luni, 2 iunie 2014

Despre legislaţia privind patrimoniul şi neajunsurile sale în raport cu persoanele fizice particulare

În ultimul weekend, la Cluj a avut loc un târg al colecţionarilor, la care au participat atât filatelişti, cât şi numismaţi. Pe timpul desfăşurării târgului, IPJ Cluj a desfăşurat o acţiune în cursul căreia a confiscat (indisponibilizat?) mai multe obiecte numismatice de la persoane particulare participante la târg.
Un comunicat de presă a fost publicat pe pagina Agenţiei Agerpres.

În cursul acestei zile, pe pagina de Facebook a colecţionarilor, unul dintre membrii grupului a postat mai exact cam ce s-a întâmplat acolo. Citez (cu permisiunea dlui Feldrihan):

«Un post legat de targul de vara de la Cluj organizat de Societatea Filatelica din Cluj. IPJ Cluj a efectuat la acest targ un control. Ce s-a cerut:
-autorizatia si aviz din partea Ministerului Culturii pentru comercializarea acestor bunuri cullturale mobile;
- acte de provenieinta a pieselor expuse la vanzare.
Nu s-au bagat la timbre pentru ca citez: "e prea greu acolo" dar s-au bagat la monede.
Dupa doua ore petrecute la masa mea, timp in care mi-au verificat in jur de 200 de monede, cerand acte de provenienta au reusit sa identifice 5 monede pentru care nu am reusit sa spun de unde le am si pentru care s-a facut proces verbal si mi-au fost confiscate. Pentru restu' fie aveam facturi de pe ebay fie chitante de la magazinele de profil din Germania. Cele 5 piese le cumparasem de la targul de antichitati de la Iulius Mall(5 lei 1883, 2X500 lei 1941, 1 Thaler 1780SF inca in circulatie, 1 Thaler 1818V Austria). Ei zic ca pentru astfel de piese trebuie facuta o hartie de mana intre vanzator si cumparator in care sa apara nume si serie de buletin si specificatia ca se vand urmatoarele piese. Presupun ca daca faci acest lucru il bagi in rahat pe vanzator, ca vor merge la el sa il intrebe de unde le are. Sau o chitanta de la un magazin de antichitati.... Asa ca m-am ales cu un proces verbal pe care pot sa il contest daca reusesc sa fac dovada ca am cumparat "cu acte" acele piese. Bineinteles la o data anterioara de 31 mai 2014. Lasand la o parte alte gesturi de oblicat sotia sa isi goleasca poseta sa vada ce este innauntru etc. Cred ca va trebui sa ne unim si sa gasim un deputat care sa depuna un proiect de lege nou. Legea 192/2000 data de "colectionarul" si prim ministru de atunci Adrian Nastase este "inspirata " din legile europene dar este formulata romaneste foarte ambiguu.»


Întâmplarea prin care a trecut colecţionarul din Cluj naşte o serie de întrebări. Cea mai evidentă este problema acestor "acte de provenienţă": ce se întâmplă cu bunurile achiziţionate înainte de apariţia legii patrimoniului? Dar mai sunt şi multe altele (care depăşesc limitele prevederilor legislaţiei de patrimoniu), inclusiv ceva care miroase a încălcare a dreptului la proprietate, precum şi inexistenţa unei prezumţii de nevinovăţie a celui controlat. Ca să nu mai spun că, în mod evident, obiectele cu pricina n-au nici în clin, nici în mânecă cu poziţii care ar putea face parte din patrimoniul naţional mobil.
Care ar fi, aşadar, limita dintre legalitate şi abuz în acest caz?

5 comentarii:

  1. Salutare,

    Eu am mari dubii ca respectivii erau politisti, nu cred sa fie politistii din Cluj asa inapoiati.

    Se si vede ca au mers mai mult pe metal nu pe piese, talerii sunt de obicei din argint.
    Piesa de 500 de lei din 1941, este o piesa de argint care probabil a sclipit ceva mai tare si a atras atentia lu' Garcea; in rest nu are nici in clin, nici in maneca cu patrimoniu lu' poporu' roman.

    Deci, organul ori era un Garcea veritabil, ori un escroc foarte tupeist.
    Este de-a dreptul hazlie patzania asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare rău, atâta timp cât nu am fost de faţă nu pot face niciun comentariu. Am prezentat doar cele afirmate de colecţionar.
      Dar pentru că suntem în România, orice variantă este posibilă.
      Totuşi, există un comunicat oficial din partea IPJ Cluj (am indicat linkul).

      Ștergere
  2. O fi ramas Guvernu' fara bani, dar monedele mentionate de acest colectionar nu au treaba cu patrimoniul; sa fim seriosi, vorbim despre Patrimoniul National sau despre marfa de pe okazii...
    Eu nu cred ca e cazul sa ne panicam pentru ca un Garcea s-a sculat cu fata la cearceaf.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu este nici primul nici al doilea nici al saselea asemenea caz. Au fost razii deja la mai multe targuri ale colectionarilor.

    RăspundețiȘtergere