miercuri, 25 mai 2016
Ieri a fost lansat oficial QuarkXPress 2016. Noua versiune este de două ori revoluţionară
Am întârziat cu publicarea acestei recenzii pe care aş fi vrut să o postez încă de ieri, dar alte sarcini m-au împiedicat să o fac. Cei care aveţi tangenţă cu domeniul ştiţi cum este când toate cunoştinţele au nevoie de voi exact în aceeaşi zi. Dar decât să fac o prezentare prea sumară, am hotărât să o amân cu o zi. Pentru utilizatorii din România nu este însă o pierdere, pentru că am văzut (după ce am apelat la domnul Google) că în afara acestui blog nu se prea omoară nimeni cu prezentarea noii versiuni în internetul românesc.
O nouă abordare
Înainte de a mă referi la QuarkXPress nu vreau să scap ocazia să scriu despre modul în care se poate produce o revoluţie adevărată atunci când se doreşte acest lucru.
Abordarea nouă, pe care nu am mai întâlnit-o la niciun producător al vreunui pachet software pentru grafică este legătura continuă pe care specialiştii companiei o menţin cu utilizatorii. Această legătură nu se rezumă numai la menţinerea forumului utilizatorilor (aşa cum se întâmplă la alte companii), ci îmbracă două aspecte:
- în primul rând utilizatorilor li se prezintă planurile şi ofertele detaliate pe care le face sau intenţionează să le introducă compania, astfel încât acestora le vine uşor să ia decizii în perfectă cunoştinţă de cauză;
- în al doilea rând există o comunicare perfect funcţională şi în celălalt sens: utilizatorilor li se cere să descrie problemele şi neajunsurile cu care se confruntă, să descrie soluţiile de care au nevoie dar, totodată, ei sunt rugaţi să anunţe orice funcţionare anormală pentru a se elimina potenţialele bug-uri şi a se introduce lucruri noi pe lista de facilităţi ale versiunilor următoare; pentru orice problemă de care se loveşte un utilizator este aproape la orice oră disponibil un inginer de la Quark gata să verifice problema raportată ori fişierele care au cauzat funcţionări anormale.
Aceste contacte permanente între utilizatori şi inginerii de la Quark sunt înlesnite atât pe forumul utilizatorilor, cât şi pe pagina utilizatorilor de pe Facebook (aveţi nevoie de cont pe Facebook şi respectiv trebuie să vi se accepte o cerere de aderare la grup pentru a putea posta eventualele probleme: limba în care se desfăşoară marea majoritate a conversaţiilor este engleza).
Pentru că o asemenea atitudine şi o astfel de poziţie deschisă nu am mai întâlnit la vreo companie din domeniu, nu pot să nu îi remarc pe Matthias Guenther, Sarbjit Singh, Sirish Nair şi pe toţi ceilalţi ingineri ai companiei Quark pentru că reuşesc să reclădească încrederea utilizatorilor tradiţionali, iar prin această poziţie realizarea ultimei versiuni a QuarkXPress este revoluţionară.
Noile facilităţi sunt revoluţionare
Enumerarea lor a fost făcută încă de acum două luni, dar una este să citeşti despre ele şi cu totul altceva este să vezi cu ochii tăi cum funcţionează şi să simţi funcţionarea programului privind monitorul propriului calculator.
Am avut privilegiul să testez versiunile beta ale QuarkXPress 2016 şi, fiind un vechi utilizator al programului, am remarcat repede îmbunătăţirile aduse şi funcţionarea promptă şi lină a lui.
Programul este destinat exclusiv sistemelor de operare OS X şi Windows pe 64 de biţi, permiţându-i-se astfel să se folosească de o cantitate mai mare de memorie RAM. De altfel se ştie că programele destinate graficii sunt mari mâncătoare de resurse. Pentru cine dispune de o memorie RAM de 16 sau chiar 32 de GB, funcţionarea QuarkXPress 2016 este lină ca într-un vis!
Interfaţa grafică a fost refăcută în totalitate. Am scris despre aceasta aici (de altfel, articolul este şi prima recenzie pentru noua versiune publicată în limba engleză). Nu m-am referit în acest articol la celelalte facilităţi noi.
Obiecte native QuarkXPress
Această nouă facilitate constituie cu adevărat o revoluţie în domeniul tehnoredactării computerizate, simplificând mult munca designerului şi uşurând considerabil utilizarea multor resurse care până acum puteau fi inserate mai dificil într-un layout. Mai mult, ea poate modifica substanţial algoritmul de lucru al tehnoredactorului sau chiar procesul tehnologic dintr-o agenţie de publicitate sau din biroul/serviciul de machetare şi prepress al unei tipografii de exemplu.
Mai la obiect, facilitatea permite importul fişierelor tip PDF, AI (Adobe Illustrator), WMF sau EPS, apoi transformarea lor în obiecte native QXPress prin interpretarea curbelor Beziér şi extragerea culorilor existente în fişierul original.
După transformarea imaginii importante (în cazul de faţă este vorba despre un fişier EPS) şi degruparea elementelor (Ctrl+U), imaginea devine o sumă de elemente native QXPress:
Odată degrupate, obiectele devin editabile cu ajutorul uneltelor native din QuarkXPress, iar culorile native din fişierul EPS sunt importate, vizibile în paleta Colors şi editabile totdată (click pe imagine pentru mărire):
Aceeaşi operaţie poate fi făcută şi cu un fişier PDF. Nu trebuie să vă mai spun câtă importanţă are această facilitate, mai ales atunci când aveţi PDF-ul unei lucrări, trebuie să o modificaţi, dar nu mai aveţi fişierul nativ al lucrării.
Facilitatea are şi o a doua variantă: copierea obiectelor în aplicaţia lor nativă, apoi lipirea lor (via clipboard) ca obiecte native QXPress. Această comandă este însă posibilă numai în funcţie de formatul în care aplicaţia respectivă trimite conţinutul copiat în clipboard. Dacă comanda nu este accesibilă, atunci puteţi transforma/exporta grafica respectivă în format PDF, apoi puteţi importa şi converti PDF-ul în obiecte native.
Exportul în format HTML5
Această facilitate vă permite transformarea conţinutului într-o publicaţie HTML fără a apela la niciun alt software. Chiar şi un layout destinat printului poate fi transformat în formatul pentru web doar prin duplicare şi export, iar aplicaţia încorporată vă permite previzualizarea formatului ca într-un browser clasic.
Avem un layout pentru print:
Duplicăm layout-ul...
...apoi îl previzualizăm...
Şi obţinem...
...un document web care se deschide pentru previzualizare în browserul implicit.
Color Picker
Este o unealtă cerută de mult timp de către utilizatori, care a fost introdusă în această versiune.
Funcţionează simplu (click pe imagine pentru mărire): click pe pipetă, apoi click pe zonele cu culorile dorite. Culorile sunt adăugate în câmpurile de la baza paletei pentru culori, de unde se pot edita ori adăuga direct la culorile documentului.
Gradienţi multi-culoare
Noua versiune a introdus o paletă nouă pentru gradienţi, care pot fi de acum compuşi din mai mult de două culori. Click pe imagine pentru mărire.
Lista facilităţilor noi introduse de QuarkXPress 2016 este mult mai lungă. Aici nu este locul pentru a face o prezentare exhaustivă. Puteţi însă descărca documentaţia pusă la dispoziţie de companie. În speranţa că această prezentare vă este utilă şi v-a trezit interesul, vă invit să vizitaţi şi pagina de internet a programului, unde găsiţi şi clipuri video care prezintă noile capabilităţi ale lui.
Dacă doriţi să descărcaţi şi să încercaţi o versiune trial a programului (pe deplin funcţională pentru o perioadă limitată de timp), accesaţi această pagină.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu