duminică, 1 octombrie 2017

Erori, varietăţi, curiozităţi, obliterări (5)

Continuăm cu serialul început recent prin prezentarea altor piese interesante (întâlnite fără a face un studiu aprofundat, mai pe scurt piese care mi-au sărit în ochi pe timpul sortării mărcilor). Episoadele anterioare pot fi găsite aici: partea 1-a, partea a 2-a, partea a 3-a, partea a 4-a.

La mărcile Spic de grâu de 40 bani fără filigran se pot întâlni destul de multe erori, mai jos puteţi vedea câteva ăe care le-am văzut întâmplător aranjând mărcile în clasoare.
Această eroare (din care puteţi vedea mai sus trei exemplare diferite care o au) este caracterizată prin prezenţa a două "pene" oblice pe cadrul orizontal inferior.

Mai sus puteţi vedea o eroare frumoasă care se regăseşte pe două unicate diferite. Pe cadrul orizontal inferior se află tot două pene albe (asemănătoare erorii precedente), situate însă în altă poziţie şi având o altă orientare. În afara penelor însă clişeul prezintă şi o zgârietură oblică ce taie fondul haşurat al medalionului.

Încă o eroare interesantă, care se regăseşte în formă identică pe două mărci diferite (din păcate prima fiind defectă): spărtură a clişeului vizibilă atât în cartuşul valorii, cât ţi în partea superioară a clişeului, tăind litera O din ROMANIA.

Aceasta este o eroare mai puţin spectaculoasă decât cele precedente, dar care se regăseşte pe două mărci diferite: o pană albă pe cadrul inferior, lângă colţul stâng, respectiv o zgârietură pe tâmpla efigiei, în faţa urechii.

Aceasta este o eroare repetabilă (aici nu o prezint decât ântr-un singur exemplar, dar sunt sigur că o mai am şi pe alte mărci, inclusiv pe o marcă de 40 bani brun din emisiunea Moldova). Clişeul este deteriorat în ambele colţuri inferioare.

Încă o eroare confirmată (dar aici nu am decât un singur exemplar): două spărturi în cadrul orizontal inferior.

Să trecem la valoarea de 50 bani.
Acest unicat nu prezintă nicio eroare, ci o ştampilă centrată şi aproape completă: AG. SPECIAL. GAICEANA × JUD. TECUCIU. Marca face parte din primul tiraj din 1894, cu filigran PR II.

Unicatul de mai sus este fără filigran şi prezintă pe marginea stângă o linie neregulată de culoare. Eroarea este repetabilă.

Atât pentru această seară, vom continua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu