vineri, 19 august 2011

Cu amărăciune, despre "evaluatori"

Acum două zile, Ministerul Finanţelor Publice a publicat pe pagina sa proiectul unei ordonanţe de guvern privind "unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor". Mai la obiect, este vorba despre evaluări, care se pot face "de orice persoană care are calitatea de evaluator autorizat".
În proiect se specifică faptul că "Prin evaluare, în sensul prezentei ordonanţe, se înţelege activitatea de estimare a valorii, materializată într-un înscris, numit raport de evaluare, realizată în conformitate cu standardele specifice acestei activităţi şi cu deontologia profesională, de un evaluator autorizat."
Tot în proiect se mai specifică: "Evaluatorul autorizat este persoana care a dobândit această calitate după parcurgerea etapelor reglementate de prezenta ordonanţă". "Rapoartele de evaluare se elaborează la solicitarea oricărei persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat."

Până aici este foarte frumos. Aceşti evaluatori vor trebui să fie membri în Uniunea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, care este o "persoană juridică autonomă, potrivit legii, care funcţionează ca organizaţie profesională de utilitate publică fără scop patrimonial din care fac parte evaluatorii autorizaţi, în condiţiile stabilite de prezenta ordonanţă".

Printre atribuţiile noii organizaţii de utilitate publică (adică una care primeşte bani de la stat!) (mă rog..., nouă într-un fel), sunt specificate:
• atribuie calitatea de evaluator autorizat şi emite autorizaţii pentru exercitarea acestei profesii în condiţiile stabilite de Regulamentul de organizare şi funcţionare;
• organizează examenele pentru dobândirea calităţii de evaluator autorizat;
• adoptă standardele de evaluare obligatorii pentru desfăşurarea activităţii de evaluare;
• sprijină formarea şi perfecţionarea profesională a evaluatorilor autorizaţi; etc., etc. ...

Uniunea va întocmi un tablou în care se vor înscrie toţi evaluatorii autorizaţi.

Cei care doresc să citească propunerea de act normativ, îl pot găsi aici.

Care-i treaba cu "amărăciunea" din titlu? Cred că sesizaţi deja. Pentru domeniul nostru, nu există o şcoală, o ştie toată lumea. Dar mai mult ca sigur că se vor ivi câţiva "băieţi dăştepţi" care îşi vor aroga calitatea de evaluator pentru mărci poştale şi piese filatelice. Iar alţi şmecheri din proaspăta uniune, îşi vor aroga dreptul de a-i examina pe primii şi de a le acorda acestora o calitate oficială.

Nu ştiu dacă realizaţi ce dezastru poate crea un astfel de nepriceput. Cu mulţi ani în urmă am urmărit un proces de partaj, în care era vorba, printre altele, şi de o colecţie de mărci ale unui filatelist. Pe timpul procesului, judecătorul a acceptat un aşa-zis expert evaluator care s-a apucat şi pur şi simplu a făcut un total al valorii de catalog Yvert a colecţiei, după care a înmulţit-o cu cursul de schimb oficial. Vă daţi seama de enormitate, nu trebuie să vă mai spun eu. Şi nu mai spun că acel "expert" făcuse numeroase erori elementare (habar n-avea că există gravate şi tipografiate, filigrane diferite, danteluri rare sau erori - era în joc o colecţie de SUA veche). Nu cunosc urmarea poveştii, că toţi cei care s-au judecat au plecat din ţară. Dar unora, sigur nu le-a picat prea bine.

Eu vă promit de acum că cei care vor apărea în tabloul sus-numitei uniuni pentru domeniul nostru, vor avea parte de o mare..., mare surpriză!

6 comentarii:

  1. Cred că dacă prostia asta s-ar vinde, țara ar fi bogată...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai si daca vor apare in tablou persoane care chiar se pricep? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Vera: Şi dacă ar durea, toţi ar sta cu dopuri în urechi...

    RăspundețiȘtergere
  4. hapi2233: Lumea cunoscătorilor adevăraţi este destul de exclusivistă. Dacă stau bine să mă gândesc, nu ştiu dacă numărul lor trece de, hai să fiu darnic, douăzeci de persoane. Având experienţa altor "tablouri", personal sunt cam sceptic. Cererea reală pe piaţă pentru astfel de evaluatori este extrem de mică, iar cotizaţiile şi taxele pe care le vor percepe această uniune îi va face pe cunoscători să stea deoparte, deoarece activitatea nu va fi rentabilă.
    Dar mai mult ca sigur vor fi câţiva care astfel îşi vor plăti un titlu la care, după o reglementare normală, nu ar avea niciodată acces. Pentru aşa ceva nu există nicăieri o instituţie de interes public, ci doar organizaţii profesionale care sunt persoane juridice de drept privat.
    Rămâne acum de văzut care va fi forma finală a actului normativ şi, mai ales, care va fi statutul acestei uniuni. În opinia mea, evaluările filatelice n-ar avea ce căuta aici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite ca mereu invat ceva nou de la tine
    Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere