miercuri, 31 august 2016

Ţeapă în stil american

Pe pagina de internet a unui negustor american cu oarece pretenţii (şi care se laudă cu vechimea în branşă şi cu numărul mare de clienţi pe care îi are) a fost postată o marcă de 80 de parale din a doua emisiune Cap de bour (pe hârtie albă) care mi-a atras iniţial atenţia prin imagine:


Ulterior m-am uitat şi la descriere cu mai multă atenţie, neputându-mi abţine un "ah!...". Descrierea era cam aşa:

"(10 var), Printed in reverse from an inverted transfer, crease, VERY FINE".

Mai să mă dea pe spate, deoarece în istoria celor peste 150 de ani de când au fost executate aceste mărci nimeni nu a semnalat o varietate de genul celei menţionate.
Treaba însă nu este una complicată, deoarece în ştampilă se pot identifica, deasupra liniei, trei litere care par a fi în oglindă, respectiv NCO.

Luând fotografia şi întorcând-o în oglindă colecţionarul cu ochiul format îşi dă seama imediat că nu este un offset (sau abklatsch, după denumirea nemţească), ci este o marcă absolut normală, care dă senzaţia unui abklatsch din cauza hârtiei specifice, foarte subţiri şi pe jumătate transparentă.


În acest moment atât inscripţiile mărcii, cât şi literele NCO din ştampilă sunt absolut normale. Ştampila este cea utilizată la biroul Galaţi, conturul ei putând fi uşor recunoscut în a doua ilustraţie (ea având şi culoarea albastru ultramarin pal, caracteristică unui interval de timp din perioada de circulaţie a mărcii de 80 de parale).

Aşadar, stimaţi colegi, e bine să deschideţi ochii şi să treceţi prin propria gândire descrierile uneori halucinante puise la dispoziţia clienţilor potenţiali de unii negustori.

În acest caz concret nu cred că descrierea a fost făcută cu rea intenţie. La acelaşi negustor am văzut de mai multe ori falsuri ale clasicelor româneşti şi bănuiesc de aceea că respectivul este puţin "pe lângă" la acest capitol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu