vineri, 5 iulie 2013

Piese suvenir

Datorită ilustratei de mai jos (care mi s-a părut interesantă) am observat piesele într-o licitaţie şi le-am selectat pentru a vi le prezenta (click pe imagini pentru mărire).

 

Ilustrata din imagine nu cred că a circulat vreodată prin poştă, având mai degrabă statutul unui suvenir în opinia mea. Ea a fost francată cu două mărci germane cu nominalul mic, plus o marcă uzuală românească (tot cu nominal mic), toate cele trei mărci fiind obliterate cu o ştampilă a unui oficiu militar de campanie german (nr. 202) în martie 1941. Ilustrata a fost vândută cu 20 de dolari (după 7 biduri).


A doua piesă este un plic întreg poştal sovietic (cu marcă fixă de 30 kopeici) fracat suplimentar cu o marcă "Duca Vodă" de 12 lei, expediat din Tiraspol la Sibiu. Aspectul plicului mă determină să cred că la origine a fost tot o piesă realizată de un colecţionar. În ciuda acestui lucru, plicul a fost vândut cu 143 dolari (după 3 biduri).

2 comentarii:

  1. Ilustrata aceea chiar e frumoasa
    Totusi daca nu a circulat prin posta de ce a fost francata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era un lucru obişnuit pentru cei care îşi făceau singuri piese suvenir. Şi acum mai sunt unii colecţionari care procedează la fel.

      Ștergere