joi, 23 ianuarie 2014

Scrisori clasice

Toate piesele semnalate mai jos au fostoferite pe eBay la începutul acestui an. Nu sunt rarităţi, dar două dintre ele îmi dau un bun prilej să vă lămuresc într-o problemă pe care nu ştiu (sau nu mai ţin minte) dacă am abordat-o până acum. Nu fac caz de "vorbărie", voi trece direct la prezentarea lor. Puteţi face click pe imagini pentru mărirea lor.


Scrisoare simplă internă (nedatată, poate fi 1862, 1863 sau 1864) francată cu o singură marcă Principatele Unite de 30 parale din 1862, expediată de la Craiova la Târgovişte. Scrisoarea are o faţă destul de arătoasă şi, în ciuda unor pliuri vizibile, ea a fost frumos recondiţionată la un stadiu acceptabil.
Preţul final al piesei m-a suprins iniţial, trebuie să recunosc, apoi mi-am dat seama cum stă treaba. Voi explica la sfârşit. Scrisoarea a fost vândută cu 270 dolari (după 43 biduri).


Scrisoare simplă, francată cu o marcă de 20 parale Cuza, expediată în iunie 1865 de la Turnu Severin la Târgu Jiu. Este o piesă bine păstrată, cu o faţă curată în ciuda pliului (cu o uşoară decolorare) vertical de pe mijloc. A fost vândută cu un preţ final de 74 dolari (după 12 biduri).


Scrisoare simplă expediată de la Bucureşti la Târgu Jiu, francată cu o marcă de 18 bani "favorit" 1868. Scrisoarea a fost vândută cu 43 dolari (după 13 biduri).


Scrisoare simplă, francată cu un unicat de 18 bani 1868 (cu margini mari), expediată de la Iaşi la Roman. Scrisoarea a avut un singur pliu (deasupra mărcii) care a fost restaurat în condiţii optime, piesa rămânând cu o faţă frumoasă, atrăgătoare. Sar imediat în ochi cele două ştampile IASSI cu agrafă bogată, aplicate excelent. Pe verso s-a păstrat intact sigiliul de hârtie al expeditorului. Scrisoarea a fost vândută cu un preţ final de 218 dolari (30 biduri).

Şi acum problema de care scriam la început. Probabil că v-aţi întrebat ce au prima şi ultima scrisoare, deoarece au obţinut preţuri finale mult mai ridicate în comparaţie cu celelalte două scrisori, deşi toate cele patru piese se încadrează în cele mai comune tarife şi obiecte de corespondenţă din perioadele lor de utilizare/valabilitate. Două sunt motivele, în opinia mea, care au concurat la obţinerea acestor preţuri:
- calitatea pieselor; de mai mulţi ani există numeroşi amatori care urmăresc pe piaţă apariţia pieselor foarte frumoase şi/sau cu o stare calitativă mai bună/ridicată, şi pentru care sunt dispuşi să plătească preţuri de achiziţie situate peste nivelul considerat uzual;
- "piaţa" pe care şi-a format-o fiecare negustor care activează pe eBay; nu ştiu dacă aţi observat până acum, dar anumite ID-uri reuşesc să obţină pentru majoritatea pieselor vândute preţuri mai ridicate decât alte ID-uri, chiar dacă acestea din urmă oferă uneori piese din aceeaşi categorie sau poate chiar identice; reuşita primilor este un rezultat însumat al mai multor cauze, printre care îmi permit să enumăr consecvenţa, grija pe care o acordă clienţilor, fondul de marfă împrospătat în permanenţă, nivelul scăzut al preţurilor de pornire, prezentarea tuturor pieselor din stoc la licitaţii şi evitarea vânzărilor la preţ fix etc., etc.
Nu detaliez prea mult pentru că aş ajunge şi la informaţii care nu se pot oferi pe blog.

4 comentarii:

  1. Ultima piesa mi-a placut foarte mult, era o scrisoare completa, cu o caligrafie ciudata dar foarte placuta (cred ca am mai vazut pe undeva un scris asemanator), cred o limba germanica. Din punct de vedere calitativ nu cred ca am vazut o piesa clasica la fel de bine pastrata.
    Este o placere sa participi la astfel de licitatii, chiar si cand pierzi...

    O seara buna,
    Dragos N

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este, piesele cu un aspect foarte frumos crează un sentiment de plăcere greu de înţeles pentru cine nu este atins de această pasiune.
      O seară bună îţi doresc şi eu.

      Ștergere
    2. Cred ca am gasit limba in care este scrisa scrisoarea, este idish. Idish este foarte asemanator cu germana, de unde si confuzia.

      Ștergere
  2. Scrisoarea despre care vorbeam cred ca este scrisa in idish.
    Idish-ul seamana foarte mult cu germana, de unde si confuzia...

    RăspundețiȘtergere