sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Grop moldovenesc din 1861

Scrisoarea din imaginea de mai jos a fost oferită recent pe un portal internaţional de licitaţii, ieşind oarecum în evidenţă faţă de media uzuală a pieselor româneşti prezente în ofertele curente.


Scrisoarea a fost desfăcută pentru vizualizarea celor două feţe.
Este vorba despre o scrisoare însoţitoare a unui grop, expediată pe 14 noiembrie 1861 de la Vaslui la Iaşi. Ca lungime, traseul corespunde primei categorii de distanţă,
Expeditorul trimiterii este (potrivit descrierii făcute de vânzător) "Expediţia oastei - Târgul Vaslui". Nu am reuşit să citesc inscripţia de pe sigiliu.


Încercând să desluşesc textele de pe faţa scrisorii, am identificat:
     - valoarea gropului pe care îl însoţeşte scrisoarea - "Valora 536 lei = 15 parali";
     - taxa percepută pentru scrisoarea însoţitoare: 2 lei - suma dintre tariful de 40 parale pentru o scrisoare simplă şi 40 parale taxa pentru recipisă; după valoarea este înscrisă o altă valoare pe care nu am reuşit să o interpretez: 30...(este posibil ca valoarea să semnifice greutatea).
Pe spatele scrisorii se poate vedea un calcul care poate fi legat de valoarea gropului, părând a fi scris cu aceeaşi cerneală folosită şi pe faţă (probabil la biroul de la Vaslui).
Sosirea la Iaşi este marcată prin aplicarea ştampilei tip "draperie mică" (Kiriac Dragomir tip DR61), cu o dată foarte timpurie (cea mai timpurie dată cunoscută a acestui tip de ştampilă este 3 noiembrie).

Pe scrisoare mai există (în afara mărcii expertului Marco Martin, aplicată cu tuş verde albăstrui) două perechi de însemnări de al căror rol nu sunt lămurit pe deplin:
     - pe faţă, o cifră "1" făcută cu cerneală albastră, cu aceeaşi cerneală apărând pe verso (lângă ştampila tip draperie) o semnătură ilizibilă;
     - tot pe faţă - cifra "1" mare, scrisă cu creionul albastru.
Am dubii cu privire la semnificaţia acestor cifre "1", dar cred că este posibil ca plata taxelor de 2 lei (80 parale) să fi fost făcută numai parţial la expediere, adică numai 1 leu, urmând ca restul de 1 leu răma de plată să fi fost perceput de la destinatar, la sosire. Procedurile poştale existente la acea dată permiteau această posibilitate din câte cunosc.

Preţul final al scrisorii s-a ridicat la 556 dolari. Nu sunt în măsură să afirm dacă el a fost sau nu manipulat de către un "iepure" (dar se va vedea acest lucru dacă scrisoarea reapare la vânzare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu