joi, 5 iunie 2014

Mărci din prima emisiune austriacă, vândute "vrac"

Luna trecută mi-a fost dat să văd pe un portal online câteva loturi mai neobişnuite pentru acest mediu de comercializare: câteva loturi conţinând fiecare zeci de exemplare obliterate din prima emisiune austriacă.
Două loturi au fost prezentate ca având mărci defecte, dar cu excepţia câtorva unicate cu margini mici sau tăiate pe o latură, nu am remarcat alte defecte (asta nu înseamnă că mărcile nu or fi fost cu defecte pe verso, a contat însă cinstea vânzătorului însă).
Mărcile acestei emisiuni sunt şi primele mărci poştale care au avut putere de francare şi de circulaţie pe actualul teritoriu al României. La acea dată (în intervalul 1850-1858) ele au circulat în Ardeal, în Banat şi în Bucovina austriacă.
Probabil că se situează printre cele mai studiate mărci din Europa (lor fiindu-le dedicate mii de pagini de studii). Dar adevărul este că se şi pretează la aşa ceva. Fiecare valoare a fost imprimată în numeroase tranşe şi tiraje succesive (tirajul lor total ridicându-se la cifre semnificative). La fiecare valoare există planşe multiple, tipuri, numeroase varietăţi de hârtie, precum şi o extrem de bogată ştampilografie de pe întregul cuprins al fostului imperiu.
Colecţionarii români nu au dat dovadă de o dedicare notabilă în studiul acestor mărci, ba aş putea spune chiar că persoanele interesate de studiul primei emisiuni austriece (la nivel aprofundat) numărându-se pe degetele de la cele două mâini.
Pentru un colecţionar de nivel mediu, toate valorile emisiunii sunt accesibile, iar trei dintre acestea sunt chiar ieftine. De altfel, din aceste trei valori mai ieftine au fost compuse şi loturile descrise mai jos.
Să începem.

Primul lot este realizat din 105 exemplare de 3 kreuzer roşu. El a fost vândut cu 71 dolari, după 4 biduri (click pe imagini pentru mărire).


Un lot compus tot din mărci de 3 kreuzer, descrise ca fiind defecte (şi numărând 150 de exemplare) a fost vândut cu numai 50 dolari, după numai 2 biduri.



Un lot compus din 105 exemplare de 6 kreuzer brun a fost vândut cu 109 dolari după 4 biduri.


Din aceeaşi valoare, un lot cuprinzând 150 exemplare considerate defecte a fost vândut cu 75 dolari, după 3 biduri.


Din valoarea mare, cea de 9 kreuzer albastru, un lot cuprinzând 105 exemplare a obţinut 109 dolari (după 4 biduri).

Eu cred că am petrecut mai bine de o jumătate de oră examinând ilustraţiile, când am văzut lotrile prima dată. Băgăţia de nuanţe şi ştampile nu m-au lăsat indiferent.
Încercaţi şi voi să identificaţi ştampile ale unor localităţi de pe actualul teritoriu românesc. Este un exerciţiu foarte bun pentru antrenarea ochiului.

2 comentarii:

  1. Exista o lucrare care sa cuprinda toate stampilele folosite in Imperiul Austro-Ungar? Sau fiecare tara din fostul imperiu si-a editat o lucrare cu propriile stampile? Merci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Există, Monografia mărcilor poştale maghiare (7 volume, din care vreo patru au şi capitole referitoare la ştampile).
      Apoi există o serie de cataloage (austriece, maghiare sau publicate sub egida unor cercuri de studii specializate), dar care au fost realizate pe anumite perioade şi nu pentru întreaga existenţă a imperiului.
      Autori: Edwin Müller, Garry Ryan, plus câţiva autori maghiari. Lucrările se regăsesc de regulă în ofertele majorităţii licitaţiilor maghiare.

      Ștergere