marți, 10 iunie 2014

Piese din licitaţiile online

Pentru că tot răsfoiesc zilnic licitaţiile postate pe portalurile online, cred că n-ar fi un lucru rău să vă prezint piesele şi loturile care mi s-au părut mai importante şi mai interesante pentru colecţionarii preocupaţi de aria românească de interes.
Ca să mulţumesc pe toată lumea, am selectat loturi care mi s-au părut reprezentative pentru majoritatea perioadelor, aranjându-le în ordine cronologică. Din această listă îşi poate selecta fiecare ceea ce îl interesează.
Loturile constituite din falsuri sau care conţin falsuri nu îşi găsesc lotul aici. Cred că au fost momente în care chiar şi eu am cam exagerat, acordând prea multă atenţie acestor producţii care atentează la integritatea portofelului nostru (fie vorba între noi, unii cred că merită acest lucru).
Să trecem la treabă aşadar. Puteţi face click pe imagini pentru mărire.

Plic expediat recomandat din Craiova la Bucureşti, francat conform tarifului cu două mărci de câte 30 parale (emisiunea 1862), una fiind aplicată pe faţa plicului, cealaltă pe verso. Piesa este un martor al utilizării tipului de ştampilă de serviciu RECOM. la biroul din Craiova (se observă aceeaşi culoare a tuşului cu cea a ştampilelor dublu cerc cu agrafă simplă). Pe verso se distinge ştampila de sosire BUCURESCI dublu cerc cu stea.
Plicul a avut trei sigilii de ceară, care au fost îndepărtate. Deşi pe verso apar unele rupturi şi decupaje ale hârtiei, frumuseţea piesei nu este afectată chiar aşa de mult.
Plicul a fost vândut cu 200 dolari (după numai 2 biduri).

Aceasta este o piesă care mi-a plăcut pentru aspectul său, dar şi pentru ştampilele pe care le poartă. Este o scrisoare cu valoare declarată (80 lei) expediată franco, cu plata în numerar a taxelor (10 lei 20 parale pentru 3 ocá, 50 dram), în martie 1864, de la Ismail (Basarabia) la Bucureşti. Scrisoarea face parte din bogata arhivă Hristo Gheorghief.
Pe faţă, scrisoarea a primit la biroul de expediţie ştampila tip FRANCO, ştampila cu dată (tip Moldova mare) şi ştampila liniară de serviciu RECEPISSE. Pe verso se disting ştampila de tranzit BOLGRAD MOLDOVA mare, precum şi ştampila de sosire BUCURESCI dublu cerc cu stea.
Scrisoarea a fost vândută cu 180 euro (!), cu numai un singur bid.

Din marca neemisă de 6 parale 1864, un bloc de 9 exemplare (conţinând trei perechi cu mărci întoarse, una verticală şi una culcată) a obţinut un preţ final de 60 dolari (după 12 biduri).
Uitându-mă la această piesă mi-am adus aminte de serialul referitor la "fişele de studiu", care a ajuns exact la emisiunea din 1864 a Principatelor.

Tot din 1864 este şi perechea din fotografia de mai sus (o atestă microsemnele caracteristice, "cuiele" din dreapta goarnei, din bucla goarnei şi de sub aripa stângă a vulturului (la marca din dreapta). Perechea este obliterată cu o ştampilă FRANCO FOKSCHANY aplicată cu tuş negru (recunosc că mi-a fost lene să-i fac verificări prin suprapunere ca să văd dacă este sau nu originală, am verificat numai canalele de culoare care, cel mai adesea, trădează o făcătură). Mărcile de 30 parale din 1864 sunt relativ rare obliterate, iar perechile pot spune că sunt destul de rare. La biroul Focşani nu au fost utilizate decât 3.200 de bucăţi de 30 parale 1864 (CMPR 1974, pag. 57) şi este de înţeles că avem de-a face cu o piesă rară.
Perechea a fost vândută cu 73 dolari, după25 biduri (presupunând că ştampila este originală, preţul realizat ar fi unul extrem de avantajos pentru cumpărător; o asemenea piesă expertizată ar merita, în opinia mea, o sumă care ar pleca de la un nivel de vreo patru ori preţul realizat, mergând în sus).

De la Cuza "neemise", o serie în blocuri de câte patru mărci cu margini (sau colţuri) de coală a realizat un preţ final de 53 lire sterline, după 17 biduri.

Din aceeaşi emisiune, un bloc de 12 mărci de 20 parale din colţul drept superior al colii a realizat un preţ final de 32 euro, după 14 biduri.

Acest superb bloc de 2 parale "favorit" cuprinde un bloc de report complet, având tipurile 1-2-3-1-2/4-5-6-4-5. Ar fi fost mult mai frumos dacă blocul ar fi conţinut o porţiune din "anexă", dar nu este posibil la acest colţ al colii.
El a fost vândut cu 370 dolari, după 31 biduri.

Scrisoare simplă expediată în septembrei 1867 din Giurgiu la Bucureşti, francată cu un unicat de 20 parale "favorit" pe hârtie subţire. Marca are un defect sesizabil (colţul stâng inferior este rupt), dar nu est ecauzat de manipulare, ci de cel care, la vremea respectivă, a separat-o din coală. În ciuda defectului, pentru că este un document bine păstrat, curat şi cu o faţă frumoasă per ansamblu, scrisoarea a fost vândută cu 43 euro, după 22 biduri.

Aceasta este o piesă foarte frumoasă, mirându-mă chiar că a ajuns să fie vândută pe un portal online. Este o scrisoare externă, expediată din Gara Galaţi în Franţa, la Marsilia, în august 1875. Ea poartă o francatură de 75 bani realizat dintrun unicat de 25 bani "Paris" şi cinci mărci de câte 10 bani din aceeaşi emisiune (un ştraif de patru şi un unicat). Piesa este curată, păstrată îngrijit, ştampilele sunt clare şi lizibile, într-un cuvânt cam tot ce şi-ar putea dori un colecţionar pretenţios cât de cât.  Ea a fost vândută cu 352 euro, după 2 biduri.

Scrisoare recomandată expediată din Găeşti la Giurgiu, via Bucureşti, în mai 1880. Francatura de 40 bani, bicoloră, realizată din două mărci de câte 5 bani şi trei de câte 10 bani, toate din emisiunea Bucureşti II. Şi în acest caz, ştampila de serviciu RECOM. poate fi atribuită (după caracteristici şi deimensiuni) oficiului Găeşti.
Scrisoarea a fost vândută cu 200 euro, după numai un singur bid.

Scrisoare simplă internă, expediată în ianuarie 1881 din Curtea de Argeş la Bucureşti, francată cu o marcă de 5 bani şi una de 10 bani, ambele din emisiunea Bucureşti II. Scrisorile (chiar simple) cu mărci Paris-Bucureşti încep să fie mai rare prin oferte. Piesa de faţă a fost vândută cu 43 dolari, după 6 biduri.

Aceasta este o piesă care mi-a plăcut din mai multe motive. Este o recomandată externă, expediată în martie 1891 din Târgu Neamţ la Lemberg în Austria (astăzi Lviv, în Vestul Ucrainei).
Utilizarea unei mărci de 50 bani "Vulturi" la mai bine de un an de la introducerea mărcilor Cifra în patru colţuri demonstrează faptul că au existat dispoziţii referitoare la utilizarea mărcilor vechi până la epuizare, înainte de a se utiliza cele noi (într-o serie de articole mai vechi din revista Filatelia, av. Dumitru Paşşalega - Dumnezeu să-l ierte - a prezentat foarte exact cum au decurs "ostilităţile" la scoaterea din circulaţie a mărcilor postclasice). Plicul a fost vândut cu 80 euro (după numai un singur bid).

De continuat o vom face mâine (dacă voi avea destul timp), cu piese din prima jumătate a secolului XX.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu