joi, 28 septembrie 2017

Erori, varietăţi, curiozităţi, obliterări (3)

Pentru că am puţin timp liber m-am gândit că ar trebui să continui cu micul serial cu titlul de mai sus. Pentru cititorii care nu au apucat să le parcurgă, episoadele anterioare pot fi găsite aici: partea 1-a, partea a 2-a.

Respectând ordinea abordată deja, voi continua începând cu valorile de 10 bani.

Mărcile de 10 bani verde din planşa 1-a sunt bogate în tot felul de erori mai mari şi mai mici, unele dintre ele fiind semnalate încă din anii '60 ai secoulului trecut. Nu am de gând să prezint erorile întâlnite la cifrele valorii şi petele de pe cadrul alb interior (care sunt relativ comune).

Aceasta este o altă pată de culoare întâlnită de mine de mai multe ori la tirajul din 1896 pe hârtie groasă, netedă, cu filigranul PR III.

Aceasta este o varietate interesantă (click pe imagine pentru mărire), care demonstrează una dintre caracteristicile de bază ale dantelurilor în linie: variaţia necontrolată a distanţelor dintre liniile dantelurii. În exemplul de faţă, în cadrul aceluiaşi ştraif se găsesc alăturate o marcă mai lată şi una mai îmgustă. Ştraiful face parte din acelaşi tiraj imprimat pe hârtie cu filigran PR III.

Marca de mai sus face parte din tirajul pe hârtie poroasă simplă cu filigran PR IV şi motivul datorită căruia m-am decis să o prezint este perfin-ul pe care îl are, "Schiel", un perfin pe care l-am întâlnit mult mai rar în comparaţie cu altele.

Această marcă (defectă din păcate) face parte din tirajul imprimat cu planşa 1-a pe hârtie costată orizontal cu filigran PR V. Clişeul prezintă o deteriorare caracteristică în colţul stâng superior.

Unicat al mărcii de 10 bani fără filigran, planşa 1, cu defecte caracteristice ale clişeului.

Tot un unicat fără filigran (de această dată din planşa 2) care prezintă o deteriorare a cadrului orizontal superior, o eroare repetabilă.

Cu ajutorul acestei imagini a celor două ştraifuri (click pentru mărire) voi da un pont cititorilor, pont care nu s-a mai publicat sub această formă în literatură: diferenţele dintre planşele 1 şi 2 la mărcile de 10 bani fără filigran. Principala caracteristică ce face diferenţa între ele o constituie distanţa între clişee. La planşa 1, clişeele sunt dispuse la distanţe mai mari atât între rânduri, cât şi între coloane (ele variază între 2,75 şi 3,25 mm). La planşa 2, aceleaşi distanţe sunt mult mai mici, variind între 2-2,5 mm. Cele două ştraifuri sunt aliniate la stânga şi este vizibilă cu ochiul liber diferenţa de lăţime la marginea dreaptă.

Unicat al mărcii fără filigran, planşa 2. Linia de culoare indicată de săgeţile verzi nu reprezintă o eroare, fiind doar o simplă curiozitate. Apariţia unor astfel de linii de culoare au o apariţie complet aleatoare.

Trecând la mărcile de 15 bani roşu, vă prezint două unicate care au fost anulate cu ştampila oficiului poştal sucursal Bucureşti - Camera Deputaţilor. Marca din stânga face parte din tirajul imprimat cu planşa 1-a pe hârtie netedă, gălbuie, cu filigran PR IV (1895), iar marca din dreapta a fost imprimată cu planşa a 2-a pe hârtie poroasă simplă cu filigran PR IV (1897).

Rămânând în domeniul ştampilelor, doresc să vă semnalez un detaliu care ar putea fi considerat procedură de lucru în oficiile ambulante.
Blocul de mai sus (planşa 1, tiraj cu filigran PR III) a fost anulat cu ştampila AMB No 2, gara Sascut, cu data de 25 martie 1897. Este interesant că fiecare marcă din bloc mai poartă câte o anulare manuscrisă, cu creionul, sub forma datei: "26/3". Acest mod de anulare a mai fost întâlnit, nefiind un caz singular.

Rămânând la procedura amintită, vă mai prezint un exemplar: unicat planşa 2, tiraj pe hârtie poroasă cu filigran PR IV, obliterat cu ştampila AMB No 1, gara Mărăşeşti şi concomitent anulat manuscris cu cerneală de culoare violet cuprinzând data: "23/3/98".

Pentru că n-au intrat zilele în sac vom continua serialul într-un episod viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu