luni, 13 iunie 2016

Deschideţi bine ochii la ofertele de pe internet!

Din experienţă ştiu că piese sau serii bune, fără defecte, nu ai şanse să găseşti decât la negustori. Atunci când oferta aparţine unui colecţionar care este şi negustor de ocazie, există şanse ca acesta să ofere ceea ce nu-i trebuie în colecţie sau să fie piese cu oarecare defecte, pe care a apucat să le înlocuiască.

De cele mai multe ori, ofertele celor din a doua categorie "uită" de regulă să menţioneze problemele pe care le au piesele sau mărcile respective, iar fotografiile nu excelează prin mărime. De aceea nu ar fi rău să vă asiguraţi că vânzătorul acceptă returnarea piesei/lotului, iar costurile generate de poştă nu sunt aşa de mari încât să nu merite returnarea (în mod uzual, cei care acceptă returnarea au pretenţia de la cumpărător să suporte singuri cheltuielile poştale).

Vă prezint o situaţia pe care am observat-o cu ceva timp în urmă şi pe care m-am gândit că este bine să o dau ca exemplu. Vă rog să priviţi seria din imaginea de mai jos (click pentru mărire).


La mărcile emisiunii Silistra din 1913 au fost raportate unele varietăţi de dantelură pe care le vânez de mult timp, dar pe care nu am avut ocazia să le întâlnesc până acum. În mod uzual, mărcile acestei emisiuni sunt dantelate 11½ pe laturile înguste/scunde şi 13½ pe cele înalte/late (adică ori C la valorile cu format vertical, ori D la cele cu format orizontal). Ei bine, atunci când vezi altceva (dacă ai ochiul învăţat să caute aceste varietăţi - nu este o treabă prea dificilă deoarece diferenţa între cele două danteluri este destul de mare) există şanse să te confrunţi cu o problemă.

În cazul de faţă, mie mi-a sărit în ochi dantelura de la marca de 2 lei (capul de serie şi o marcă greu de găsit deparaiată neuzată în stare bună), la care sigur dantelura de pe latura inferioară nu este aceeaşi cu dantelura de pe latura superioară.


Dantelura puţin strâmbă m-a făcut să cred că am de-a face nu cu o varietate de dantelură (mixtă), ci cu o marcă iniţial defectă, care a fost reparată prin redantelare.

Şi aşa ajungem la un principiu de care mulţi colecţionari nu vor să ţină seama şi semnalează ca varietăţi/erori tot felul de minuni sau făcăutri: când se poate socoti valabilă o varietate de dantelură mixtă pe o singură latură sau nedantelată (pe una sau mai multe laturi).
Asemenea varietăţi nu se pot accepta decât atinci când se întâlnesc în perechi/blocuri/margini ori colţuri de coală. Atât, fără nicio altă situaţie. Punct!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu