joi, 6 octombrie 2016

Te pomeneşti că or fi tipuri şi la această marcă

Prima parte a studiului referitor la marca uzuală "Carol al II-lea călare" publicat în revista Info-Hobby nr. 9/2016 de către Alexandru Leonard Pop m-a făcut să-mi verific clasoarele cu mărci din perioada interbelică. Aşa că am început să scanez cele câteva sute de exemplare din uzuala menţionată, cu gândul să am la îndemână stocul digitizat ca să-mi fi mai uşor mai tâziu, când mă voi acupa şi de această perioadă.

Iniţiativa ing. Alexandru Leonard Pop este una foarte bună, eu unul apreciind-o.

Revenind la uzualele cu pricina, nici nu am început să scanez prea multe piese şi mi-au şi rămas ochii la o pereche aflată pe un fragment (click pentru mărire).


Perechea se află în colţul stâng inferior.


Tot uitându-mă la ea, am observat uşoare variaţii între zonele întunecate echivalente ale celor două mărci. Mărcile sunt în pereche, deci provin din aceeaşi coală, aşadar ele au fost imprimate cu acelaşi cilindru (este la mintea cocoşului). Uitându-mă cu şi mai multă atenţie, am observat o diferenţă destul de mare a grosimii cadrului înterior alb de pe marginea dreaptă. Mărind cele două zone şi comparându-le, diferenţele sunt evidente:


Cel mai interesant element este delimitarea (la marca dreaptă) bine marcată a marginii desenului. Este evident însă că nu numai la acest element de desen există diferenţe, comparaţi zona din dreptul crupei şi cozii calului.

Cel mai probabil aceste diferenţe sunt generate în procesul de multiplicare fotografică a clişeelor, aşadar ar putea îndeplini condiţiile pentru declararea existenţei unor tipuri. Dar deocamdată aceasta este o supoziţie, mai am mule piese de verificat şi voi reveni.

Între timp şi voi, cititorii, aţi putea lua această marcă la verificat, dacă o aveţi în colecţie. Poate descoperim şi alte lucruri interesante.

Un comentariu:

  1. marca din dreapta e mai inecata, poate si doar mai incarcata de cerneala... undeva deasupra calului ramele par egale...

    RăspundețiȘtergere