luni, 21 decembrie 2015

Document istorico-poştal important din timpul Războiului pentru Independenţă

Nu ştiu câţi amatori au remarcat vânzarea recentă pe un portal online a unei scrisori francate cu două mărci Bucureşti I fără a prezenta ceva special la prima vedere. Preţul de vânzare însă mi-a atras imediat atenţia, nefiind deloc unul obişnuit: 520 dolari! Click pe imagini pentru mărire.


Pe faţa scrisorii, în dreapta celor două timbre se află o adnotare făcută cu creionul, "Postat DDSG". De la distanţă însă piesa nu are nicio legătură cu DDSG, mai ales că poartă francatură cu mărci româneşti.
Scrisoarea se pare că poartă amprenta ştampilei Oficiului telegrafo-poştal militar român înfiinţat de armata română la Plevna (Bulgaria) în 9/21 noiembrie 1877 (şi este şi prima ştampilă a acestui oficiu pe care o văd).
Cu toate că pe timpul campaniei din Bulgaria din 1877-1878 armata română a înfiinţat mai multe OTPM-uri la sud de Dunăre, corespondenţa provenită de la acestea nu a supravieţiuit (ori a rămas aproape în totalitate necunoscută).
Detalii despre activitatea poştală pe timpul campaniei din Bulgaria pot fi găsite în monografia ing. Călin Marinescu (Poşta militară română 1859-1995 şi corespondenţa prizonierilor de război, Bucureşti 1998, p. 17-24).
Oficiul telegrafo-poştal militar de la Rahova a funcţionat probabil până în jurul datei de 11/23 martie 1878, când trupele române au început retragerea din Bulgaria.

Revenind la scrisoarea semnalată, ea a fost expediată din Rahova pe 9 ianuarie 1878 cu destinaţia Turnu Măgurele. Pe verso se distinge o ştampilă de tranzit a oficiului Craiova (cu data de 10 ianuarie 1877 - probabil oficiantul a uitat să modifice anul, o fi petrecut mai mult de Sfântul Vasile, cine ştie), şi două amprente mai slabe ale ştampilei oficiului de destinaţie Turnu Măgurele, cu data de 12 ianuarie 1878.


Referitor la ştampila OTPM Rahova, cred că este prima piesă pe care o putem cataloga (fiind aşadar - deocamdată - o piesă unicat!). Se observă că aceasta nu are nicio referire în legendă la caracterul militar al oficiului poştal, ea nedeosebindu-se de ştampilele curente de zi utilizate în ţară. Tipul de ştampilă - cerc simplu cu data pe trei rânduri în centru şi cu trei acante în partea inferioară - este unul dintre modelele utilizate în Muntenia în anii '70-'80 (alte trei ştampile similare sunt ilustrate în Ştampilografia poştală (Kiriac Dragomir) la p. 133 (penultimul rând de pe Planşa 33).

Ieri am aflat cu plăcere că această scrisoare se va întoarce acasă, licitaţia fiind câştigată de un pasionat colecţionar român, pe care nu pot decât să îl felicit pentru aceasta. Un lucru interesant l-ar constitui dezvăluirea conţinutului scrisorii, dacă acesta s-a mai păstrat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu