miercuri, 21 septembrie 2016

Câteva piese clasice frumoase

Un negustor (?) englez a desfăcut recent "pe bucăţi", pe un portal online, o colecţie de mărci româneşti mai vechi. Ca de obicei, au fost loturi mai interesante şi loturi mai puţin interesante. Interesante au fost însă unele preţuri finale realizate şi am dorit să nu scap ocazia de a vi le prezenta pe cele care mi s-au părut mai interesante.


Cuza 1865, bloc neuzat de 12 mărci, portocaliu pe hârtie vărgată vertical, bloc provenind din marginea stângă a colii. De regulă formaţiunile mai mari pe gârtie vărgată sunt ceva mai rare decât cele pe hârtia obişnuită. În acest bloc, două mărci au erori confirmate, care se repetă. Blocul a fost vândut cu 311 lire sterline (7 oferte).


Aceeaşi emisiune, bloc neuzat de zece mărci din colţul stâng superior al colii, hârtie obişnuită. Preţ final: 127 lire sterline (3 oferte).


Aceeaşi marcă, tot pe hârtie obişnuită, o formaţiune mai mare, un bloc de 24 de mărci din colţul drept inferior al colii. Trei mărci sunt atinse de un pliu în colţul drept superior al blocului, din cauza acestui defect preţul final nefiind unul spectaculos: numai 249 de lire sterline, după 3 oferte.


Un bloc similar cu cel prezentat anterior (cu diferenţa că provine din colţul stâng inferior al colii) a realizat un preţ final de 501 lire sterline (după 9 oferte).


Altă formaţiune mai mare, de această dată la marca de 20 de parale din aceeaşi emisiune; bloc de 30 de mărci din colţul stâng inferior al colii. Piesa a realizat un preţ final de 464 lire sterline (după 8 oferte).


Vânzătorul s-a dovedit unul mai experimentat. Din colecţia menţionată a selectat anumite mărci pe care le-a oferit ca loturi individuale. În cazul acestei mărci de 15 bani "favorit" din 1869 nu a greşit, ea are margini late şi o ştampilă clară CÂMPINA 10/8, cerc dublu cu agrafă bogată, aplicată central. Deşi nu este o marcă rară, frumuseţea acestei piese a ridicat preţul final la 33,50 lire sterline.


Acesta este un lot de mărci şi de probe din emisiunile Paris-Bucureşti. Lotul a fost "cu cântec", el a fost realizat din mai multe alte loturi oferite anterior, dar rămase nevânduet la prima vânzare. Printre ele se află şi o marcă de 5 bani bistru Bucureşti I despre care am mai scris într-un articol anterior (ea a făcut parte anterior din alt lot care a rămas nevândut, neobservând niciun potenţial amator că piesa prezintă tipar recto-verso). De această dată, mărcile nu au mai fost prezentate cu ilustraţii faţă-verso. Cine a urmărit cu atenţie piesele, le-ar fi putut recunoaşte. Acest lucru este valabil şi pentru erorile de 5 bani albastru şi roz, dar şi pentru perechile nedantelate de pe al patrulea rând (care sunt toate defecte, fiind subţiate). Despre perechea "nedantelată la mijloc" de 15 bani voi scrie într-un articol viitor, ea este o făcătură realizată dintr-o pereche nedantelată. Lotul a realizat 210 lire sterline (după numai 2 oferte, probabil aparţinând unor amatori care n-au văzut piesele la prima ofertă).
Povestea acestui lot demonstrează ceea ce am afirmat de mai multe ori: un amator care urmăreşte cu atenţie şi perseverenţă ofertele apărute pe portalurile online nu are decât de câştigat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu