joi, 14 iunie 2018

Despre localizarea în coală a supratiparelor Cluj şi Oradea

Din multă obişnuinţă şi pentru că aşa au procedat mai mulţi înaintaşi, marea majoritate a colecţionarilor are tendinţa de a face localizarea supratiparelor de la cele două emisiuni exclusiv după catacteristicile/defectele monogramei.

Am întâlnit situaţii în care aceeaşi poziţie în coală prezintă deplasări relative ale monogramei faţă de legenda BANI/LEU/LEI, respectiv Bani/Leu/Lei. Atunci când apare o astfel de deplasare relativă sunt toate şansele ca planşa supratiparului valorii respective să fi suerit o modificare (planşă desemnând ansamblul de 100 de monograme, 100 de legende, plus spaţiile tipografice aferente distanţării elementelor imprimabile).

Mi-a trimis cineva pe mail imaginea perechii de mai jos întrebând ceva care nu are legătură cu subiectul abordat aici, dar care poate ilustra problema:

Aceasta este perechea.

Am observat "din avion" că legenda LEI nu are aceeaşi aliniere la ambele mărci, şi pentru a vă fi mai uşor am "tras" câte o săgeată de-a lungul piciorului literei T din PTT din monogramă. Ce a ieşit vedeţi mai jos:


Este evidentă acum diferenţa alinierilor.

Scopul problemei: descoperirea tuturor situaţiilor în care la aceeaşi poziţie în coală apar alinieri diferite.

Un comentariu:

  1. Good replies in return of this query with real
    arguments and telling the whole thing about that.

    RăspundețiȘtergere