marți, 16 aprilie 2019

Încă o "ţeapă" cu emisiunile de binefacere din 1906

Despre falsurile mărcilor de binefacere din 1906 am scris în mai multe rânduri pe blog. Am mers până acolo încât le-am dedicat un episod special din serialul referitor la metodica studiului (cine nu l-a citit îl poate găsi la acest link).

Iată că din când în când tot apar pe piaţa filatelică aceste falsuri, cel mai recent lot de astfel de minuni fiind vândut ieri, pe eBay. Ceea ce am remarcat începând cu începutul anilor 2000 (de când urmăresc regulat licitaţiile de pe portalurile online) este faptul că aceste falsuri apar cu precădere la vânzători înregistraâi în Belgia, Olanda şi Franţa. Este posibil ca originea acestor producţii să fie una din aceste ţări. Falsurile nu sunt realizări moderne, ele datând cel mai probabil de la începutul secolului al XX-lea. Falsurile au fost produse în cantităţi relativ mari, fiind aproape la fel de comune ca mărcile originale.

Să revenim însă la lotul vândut ieri, pentru care cineva urmează să plătească cam mulţi bani pentru nişte simple copii. Click pe imagini pentru mărire.


Poate că fragmentele de coală sunt atrăgătoare, "luând ochii" amatorilor, dar colecţionarului avizat i-ar trebui imediat să vadă un element de bază la primele imagini: colile oferite nu au decât câte 20 de clişee (se pot distinge marginile de coală, planşa falsurilor nefiind mai mare (tipărirea acestor copii s-a realizat pe o maşină de format mic, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul falsurilor Fournier (şi despre acestea am scris, găsiţi articolul aici).

Rezultatul licitaţiei este acesta:


Suma poate că nu vi s-ar părea mare, problema nu ar fi aceasta în definitiv, ci faptul că mulţi colecţionari neavizaţi pot cădea în plasa vânzătorilor (despre care cred că nu sunt întotdeauna de bună credinţă). Acesta este şi motivul pentru care fac publice ID-urile care vând falsuri. Puţină atenţie în plus nu poate strica nimănui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu