vineri, 2 iunie 2017

Nu-ţi pune în pericol liniştea, averea sau chiar libertatea: numele şi prenumele constituie date personale

Atunci când ne gândim la internet nu ne imaginăm numai imensa reţea de computere constuită la nivel mondial, ci şi un teren în care unii ar crede că au mai multă libertate decât cea din viaţa reală, obişnuită. Ori se consideră "ascunşi" în spatele unui monitor şi al unei conexiuni de date impersonalizate (pentru marea masă a internauţilor).


Lucrurile nu stau chiar aşa, am mai atras atenţia asupra problemei prelucrării datelor personale şi nu sunt singurul care o face (poate că vocea mea nici nu contează). Dar o fac pentru câ în câteva situaţii am aflat că mă aflu în mijlocul unei asemenea probleme. Vă recomand parcurgerea articolului publicat de consultantul Adrian Munteanu. Odată ce există practică judiciară şi Decizii ale ÎCCJ nu mai e de joacă. Consider că îmi fac datoria atrăgând tuturor atenţia asupra unui citat din articolul menţionat:

«În fapt decizia ÎCCJ se înscrie în linia deciziilor Curții Europene de Justiție:
"referring, on an internet page, to various persons and identifying them by name or by other means, for instance by giving their telephone number or information regarding their working conditions and hobbies, constitutes the processing of personal data within the meaning of Directive 95/46/CE – European Court of Justice C-101/2001of 06.11.2003."»
 Aşadar problema a fost reglementată chiar la nivelul CEJ.

De ce am scris aceste rânduri? Pentru că trăim într-o lume mizerabilă îm care unii indivizi îşi permit să se considere deasupra celorlalţi şi îşi arogă cu de la sine putere drepturi pe care nu le au decât judecătorii de drepturi şi libertăţi. Ori pur şi simplu pentru că o pot face şi pentru că nu i-a întrebat nimeni de sănătate. Sau pentru că sunt prea duşi cu capul şi nu sunt în stare să priceapă lucruri elementare într-o societate normală.

Numai că în lumea asta mizerabilă, informaţia circulă teribil de iute şi pe căi neaşteptate. Niciun lucru nu mai este secret dacă e cunoscut de o a doua persoană, iar vorba purtată din gură în gură poate parcurge distanţe ca cele de la Focşani la Timişoara, oir de la Iaşi la Bucureşti cât ai clipi, iar măgăriile făcute de anumiţi indivizi ajung exact la urechile celor care au fost selectaţi drept "ţinte".

Aviz amatorilor! Nu ştiu dacă ar vrea cineva să se trezească  pe la patru dimineaţa, după o noapte de nesomn, înjurând de mama focului şi spunându-şi "muică, cine m-o fi blestemat în halul ăsta?", ştiind că la 9.00 trebuie să se ducă la vreo autoritate să dea cu sunsemnatul, şi că peste o săptămână trebuie să-şi joace rolul de reclamat într-un proces civil de daune pe la vreo judecătorie.

2 comentarii: