sâmbătă, 19 septembrie 2015

O făcătură pe care n-a sesizat-o nimeni

Atunci când este vorba despre probe şi eseuri, asupra colecţionarilor se aşterne un văl dens de ceaţă, parcă ar merge pe un teren mlăştinos pe care nu ştii la ce să te aştepţi la următorul pas. Problema este cauzată de lipsa literaturii necesare, ea fiind exploatată de cele mai multe ori cu succes de tot felul de întreprinzători. "Marfa" este apoi "plasată" unor negustori pe care îi interesează studiul în aceeaşi măsură în care sunt eu interesat de zborul pe Marte. Ignoranţa lor este după aceea tranzitată amatorilor colecţionari mai slabi de înger, care se înfierbântează repede atunci când văd ceva "nou".

Despre ce este vorba? Despre o piesă oferită drept eseu:


Emisiunea uzuală Ferdinand "merge bine" în ultimul timp, zic unii. Iar dacă "piaţa" o cere, se vine cu oferta, desigur. Se ia o marcă de 1 leu verde cu dimensiuni mari (datorită caracteristicilor dantelurii în linie acest obiectiv nu este prea greu de atins), se "tunde", apoi se prelucrează chimic, modificându-i-se culoarea din verde în albastru (aceeaşi procedură ca în cazul aşa-ziselor erori de culoare de 5 bani Bucureşti I).
Ulterior, "piesa" este oferită drept eseu, iar un amator îşi ia o chiflă de 50 de dolari. Cât despre vânzător, după piesele pe care le vinde cred că nici măcar n-a avut habar despre ceea ce vinde.

UPDATE

Fac o corectură articolului, deoarece "m-a luat valul" şi nu m-am uitat cu atenţie aşa-zisul eseu (mea culpa). El este de 1 BAN şi nu de 1 LEU. Povestea prezentată mai sus rămâne valabilă însă, deoarece am întâlnit piese de 1 leu albastru.
Chiar dacă "eseul" este de 1 ban, originalitatea lui continuă să fie îndoielnică. Între probele cunoscute în literatură şi existente în mai multe colecţii, inclusiv cele din Muzeul Filatelic (sau fostul muzeu) nu figurează valoarea de 1 ban albastru. Neavând piesa la dispoziţie nici nu aş putea preciza mai mult, deoarece nu pot examina calitatea şi structura hârtiei. Nu exclud ca această piesă să provină dintr-o sursă privată (citeşte "scoasă" din calculator).

6 comentarii:

  1. Nu cred ca provine din 1 leu verde. Marca este 1 ban negru si nu cred ca putea sa obtina albastru din negru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CORECT!

      Nu ştiu unde mi-a stat capul când am scris.
      Totuşi, în nicio lucrare publicată şi nici măcar în arhiva Poştei nu există sau se menţionează de vreo probă sau eseu de 1 ban albastru.
      Neavând piesa în mână, nu pot aprecia dacă hârtia este sau nu din perioada respectivă.
      Fac însă analogia cu alte ala-zise eseuri la Ferdinand ("cap mic") despre care am scris mai demult şi care sunt realizate cu ajutorul calculatorului, în opinia mea.

      Ștergere
    2. Si eu cred ca sunt obtinute pe calculator, doar hartia ne-ar putea edifica. Detin si eu o ciudatenie la Tipografiate si anume un 10 bani albastru dantelat, nestampilat! Bineinteles ca nu este gumat insa hartia corespunde emisiunii. Am incercar tot felul de combinatii chimice insa nu am reusit sa obtin nuanta repectiva. daca doriti pot trimite un scan. Il am inainte de 1989 deci cred ca nu este obtinut pe calculator ci in alt mod.

      Ștergere
    3. Nu ştiu nimic despre un eseu în albastru al valorii de 10 bani, nici în modelul aprobat şi nici în alte modele. Această valoare a fost pusă în circulaţie cu cinci ani mai târziu faţă de restul valorilor (în 1914), iar singurele probe cunoscute sunt în culoare roşie, nedantelate.
      Nu ştiu să existe nici vreun întreg poştal cu marcă fixă de 10 bani în altă culoare decât roşu.
      Dacă îmi puteţi trimite un scan, putem vedea despre ce este vorba. Cu acordul dvs. îl putem şi semnala celorlaţi colecţionari.

      Ștergere
  2. Am facut scan-ul fata verso. Cum sa vi-l trimit? Pe e-mail?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mail la adresa maxpeter.stampnews(at)gmail.com
      Înlocuiţi (at) cu coada de maimuţă.

      Ștergere