duminică, 29 noiembrie 2015

Utilizare interesantă a unei mărci a poştei militare austriece

Am descoperit plicul de mai jos (click pentru mărire) într-o licitaţie online, plic pe care îl consider interesant datorită francaturii pe care o poartă.


Plicul a fost expediat din Lwow (în Polonia) la Poszony (Bratislava de astăzi) în ianuarie 1917 (data de pe ştampile - inclusiv din cea de sosire aflată pe verso - fiind aproape ilizibile). Pe faţa plicului se mai deosebeşte o ştampilă a cenzurii din Lwow. Mie îmi pare a fi o circulaţie reală prin poştă (dar reafirm faptul că nu sunt specialist în domeniul corespondenţelor militare şi/sau cenzurate din Pirmul Război Mondial).
Ceea ce doresc să subliniez (şi acest lucru cred că ar merita o notă în subsolul emisiunii într-un viitor catalog specializat al mărcilor româneşti) sunt două aspecte:

- utilizarea în Polonia a mărcii de 25 bani din prima emisiune de mărci ale poştei militare austriece puse în circulaţie pentru România;
- existenţa francaturii mixte cu o marcă de 20 heller a poştei militare austriece (emisiune generală, fără supratipar) şi cu una uzuală austriacă curentă de 5 heller.

Presupun că marca de 25 bani a fost considerată ca având un nominal de 25 heller.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu