sâmbătă, 30 iulie 2016

Probleme la jurizările din cadrul marilor expoziţii

Ceea ce era deja discutat de mai multă vreme în cercurile filatelice a ajuns să devină subiect inclusiv în presa filatelică internaţională.


Aceasta este o problemă veche, nu de ieri, de azi. Cred că multor colecţionari le este cunoscută poziţia preşedintelui federaţiei portugheze care solicită de mai mult timp reformarea FIP.

Problemele privind modul de jurizare a exponatelor şi acordarea premiilor în cadrul expoziţiilor au cauzat numeroase nemulţumiri, mai ales în situaţiile în care exponate distinse anterior cu medalii au ajuns să fie depunctate.

Cu mai mulţi ani în urmă am "întredeschis" uşa expoziţiilor şi juriilor, nu mi-a plăcut ce am văzut şi am renunţat singur şi de bună voie de a expune şi/sau de a (mai) face parte din jurii. Lucrul care m-a deranjat cel mai tare a fost că subiecte sau ariile acoperite cu un grad mic de interes şi cu un număr mic de persoane interesate ajunseseră să fie considerate deosebite, în dauna colecţiilor "grele".

În definitiv se poate face filatelie şi nefiind "activist" şi expozant. Diplomele sunt doar momente trecătoare, în schimb contribuţiile şi studiile rămân.

Citiţi şi vă minunaţi.

6 comentarii:

  1. Din nefericire, problema ajunsă la nivel internațional își are rădăcinile pornite de la nivelul asociațiilor locale. Boală grea, cronicizată și (tind să cred) incurabilă. Cazuri concrete sunt „gârlă” și în țărișoara noastră. Nu nominalizez că nu am, momentan, acces la memorie. Pot însă generaliza că „la noi” se jurizează expozanții și NU exponatele, că se elaborează regulamente ad-hoc, că subiectivismul și interesele locale sau chiar individuale guvernează jurizările și „încoronează” juriile. Este adevărat că se poate face filatelie (chiar la înalt nivel profesional) fără a fi și expozant dar, în acest mod, nu se realizează și difuzarea filateliei către publicul din care pot răsări continuatorii acestei pasiuni. Studiile sunt cele care rămân, categoric, dar „diplomele” le confirmă și le consolidează. Bref, suntem prea bătrâni pentru a mai schimba deplorabila stare actuală a jurizării...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot comenta pentru că nu mai cunosc situaţia actuală. Am rupt de mulţi ani orice legătură şi cu activitatea expoziţională, şi cu jurizarea. Oricum este un subiect din afara ariei mele de interes.

      Să ştiţi că internetul schimbă mult situaţia promovării filateliei (şi nu în rău!). Au şi expoziţiile importanţa lor, dar cred că au cam trecut pe plan secund în prezent.
      Să ştiţi că sunt zile în care am mai mulţi cititori pe blog decât potenţialii vizitatori ai unei expoziţii pe timp de o săptămână. Iar blogul meu nu este decât unul, mai există atâtea.

      Ștergere
    2. Aveți dreptate! S-au schimbat vectorii de promovare dar, parfumul de epocă...tot expozițiile îl emană.

      Ștergere
    3. Şi expoziţiile au farmecul lor, care nu poate fi egalat ori înlocuit de altceva, aveţi mare dreptate.
      Întotdeauna mi-au plăcut întâlnirile, discuţiile provocate de vizionarea unui exponat, schimbul de idei, cred că ştiţi mult mai bine ca mine.
      Din păcate, ce e frumos începe să dispară.

      Ștergere
  2. Problemele sunt multe si factorii care le genereaza de asemeni. Am participat in ultimii 10 ani si ca expozant (peste 30 de participari internationale), si in calitate de comisar (7 nominalizari) si ca membru de juriu (4 nationale, 1 internationala), la mai multe expozitii internationale. Cu cat expozitia este de rang mai mare si implicatia financiara mai mare, cu atata problemele sunt mai diverse si mai numeroase. Nu va enumerez decat cateva care mi-au parut mai importante. Desi se aloca bani foarte multi pentru expozitiile FIP, lacomia si miscarea de bani in interes personal al organizatorilor, aduc un prejudiciu imens expozantilor. Despre ce este vorba. Conform regulamentelor FIP, mebrii de juriu beneficiaza de plata transportului si a cazarii de catre comitetul de organizare. Din zgarcenie, comitetul invita un numar insuficient de membri de juriu si ii folosesc la 2 sau chiar 3 clase competitionale. Fiind extrem de obositi sau nefiind foarte in tema cu clasa suplimentara la care au fost alocati, jurizarea devine o cursa de 4-5 minute in fata muncii de ani si ani a expozantului. La un seminar international pentru membrii de juriu am comentat asupra timpului scurt alocat jurizarii. Mi s-a replicat ca sa ma cert cu FIP-ul. Dovezi ale superficialitatii sau incompetentei juratilor sunt destule. Alta problema nedorita in jurizare, este data de exponatele elitiste, de bani multi, care chiar daca nu sunt muncite si explicate conform regulamentului, continua sa defavorizeze exponatele de o valoare financiara mai mica, chiar daca valoarea informationala si munca depusa depasesc net informatia elitei. Cazuri sunt destule. Nu mai vorbesc despre presiunile exercitate de unii expozanti catre membrii de juriu prieteni sau asociati.... Mai este si problematica cum unii au devenit mebri de juriu internationali fara sa aiba intai un palmares bogat expozitional. Conform regulamentelor, acestia trebuiau sa sustina examinari succesive si sa aiba si un palmares ca expozanti. Numai asa se va putea judeca si din punctul de vedere al expozantului si a muncii depuse. Solicitand lista participarilor nationale si internationale ale membrilor de juriu internationali ai comisiei FIP a clasei de fiscale al carui membru sunt de 8 ani, de cativa ani nu am primit raspuns decat din partea unui procent foarte mic de membri. Puteti verifica aici:
    http://www.fip-revenue.org/pag/jurors.php
    Si atunci despre ce oare vorbim? Dreptate, justitie, corectitudine? Sa va mai spun ca tot conform regulamentelor FIP, comitetul de organizare trebuie sa trimita juratilor cu cel putin 4 luni inainte pagina 1 sau sinopsisul exponatelor pe care le vor juriza la clasa pentru care sunt specializati pentru a avea timp sa se pregateasca? Vreti sa va spun ca in 80% din cazuri cand i-am chestionat mi-au spus ca nu au vazut niciodata acele foi? De ce? Pentru ca de fapt specializarea lor nu era fiscalotelia ci filatelia traditionala sau tematica si au fost alocati in ultimul moment la clasa fiscalelor pentru ca in opinia organizatorilor, clasele se aseamana. Total gresit. Si, cunoscand aceste fapte, am hoatarat sa nu mai particip la expozitiile din Asia sau alte continente inafara de Europa. Subiectele noastre sunt dezavantajate mai ales pentru ca juratii europeni sunt din ce in ce mai putini la acele expozitii. Nu ca nu ar vrea. Nu sunt invitati.

    RăspundețiȘtergere