vineri, 11 ianuarie 2019

Licitaţie cu final neaşteptat

Din când în când mai apar pe eBay loturi mai mari sau mai mici de clasice româneşti, dar loturi care să cuprindă sute de exemplare sunt mai greu de întâlnit. De aceea lotul ilustrat mai jos a trezit un interes pe care l-am evaluat mai mic decât a fost în realitate. Nu mai o lungesc, aveţi imaginile mai jos (click pentru mărire).


Cantitatea mare de clasice se pare că a luat ochii unor amatori cu calificative mai puţine (potenţial mai începători), cei cu număr mare de calificative retrăgându-se din licitaţie.
Rezultatul însă i-a mirat pe câţiva colecţionari cu care am discutat despre acest lot:


Încercaţi să interpretaţi evoluţia bidurilor din imaginea de mai jos (click pentru mărire).


joi, 10 ianuarie 2019

Ştampilă sau supratipar?

Pe timpul incursiunilor mele zilnice pe portalurile de licitaţii online am găsit o carte poştală care mi-a atras atenţia şi care mi-a ridicat unele întrebări. Click pe imagine pentru mărire.


La prima vedere este o carte poştală simplă obişnuită, cu marcă fixă Carol I - Tipo de 5 bani. Examinată cu mai multă atenţie, se poate deosebi o ştampilă (?) liniară fără cadru, cu textul "POŞTA MILITARĂ".

Am făcut o scanare aşa, mai în diagonală a bibliotecii mele de imagini, să văd dacă nu am mai salvat vreo piesă asemănătoare (şi asta deoarece nu-mi mai aduc aminte să fi văzut aşa ceva). N-am găsit nimic (asta nu înseamnă că n-ar mai exista în alte colecţii piese de care să nu ştiu, dar de care nici nu am fost interesat pentru că n-au intrat în zona mea de interes).

Cartea poştală a fost expediată din Pârscov pe 20 septembrie 1916, apoi a trecut prin Biroul de Cenzură Militară Buzău, pe 21 septembrie. Din păcate lipseşte o ştampilă de sosire (şi nici n-am putut vedea cealaltă faţă a întregului, imaginea nefiind potată de vânzător).

Ştampila (?) cu pricina mă face să îmi imaginez două situaţii:

1. Este vorba despre un supratipar? Atunci avem în faţă o carte poştală simplă transformată într-una militară.
2. Este doar o ştampilă? Atunci ea poate fi specifică unei anumite unităţi militare şi se constituie într-o ştampilă poştală de serviciu.

miercuri, 9 ianuarie 2019

Întregurile poştale-pirat au apărut din nou pe eBay

Colecţionarii mai "copţi" îşi mai aduc aminte de discuţiile apărute prin anii '90 pe marginea apariţiei şi comercializării (inclusiv în sistem angró) unor ştampile "tematice" fabricate pe bandă rulantă. Ele nu erau revenicate de nimeni, nu erau omologate potrivit procedurii în vigoare la acea dată şi erau oferite spre achiziţionare mai ales colecţionarilor din străinătate. Concomitent, şi-au făcut apariţia pe piaţă şi unele aşa-zise întreguri poştale imprimate de particulari în condiţii obscure.

Din câte ştiu, la data respectivă au fost sesizate organele legale, în vederea stopării traficului cu efecte poştale-pirat. Ce s-a mai întâmplat după aceea nu mai ştiu.

Iată că astăzi am dat pe eBay peste alte asemenea făcături. Click pe imagini pentru mărire.


După cum se poate vedea din imagini, "cărţile poştale" au marcă fixă care încorporează legenda "Poşta Română" şi o valoare "nominală". Niciuna dintre piese nu poartă insemnele Poştei Române însă, ceea ce indică faptul că nu au fost emise de această instituţie. În capturile de ecran am prins şi numerele de identificare ale loturilor (vizibile în colţul drept inferior), ca să poată fi verificată informaţia.

Pentri cei care (încă) nu ştiu (s-au n-au aflat), emiterea, imprimarea şi punerea în circulaţie a timbrelor şi efectelor poştale sunt activităţi care aparţin monopolului de stat. Încălcarea monopolului constituie infracţiune. Punct.

Nu am idee dacă piese similare au apărut şi pe alte portaluri de licitaţii, dar voi arunca un ochi şi pe okazii şi Delcampe. Din nefericire, piaţa filatelică a fost invadată de tot felul de trăznăi şi de indivizi care n-au legătură cu filatelia, ci cu bişniţa.