duminică, 8 iunie 2014

Din nou Corinphila a depăşit, la România, concurenţa

Cu mai puţin de un an în urmă scriam despre regalul de filatelie ratat de David Feldman la una din licitaţiile planificate, pentru piesele româneşti. Deşi oferta a fost una deosebit de bogată, nivelul preţurilor a fost stabilit cam necorelat cu situaţia pieţei, mai toate piesele frumoase rămânând nevândute.
"Aventura" lor s-a repetat de curând, piesele nevândute de la licitaţia precedentă fiind oferite din nou (şi cam la aceleaşi preţuri de strigare). Rezultatul: identic. Piesele au rămas în continuare nevândute.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la ultima licitaţie a casei Corinphila, desfăşurată în luna mai a.c., unde oferta bogată de piese şi preţurile muuuult mai accesibile în comparaţie cu cele de la David Feldman au făcut ca multe loturi de piese româneşti vechi să aibă rezultate interesante.
Şi dacă tot este să fac o comparaţie între cele două case, cei de la David Feldman ar trebui să-i ia banii înapoi celui plătit să facă scanările şi prelucrarea imaginilor. În mod cert şi pe eBay sunt sute de vânzători capabili să posteze imagini net superioare. Lumea se mişcă, iar cei care doresc să-şi pună în bibliotecă un exemplar tipărit al catalogului sunt din ce în ce mai puţini. Baza o va constitui (probabil mai repede decât se aşteaptă unii) catalogul  de licitaţii online.

Dar să revenim la licitaţia celor de la Corinphila. Nu o să mă apuc să listez tot capitolul referitor la România, am făcut o selecţie a pieselor care au înregistrat rezultate mai bune. La piesele însoţite de certificate nu insist asupra descrierilor, deoarece sunt făcute de către experţii respectivi. Puteţi face click pe imagini pentru mărire.

Exemplar obliterat de 27 parale din prima emisiune, cu un defect şi cu o reparaţie, dar colecţionabil datorită rarităţii deosebite a acestei mărci. Oferit la un preţ de strigare de 1.200 franci elveţieni, a fost vândut pentru 3.000 franci.

Un alt exemplat obliterat de 27 parale cu margini mici pe laturile orizontale, dar cu cadrul intact. Ştampila neagră Galaţi este una interesantă. Preţ de plecare: 1.200 franci, vândut cu un preţ final de 2.600 franci.

Un alt exemplar de 27 parale, de această dată pe un mic fragment şi cu o frumoasă ştampilă albastră (completă) a biroului telegrafo-poştal din Focşani. Piesa are, din păcate, un pliu orizontal care traversează marca. Acest lucru însă nu a împiedicat vânzarea piesei cu 3.200 franci, chiar dacă a fost oferită cu numai 1.800 franci.

Exemplar obliterat de 54 parale, cu ştampilă albastră de la Focşani. Marca are o mică subţiere, dar marginile enorme compensează la capitolul frumuseţe. Oferită cu 1.500, ea a fost vândută în final cu 1.900 franci.

Exemplar obliterat de 54 parale, cu o ştampilă roşie (aproape) completă de la Iaşi. Poartă mai multe semnături ale unor experţi cunoscuţi. Oferit cu 1.500 franci, el a fost vândut cu 1.800 franci.

Încă un exemplar obliterat de 54 parale cu un fragment de ştampilă de la Iaşi. Are un mic defect, pentru care a fost oferit la numai 1.000 franci, dar a fost vândut la 1.800 franci.

Exemplar obliterat de 54 parale cu margini mici (şi puţin atins pe marginea inferioară). Oferit la numai 850 franci, el a fost vândut cu 1.100 franci.

Un exemplar obliterat de 54 parale care are un tipar ancrasat foarte interesant. Marca are mici defecte, care au fost parţial reparate. Ea a fost oferită pentru numai 850 franci, dar a realizat un preţ final de 3.000 franci.

Alt exemplar obliterat de 54 parale, având un mic defect pe berso. Fragmentul de ştampilă albastră de la Focşani lasă liber capul de bour, putându-se distinge bine caracteristicile. A fost oferit cu 850 franci, fiind vândut cu 1.400 franci în final.

Încă un exemplar obliterat de 54 parale, care are un defect reparat. Oferit la 600 franci, el a fost vândut cu 1.200 franci.

Exemplar de 54 parale pe un mic fragment, cu o ştampilă roşie (aproape completă) a biroului de la Iaşi. Oferit la 1.200 franci, el a fost vândut cu 1.700 franci.

Un frumos plic francat cu un exemplar de 54 parale, expediat de la Iaşi la Odobeşti. Pe verso se distinge taxa de 54 parale percepută franco (împreună cu semnul în cruce de pe faţă), precum şi ştampila de sosire la Focşani (la Odobeşti nu exista niciun birou poştal). Piesa a făcut parte din colecţia Tomasini. Plicul a fost oferit cu 5.000 franci, realizând un preţ final de 12.000 franci.

Aceasta este cea mai rară marcă din prima emisiune: 81 parale obliterat. Exemplarul de faţă este cel mai frumos din cele numai şapte exemplare care poartă ştampila de la Focşani. Piesa are un mic defect, dar nu a fost reparată. Ea a fost vândută cu un preţ final de 22.000 franci, deşi preţul de strigare fusese iniţial la 25.000 franci.

Exemplar obliterat superb al mărcii de 108 parale din prima emisiune, cu o impresiune deosebit de clară. Piesa a fost oferită la 7.500 franci, dar a fost vândută cu 13.500 franci.

Acesta este unul dintre cele numai opt exemplare de 108 parale cunoscute cu ştampila biroului Roman. Este un exemplar frumos, cu multiple certificate. A fost oferit la preţul de 4.000 franci, fiind vândut cu aceeaşi sumă.

Exemplar obliterat de 108 parale, cu o frumoasă ştampilă albastră de la biroul Iaşi. Uşor atins pe marginea inferioară. A fost oferit pentru 2.500 franci, dar a fost vândut cu numai 2.200 franci.

Exemplar cu margini late de 108 parale, pe un mic fragment, cu o ştampilă albastră a biroului Bârlad. Marca a fost reparată. Oferită la 1.000 franci, piesa a fost vândută cu 1.600 franci.

Exemplar obliterat de 108 parale, pe un fragment minuscul. Piesa a fost reparată, dar continuă să fie una foarte frumoasă. A fost oferită la preţul de 1.000 franci, dar a fost vândută cu 1.800 franci.

Exemplar obliterat de 108 parale, pe un fragment minuscul, purtând o ştampilă roşie de la biroul Iaşi. Expertul german Heimbüchler a putut stabili (pe baza cataloagelor vechi de licitaţie) că această marcă a fost marca dreaptă a unei perechi oferite  spre vânzare de către Bela Szekula în anii 1927 şi 1930. Marca a fost oferită cu 1.000 franci, dar a fost vândută cu 2.000 franci.

Exemplar superb de 108 parale, cu margini late şi foarte bine păstrat, pe un fragment mare de scrisoare, cu ştampilă roşie a biroului Iaşi. Oferit şi vândut cu preţul de 10.000 franci.

Fragment mare de scrisoare recomandată, purtând o pereche orizontală şi două unicate de 40 parale din a doua emisiune, toate pe hârtie albăstruie-lila. obliterate Galatz Moldova cu tuş albastru. Piesa a aparţinut colecţiei Eduard Cohen. Oferită pentru 1.500 franci, ea a fost vândută în final cu 2.000 franci.

Coală completă de 32 exemplare din marca de 40 parale, emisiunea a doua, una dintre cele mai frumoase şi mai bine păstrate. A fost oferită şi vândută la preţul de 7.500 franci.

40 parale din a doua emisiune, tipar albastru verszui pe hârtie gălbuie, ştraif orizontal de patru exemplare pe un mic fragment (ştampilă slabă Franco Foltitscheni). Piesa a fost oferită pentru un preţ de 750 franci, fiind vândută la 850 franci.

Scrisoare recomandată expediată de la Piatra la Iaşi, francată cu două unicate de 80 parale cărămiziu pe hârtie gălbuie. Oferită la 400 franci, vândută cu 950 franci.

Recomandată expediată de la Vaslui la Iaşi, francată cu un unicat de 80 parale roşu aprins pe hârtie albă. Piesă oferită cu 600 franci, dar vândută cu 1.200 franci.

Coală completă de 40 exemplare a mărcii de 3 parale 1864, cu gumă originală. Este o piesă rară, spre deosebire de colile celorlalte două valori din 1864 (6 şi 30 parale), care se întâlnesc mult mai frecvent. Oferită şi vândută cu preţul de 1.500 franci.

Scrisoare foarte frumoasă, cu o istorie aparte. Expediată de la Piteşti la Viena, în Austria, francată cu un singur exemplar de 20 parale Cuza 1865. Aceste mărci nu aveau însă putere de francare şi de circulaţie în afara Principatelor. Scrisoarea a ajuns la Bucureşti (oficiul românesc), fiind "pasată" oficiului consular austriac, care a obliterat-o pe faţă ("BUCAREST"), încărcând-o cu porto de 25 kreuzer. Scrisoarea a fost oferită la 1.500 franci, dar a fost vândută cu 4.200 franci.

Scrisoare expediată în august 1872 de la Galaţi la Giurgiu, purtând o francatură neobişnuită de 10 bani din patru mărci (două perechi orizontale, 2 bani 1868 şi 3 bani 1870). Oferită şi vândută cu 7.000 franci.

Recomandată expediată de la Găeşti la Bucureşti, francată cu o pereche verticală de 15 bani 1869 şi un unicat de 10 bani "barbă" 1871 (ex. Ion Odor). Oferită şi vândută cu 750 franci.


O piesă superbă, creată cu prilejul unui eveniment foarte puţin cunoscut de amatorii de piese româneşti. Redau descrierea din catalogul licitaţiei:

«1925 (Aug 8): Potez 25 Demonstration Flight. Cover flown from France via Belgrade, Istanbul, Bucharest, Moscow (Aug 11), Warsaw, Copenhagen (Aug 12) and back to Le Bourget (Muller #134); franked by Pasteur 50 c. blue and 75 c. blue tied by 'Chaville' despatch cds. Cover was backstamped at the mentioned Capital Cities with 'Aya-Stefano' cds (Aug 10) when landing in Istanbul. A rarity of Flight covers, this superb demonstration by Pilot Arrachart was a huge success. A mere 35 covers carried, this example numbered '3' at left. Ex collection Bill Robertson.»

Plicul a fost oferit la preţul de 300 franci, dar a fost vândut cu 850 franci.

Seria neemisă în blocuri de câte 4 a ocupaţiei austriece de campanie (lipseşte valoarea de 60 bani), neuzate fără şarnieră. Un set rar, oferit şi vândut cu 1.600 franci.

Combinaţie extrem de rară între o marcă austriacă (emisiunea 1867) şi una maghiară (prima emisiune, litografiata din 1871) pe un plic expediat în august 1871 din Arad la Viena. Oferită şi vândută cu 7.000 franci.

Un set de varietăţi pentru care nu mă aşteptam să văd un "salt" deosebit, dar care m-a surprins: varietăţile (cifre duble ale valorii) au fost oferite la un preţ de strigare de 100 franci, dar au fost vândute cu 1.500 franci!
Le semnalez deoarece este posibil ca valoarea de 30 kreuzer să poarte ştampila oficiului din Sighetul Marmaţiei.

Aceasta este o piesă care m-a făcut să-mi ţin răsuflarea când am văzut-o: ştraif de şase exemplare din prima marcă austriacă, pe un mic fragment, purtând trei ştampile clare ale oficiului din Huedin. Oferită cu 2.000 franci,. piesa a fost vândută cu 2.800 franci.

Încă o francatură mixtă între emisunile 1867 austriacă şi 1871 maghiară: o recomandată expediată în iulie 1871 de la oficiul poştal din gara Oradea, la Debreţin. Plicul a fost oferit şi vândut la un preţ de 5.000 franci.

Recenzia se încheie aici. Sper că nu v-am plictisit prea mult. Să aveţi o seară liniştită.

6 comentarii:

  1. Buna seara!
    Va urmaresc si va admir de mult timp blogul, iar ca si incepatator in ale filateliei imi permit sa va pun o intrebare si anume: referitor la (de ex.) emisiunea Cap de Bour 27 parale - au fost tiparite 6016 buc si din care s-au vandut 3691 (din care inteleg ca au circulat sau/si au fost oprite in colectii, sa spunem), insa intrebarea se pune ... ce s-a intamplat cu diferenta de - 2325 buc? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citez din Kiriac Dragomir:

      "Cantităţile de mărci nevândute, ca şi cele retrase din circulaţie, au fost preluate de casierul central al Direcţiei Poştelor din Iaşi, stolnicul Nicolae Costin. La decesul acestuia s-au găsit 12.318 mărci (Direcţia Poştelor nr. 584/26 februarie 1859), care s-au depus spre păstrare în vistieria Ministerului de Finanţe al Moldovei (M.F./278 din 10 martie 1859). De la 10 martie 1859 nu se mai ştie nimic concret despre soarta acestor mărci: se consideră că, la o lichidare de gestiuni, ar fi fost distruse, între 1859-1862." (CMPR 1974 pag. 32).

      Notă personală: în mod cert ele nu s-au mai păstrat după această dată, deoarece la inventarele ulterioare (după unificarea poştală din 1862) nu s-a regăsit nimic în scripte. Ideea a fost urmărită de mai multe persoane, în speranţa descoperirii acestor mărci. Nici la inventarele mult mai târzii efectuate la poştă (1958-1960 de exemplu - ) nu s-a descoperit nimic. În 1962, la Editura Meridiane a fost publicată monografia "Primele mărci poştale româneşti, 1858-1865", sub semnătura expertului român Val Tebeica. În această lucrare, la paginile 75-81 autorul publică un capitol intitulat "Câte mărci Cap de bour mai există astăzi", menţionând în mod expres că "(...)Am avut posibilitatea de a vedea piesele aflate în colecţiile Academiei Republicii Populare (Cabinetul de numismatică), Poştei Centrale din Bucureşti, etc., etc." În inventarul publicat figurează doar două piese mari şi late, care se pare că există şi astăzi la Muzeu.
      Ar fi fost imposibil ca aceste mărci să se fi păstrat, iar comunitatea filatelică să nu fi ştiut de ele, atâta timp cât există un inventar detaliat pentru toate cele circa 800 exemplare păstrate până astăzi.

      Ștergere
    2. Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

      Ștergere
  2. Servus !
    Considerand raritatea pieselor oferite , preturile de adjudecare sunt derizorii !
    Ori cineva speculeaza, ori filatelia romaneasca a ajuns la apus !
    O zi buna !


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Piesele din această licitaţie nu se situează printre exemplarele bune din punct de vedere calitativ. Aproape toate au defecte sau/şi au fost reparate.Piesele bune calitativ au obţinut preţuri mai mari, se vede de la o poştă.
      Faceţi greşeala pe care o face aproape toată lumea: o ruptură rămâne o ruptură, o piesă reparată este reparată, indiferent din ce emisiune face parte. Astfel de caracteristici pot scădea valoarea şi cu 90%. Nu este nicio speculaţie atunci când preţul este mic (e ilogic şi contrar principiilor economice).

      Ștergere