joi, 17 decembrie 2015

Două varietăţi la Carol I cu barbă

Piesa descrisă mai jos nu îmi aparţine, ea a fost vândută recent online, dar mi-a atras atenţia. La un ştraif orizontal neuzat de trei mărci de 25 bani brun Carol I cu barbă dantelat (1872) am observat iniţial o varietate, uitându-mă de fapt să văd dacă nu cumva ordinea tipurilor de report este una neobişnuită. Acesta este ştraiful.


Uitându-mă mai bine, n-am descoperit nicio pereche cu tipuri neorânduite, ci alte două varietăţi interesante. Ştraiful conţine tipurile 10-9-10.


Prima varietate am văzut-o la marca din mijloc, aparţinând tipului 9. Desenul a fost rezuşat în mod vizibil, fiind afectate literele NI din BANI (cel puţin litera I este redesenată  total, dar defectuos, fiind vizibil aplecată spre dreapta). Retuşul a afectat şi partea inferioară a benzii legendei ROMANIA (haşurile au fost astupate cu cerneală), dar şi colţul drept superior al tabletei cuvântului BANI.


A doua varietate se distinge la marca tip 10 din dreapta, la care litera U din DOUE apare ca un J întors prin lipsa totală a piciorului vertical drept.

2 comentarii: