joi, 1 iunie 2017

Despre colecţii, colecţionari şi rolul lor în cultură

Nu cunosc să fi existat vreodată o dezbatere mai recentă în societatea românească având ca subiect locul şi rolul colecţionarului în promovarea şi în prezervarea valorilor culturale. Subiectul a fost abordat în ultimul număr al revistei Cultura, editată de Fundaţia Culturală Română.



Titlul dosarul revistei din acest număr vorbeşte de la sine: "Colecţia de artă, între estetic şi social". Din nefericire pentru masa colecţionarilor, dosarul nu se referă decât arta plastică, dar chestionarul propus participanţilor la dezbatere de către Nicu Ilie se poate adapta foarte bine şi celorlalte tipuri/categorii de obiecte de colecţie.

Revista se poate consulta online gratuit aici, ori se poate descărca în format PDF de aici.
Dosarul cu pricina acoperă paginile 9-14, vă recomand să le parcurgeţi.

Nu ştiu dacă apariţia dosarului în acest moment este sau nu întâmplătoare, poate că nu. Ce ştiu este că se fac eforturi de către persoane cu interese diverse (de cele mai multe ori ascunse ori extrem de egoiste) în sensul culpabilizării în masă a colecţionarilor, a transformării lor în infractori-pe-trei-sferturi-numai-buni-de-fugărit.

Din păcate, în acest secol XXI încă mai există indivizi înguşti la minte, care nu sunt capabili să priceapă că nu există monopol în cultură şi că cea mai bună promovare şi prezervare a valorilor o face pasionatul adevărat, că valoarea obiectelor strânse cu multe sacrificii de către colecţionari nici nu ar exista fără interesul şi munca acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu