marți, 14 mai 2019

Falsurile Peter Winter din anii '80

În mediul filatelic românesc au fost puţine informaţii despre facsimilele realizate de Peter Winter, cunoscute pe piaţa filatelică occidentală sub numele de "falsurile House of Stamps).
În România, primele informaţii despre aceste falsuri au ajuns la urechile colecţionarilor odată cu descoperirea pe portalul eBay (dar şi la unele târguri filatelice) a unor falsuri ale celebrei coliţe "Lupoaica" (Anul internaţional al ocrotirii monumentelor).

Ceea ce ştiu puţini colecţionari români este că aceeaşi sursă a realizat şi reproduceri ale unor mărci româneşti clasice.

Peter Winter a înfiinţat în 1986 o firmă în Bremen, ProPhil Forum POC GmbH, prin intermediul căreia a început să comercializeze reproduceri (facsimile) ale unor numeroase mărci rare, atât vechi, cât şi moderne şi contemporane. Facsimilele erau marcate ca atare (aveau imprimate unul din cuvintele Faux, Falsch, Facsimile, Nachdrucke, Replik sau Copy), dar s-au înregistrat în mod repetat situaţii în care reproducerilor li s-au şters marcajele, acestea fiind vândute pe eBay drept originale. Nu a durat prea mult să izbucnească un scandal pe piaţa filatelică.

Reproducerile au fost realizate într-o tipografie de lângă Frankfurt, Graphische Kunstanstalt Gehringer GmbH, condusă de un cunoscut filatelist, Dr. Niedermayer, şi care realiza printre altele cunoscutele cataloage Borek. Modul de imprimare a fost tiparul plan (fotolitografie), realizat însă pe hârtie modernă fără filigran, relativ uşor de identificat de specialişti. Cu toate acestea au fost destui naivi care au căzut în plasa profitorilor care acţionau pe eBay.

Firma lui Winter a intrat în 1987 în conflict şi cu British Library, de unde obţinuse imagini pe care le-a utilizat la realizarea facsimilelor, încălcând drepturile ce i-au fost acordate de britanici. British Library a cerut în instanţă compensaţii materiale, Winter fiind obligat să plătească despăgubiri. Concomitent, el a predat bibliotecii şi două seturi de facsimile, unul dintre acestea urmând a fi predat către Royal Philatelic Society.

Totuşi dintre facsimilele fabicate, numai 60 de imagini au provenit de la British Library, iar afacerea de comercializare a reproducerilor a fost continuată cu restul imaginilor până la sfârşitul anilor '80.
Winter a realizat inclusiv un catalog propriu al "produselor" pe care le comercializa (dar în care apărea numai o mică parte a facsimilelor imprimate). Pentru cei curioşi, un exemplar al catalogului poate fi descărcat de aici.

Recent a fost comercializat pe eBay de către un cunoscut negustor german un stoc important de facsimile din arhiva Winter (lick pe imagine pentru mărire).


Deoarece imaginile postate pe eBay se "pierd" (loturile vândute nu sunt păstrate pe portal mai mult de şase luni) m-am hotărât să vin în ajutorul colecţionarilor, postând pe blog imaginile în cauză. Puteţi face click pe imagini pentru mărire. Vizionare plăcută.


4 comentarii:

  1. Multumim pentru "lumina" articolelor dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum va dati seama de faptul ca, colita Lupoaica este un fals si nu un original?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Copiile au fost marcate cu unul din cuvintele menţionate mai sus.
      Ele au fost falsificate prin ştergerea acestor marcaje. Se deosebesc de originale prin sistemul de imprimare (facsimilele au fost realizate prin fotolitografie).

      Ștergere