miercuri, 22 ianuarie 2014

Frumoasă piesă de istorie poştală

Cu circa două săptămâni în urmă, privirea mi-a fost atrasă pe un portal online de o piesă care mi s-a părut interesantă datorită rarităţii destinaţiei respective pentru o trimitere românească din epocă.
Este vorba de o carte poştală expediată recomandat tocmai în... Japonia! Click pentru mărire.


Din păcate, piesa nu a fost păstrată în condiţii prielnice, iar proprietarii mai târzii nu prea şi-au dat nicio silinţă să mai netezească foiţele cu adnotările de serviciu ale poştei imperiale japoneze.
Chiar şi aşa, cartea poştală a fost vândută cu 108 dolari (după 12 biduri).

Cartea poştală a fost expediată din Bucureşti în martie 1895, ca trimitere recomandată (10 bani tarif pentru o carte poştală expediată în străinătate, plus 25 bani taxa de recomandare, total 35 bani - 5 bani marca fixă plus 2 mărci a câte 15 bani = 35 bani).
La expediere, a fost înscrisă ţara de destinaţaie, dar localitatea pare că nu apare pe nicăieri. Sau o fi fost înscrisă în textul adăugat ulterior cu caractere japoneze. Trimiterea a ajuns în Yokohama, unde se pare că nu şi-a găsit destinatarul (există o ştampilă japoneză de serviciu "Non réclamé"). Nu îmi dau seama dacă trimiterea a fost înapoiată în România pentru că nu ştiu să citesc ideogramele japoneze (mi-am uitat dicţionarul). Oricum ar fi însă, este o piesă destul de spectaculoasă. Păcat (aşa cum am mai spus) de starea ei de păstrare nu prea fericită.

2 comentarii:

  1. Într-adevăr o destinație mai rar întâlită !
    Pacat c-a fost „maltrarată” cartea poștală :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La drumul pe crae l-a parcurs, nici nu cred că este de mirare. Plus cei aproape 120 de ani de câd a fost scrisă.

      Ștergere