sâmbătă, 1 octombrie 2016

Un subiect de studiu neabordat

Zilele trecute mă gândeam cum ar fi mai bine să fie tratate întregurile poştale în cadrul unui studiu tradiţional şi/sau de istorie poştală în ceea ce priveşte abordarea tarifelor, deoarece există numeroase întreguri care au circulat cu francatură suplimentară adăugată lângă mărcile fixe.

Mai devreme, "pieptănând" netul am observat o carte poştală ilustrativă pentru problema la care mă gândeam, însă nu din punctul de vedere al circulaţiei, francaturilor şi tarifelor, ci din cel clasic, specific studiului tradiţional - studiul clişeelor mărcilor fixe.

Prin cataloagele noastre nu sunt semnalate/catalogate decât aşa-zisele tipuri I şi II la mărcile de 5 bani albastru tip Spic de grâu (imprimate pe cărţi poştale). Din păcate (sau din fericire pentru amatorii de studiu), situaţiile în care se pot întâlni tipuri de clişeu sunt ceva mai multe.


Ideea rândurilor de mai sus mi-a fost dată de carte poştală din imaginea de mai sus.


Întâmplarea a făcut ca marca fixă de pe cartea poştală să aparţină unui tip, iar marca uzuală mobilă (cu acelaşi desen şi culoare) să aparţină unui alt tip.
Marca fixă de pe cartea poştală prezintă cuvântul LEU cu litere ceva mai groase, plasat central faţă de cadrul cartuşului, în timp ce marca uzuală mobilă are clişeul din tipul II (literele din LEU mai subţiri, iar cuvântul este plasat mai apropiat de cadrul stâng al cartşului decât de cel drept).

Detaliul observat m-a dus cu gândul la emisiunile unde există mai multe tipuri de clişee la aceeaşi valoare, dar la care există şi întreguri poştale cu mărci fixe imprimate cu clişee similare sau identice.
Din păcate, acest detaliu nu pare să fi fost subiectul vreunui studiu, din câte ştiu. Iar posibile varietăţi de tip al clişeului s-ar putea descoperi la mai multe emisiuni de întreguri:
- la mărci fixe Spic de grâu (tipuri diferite se întregistrează la mult mai multe valori, nu numai la 5 bani albastru; recent am identificat un ştraif de 5 exemplare al benzii de ziar de 1 BAN negru Spic de grâu la care patru clişee erau tip III, iar un clişeu era tipul I;);
- la mărci fixe Carol I Tipografiate (e o poveste frumoasă la clişeele valorii de 5 bani, şi încă una la clişeele valorii de 10 bani regravate în Moldova şi utilizate la supratipărirea cu "1918" şi "PTT-FF");
- la mărci fixe Ferdinand cap mic, unde o parte a clişeelor cu tipuri multiple au fost reluate şi pe cărţi poştale; cele mai interesante sunt cele de 50 bani galben-portocaliu şi 1 leu violet.

Cineva îmi povestea mai demult că el ştie că ar exista tipuri de clişeu şi la întregurile cu marcă fixă Mihai (aşa-zisul "format englez"). N-am verificat, dar problema îşi aşteaptă rândul pe listă.

N-am verificat nici care este situaţia la benzile de ziar cu mărci fixe Cifra în patru colţuri (la clişeul valorii de 1½ bani - la uzuală - bănuiesc existenţa a trei tipuri, nu numai a două, aşa cum este semnalat în prezent; n-ar fi o surpriză să se descopere ceva şi la clişeele benzilor de ziare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu