vineri, 17 iunie 2016

Linii, pete şi dungi de culoare

Această categorie de semne care se pot distinge pe mărci, blocuri şi în coli sau fragmente de coală îşi are o semnificaţie aparte, deoarece o interpretare corectă a modului lor de apariţie ne atestă categoria de planşă utilizată la imprimarea mărcilor respective.

Referitor la modul de confecţionare a formelor de tipar utilizate la imprimarea mărcilor din perioada 1876-1928, pe acest subiect am scris în repetate rânduri în articolele mai vechi şi nu mai reiau subiectul. Cine este interesat poate căuta în arhiva blogului (atâta timp cât mai este accesibilă).

La formele de tipar confecţionate din clişee individuale (categorie de planşe utilizate la toate mărcile imprimate în tipar înalt până la emisiunea Spic de grâu inclusiv, dar şi la culorile schimbate din 1911 şi la cele de la emisiunea Moldova) apar linii de culoare care pot fi generate ori de spaţii tipografice dintre clişee, ori de marginea fizică a clişeelor (care n-ar trebui să se imprime în mod normal, dar care pot primi cerneală şi lăsa amprente pe coala de imprimat în cazul unei planicităţi efectuate defectuos ori atunci când se utilizează o forţă prea mare la cilindrul de presiune).


Mai sus puteţi viziona (click pentru mărire) un bloc de 25 de mărci Spic de grâu (tirajul din 1900 pe hârtie cu filigran stema mare) la care se pot distinge mai multe linii de culoare.


La marca din emisiunea Moldova (la care s-au utilizat aceleaşi clişee) liniile de culoare apar din nou într-o formă apropiată.

Începând cu 1909 (emisiunea Carol I tipografiate), mărcile imprimate în tipar înalt au avut forme de tipar confecţionate din plăci din zinc (cu un număr variabil de clişee - cel mai adesea ori 25, ori 100), fixate pe suporţi de lemn. Ori marginile clişeelor, ori cuiele sau niturile utilizate pentru fixarea plăcilor de zinc pe suporţii de lemn au primit cerneală şi au lăsat propriile amprente pe coli, alături de amprentele mărcilor propriu-zise. Cele mai multe asemenea varietăţi se întâlnesc la timbrele de ajutor, la timbrele pentru asistenţa socială, la uzualele Ferdinand şi la restul emisiunilor contemporane cu acestea.


Timbru de ajutor cu o dungă de culoare vizibilă.


Alt timbru de ajutor, prezentând de această dată urma unui cui de fixare.


Bloc al timbrului de ajutor - taxa de plată de 10 bani brun din 1918 care prezintă la mijloc urmele marginilor a două plăci alăturate de zinc, împreună cu amprenta cuiului de fixare exact la mijloc (click pentru mărire).


Timbru statistic Ferdinand prezentând o bandă lată de culoare (probabil generată de marginea plăcii de zinc). Orificiul din colţul drept inferior (marcat prin săgeata de culoare verde) ar putea indica colţul colii (ampliaţii poştei şi notarii aveau obiceiul prinderii colilor de timbre de mapele cu timbre folosind ace, pentru a preveni pierderea colilor şi imputarea aferentă).

Aceste varietăţi sunt mult mai interesante atunci când se identifică în mod identic pe cel puţin două piese/mărci. Din această cauză recomand colecţionarilor interesaţi să nu plătească negustorilor nici măcar un bănuţ în plus faţă de preţul mărcii normale dacă varioetatea nu este însoţită de o piesă martor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu