi amatorii de postclasice au luat-o (iată, mai bine de o sută de ani) de bună, fără măcar să încerce să verifice dacă informaţia este sau nu corectă.

În urmă cu vreo 20 de ani scriam că nu există o hârtie roz pe verso, culoarea acesteia (la exemplarele circulate, spălate) fiind aceeaşi pe ambele feţe. Iar la această concluzie nu am ajuns visând noaptea, ci sortând şi verificând multe, foarte multe mii de mărci.

Probabil că nu s-a gândit nimeni la o verificare simplă: mărcile din emisiunea Căişorii din 1903 a fost imprimată la Paris, pe aceeaşi hârtie furnizată de Johannot et Cie utiliztă şi la imprimarea mărcilor Spic de grâu fără filigran, primele tiraje (dovada: acelaşi filigran Hohannot se întâlneşte pe mărcile ambelor emisiuni).


Aceasta este o pereche normală de 1 ban Căişori, din marginea inferioară a colii.


Aceasta este imaginea aceleiaşi perechi, pe verso. Se distinge foarte clar pe marginea colii porţiunea negumată, care are aceeaşi culoare ca pe faţa colii. Dar tot pe margine se distinge şi marginea suprafeţei gumate, care are în mod clar o nuanţă cu tentă roz faţă de suprafaţa rămasă negumată.

Concluzia: haideţi să verificăm înainte de a vorbi, indiferent de informaţiile înscrise în cataloage.

Plecând de la aceeaşi verificare, consider că varietăţile catalogate drept "imprimate pe faţa roz a hârtiei" sunt eronate. Poate că este vorba despre imprimare pe faţa gumată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu