vineri, 5 iulie 2013

Alte suveniruri

Am văzut un lot de "ştampile speciale" comercializat pe un portal online care în trecut a fost puternic mediatizat, unii colecţionari încercând chiar să atribuie un caracter "oficial" ştampilei în cauză.


Lotul (cu excepţia unei mărci aparţinând ocupaţiei germane) conţine diverse mărci aflate în circulaţie la data respectivă, obliterate cu o ştampilă care a fost creată pentru inaugurarea Universităţii din Cluj. Lotul în cauză a fost comercializat cu 18 dolari.
Câteva cuvinte despre această ştampilă nu pot înşira, pot face doar observaţia că nu este o ştampilă poştală. Ea a fost însă utilizată de colecţionarii vremii, care şi-au "fabricat" în serie tot felul de suveniruri.
Printre loturile de piese pe care le-am achiziţionat de-a lungul timpului sunt şi câteva coli de hârtie cu mărci anulate cu aceeaşi ştampilă. Aveţi mai jos câteva exemple (click pe imagini pentru mărire).


Singurul lucru bun la aceste suveniruri (în afara parfumului de epocă) este că ele pot fi un fel de "martor" pentru mărcile aflate probabil de vânzare la ghişeele poştei din Cluj.

Un lucru care se cunoaşte mai puţin de către colecţionarii de astăzi este că pasionaţii clujeni nu erau la acea dată la primele suveniruri realizate (făcând excepţie piesele "fabricate" în serie purtând mărci "Cluj-Oradea"). În luna mai 1919 au fost realizate şi alte suveniruri, pe plicuri albe sau pe formulare poştale luate de la ghişeele poştale. Aveţi şi din acestea câteva exemple mai jos.


Unele piese au mărci maghiare fără supratipar, obliterate cu ştampile maghiare ale oficiului nr. 1 din Cluj (tip J, Kolozsvár 1 W sau Kolozsvár 1 AA), altele au mărci româneşti (emisiunea Moldova, timbre de ajutor, timbre taxa de plată şi timbre taxa de plată de ajutor).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu